De același autor
Un prieten mai bun la jocuri de cuvinte decat mine imi spunea zilele trecute ca, emanand dintr-o revolutie confiscata, PSD si-ar fi insusit la randul sau idealuri denaturate: "liberte, egalite, infractionalite". Gluma-i gluma, dar nu exclude o umbra de adevar. La scurta vreme dupa pierderea puterii, tot mai multe personaje din activul sau din clientela PSD iau drumul Parchetului: in Gorj baronul Mischie si o liota de alesi locali, in Moldova, Iacobov si mai toata conducerea RAFO Onesti, plus Ovidiu Tender, la Bucuresti, doi secretari de stat, mana stanga si mana dreapta ale fostului ministru al Sanatatii, Ovidiu Branzan. Convocarea emisa pe numele lui Ioan Nicolae, presedintele societatii privatizate de doua ori Tutunul Romanesc, nu l-a mai prins acasa; in dreptul sau politia de frontiera a scris: "iesit din tara".
La Constanta politia a descins la MTC-TV, un marunt studio local asociat insa cu ditamai trei companii de sub autoritatea fostului ministru al Transporturilor, Miron Mitrea. Presa a scris despre o zestre de 6 milioane de dolari. Acum se verifica cum au fost cheltuiti banii de la trenuri si vapoare.
Interesant este ca toate aceste dosare par sa fi luat in greutate mai demult, organele de ancheta au strans fila langa fila inca sub guvernarea pesedista, dar abia acum ele razbesc vioaie la suprafata, ca niste stafii. Si inca nu s-au luat serios la puricat programe grandioase, gen Cornul si laptele, sau marile contracte externe, mai mult politice decat comerciale. Iar dupa revocarea intregului consiliu de administratie si concedierea sefului Administratiei Domeniilor Statului, Corneliu Popa, de catre noul ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, e posibil ca si anchetatorii sa-si aduca aminte de unele tranzactii cu terenuri.
Pe acest fond PSD se chinuie sa se reformeze. In sala liderii s-au adunat sa reinvie Delegatia Permanenta, iar pe hol bantuia Corneliu Iacobov, venit ca omul la partidul lui. Dar nu mai suntem in anii '90, cand o intreaga delegatie de partid in frunte cu Adrian Nastase l-a condus solidar pe Gabriel Bivolaru la Parchet, dupa tunul Bancorex.
Suntem in 2005 si Nastase spune ca popasul lui Iacobov la partid, in drumul sau catre PNA, a deturnat atentia publica de la mesajul PSD. De fapt Nastase nu-i reproseaza nimic pe fond lui Iacobov, imaginea este problema. Ar fi fost si greu sa spuna mai mult fara a se acoperi de ridicol: In definitiv Nastase este cel care, in prag de alegeri, a semnat trecerea uriaselor datorii ale RAFO Onesti la AVAS. Acum se delimiteaza in felul sau cinic, spune ca ii pare rau pentru ca n-a fost votat la Onesti cum se astepta. Este o forma de recunoastere a mitei electorale, ce-i drept cu efect modest. Amenintat cu schimbarea din fruntea Senatului, Nicolae Vacaroiu are un puseu antipartinic pentru o zi, declara ca e gata sa voteze ordonanta Tariceanu, care suspenda "pomana" lui Nastase. Dar a doua zi voteaza impotriva. Ce se intampla, el a vrut, dar nu s-a putut, asta e.
Cum nu se va putea reforma PSD-ul, agitatia din jurul subiectului mi se pare sterila. Organizatiile ardelene l-ar pensiona pe Iliescu, in timp ce in Moldova si in Muntenia pesedistii par sa se fi saturat de aroganta lui Nastase. Spre ghinionul lor, PSD-ul n-are multi lideri de recunoastere europeana, asa ca nu va putea renunta la Nastase, chiar daca infrangerea PSD-ului i se poate imputa cvasiintegral. Cine l-ar putea concura pe acest culoar? Geoana, care pierde absolut toate competitiile in care intra? Puscas, care pana leaga doua vorbe oboseste? Greii partidului, Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Ioan Rus, ramasi fara aura functiilor de stat, par mai degraba greoi, rudimentari. Nici unul n-are curaj sa atace deschis sefia suprema, lucreaza prin culise. Asa cum PSD nu poate renunta la Ion Iliescu, chiar daca a ajuns sa reprezinte generatia 40+30, cum l-a luat presa peste picior. Asa cum e fondatorul pesedist, apasat de trecutul rosu, de mortii revolutiei, pe care nu-i plateste nimeni, de mineriade, "expirat", cum ii spune Dancu in fata, cu engleza lui sa juri ca-i rusa, si totusi PSD nu se poate lipsi de el fara riscul de a nu mai reprezenta nimic in ochii oamenilor saraci. E greu sa plangi de mila lor si sa masacrezi 23 de mistreti intr-o singura zi, ca Nastase. Fara Iliescu, PSD nu-i legitim pe stanga spectrului politic, si pe dreapta culoarul se va inchide complet in momentul fuziunii PNL-PD.
Asa ca, cel putin la Congresul din aprilie, nu ma astept la minuni. Poate ca Victor Ponta va fi promovat de la tineret-sperante o treapta mai sus, sa taca odata, ca prea e prost informat, fie rau intentionat, vorba lui Geoana. Poate ca Ioan Rus isi va vedea in sfarsit visul de lider regional cu ochii. Insa la varf, PSD va ramane anchilozat intr-o formula bicefala, in care Iliescu si Nastase vor trebui sa mai coabiteze putin, oricat s-ar detesta reciproc.