Lustraţie târzie

Rodica Palade 04.05.2010

De același autor

Cât de operantă ar deveni azi o lege a lustraţiei? Cui îi va folosi ea şi în ce scop? Şi cât va supravieţui ea, vânată de vulturii de la Curtea Constituţională?

Are ca termen de adoptare data de 20 mai. Pentru cine nu ştie sau nu-şi mai aminteşte, este data primelor alegeri „libere“, în 1990, de după dispariţia lui Nicolae Ceauşescu. Atunci ar fi fost utilă, extrem de utilă o lege a lustraţiei, inspirată de Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara, când vechii activişti şi nomenclaturişti ar fi trebuit îndepărtaţi de la conducerea ţării. Dar condiţia trecerii unei asemenea legi atunci şi a aplicării ei ar fi fost ca puterea în ţara noastră să se fi aflat, ca în Cehoslovacia, în mâna unui Václav Havel. Or, la Bucureşti, puterea se afla pentru ani buni în mâna lui Ion Iliescu, fost aparatcic al regimului comunist, care n-a ezitat să-i cheme pe mineri, cu bâte şi topoare, ca să-i catifeleze calea spre cel mai înalt jilţ al României. Nici în 1996, când CDR şi Emil Constantinescu au câştigat alegerile, Legea lustraţiei n-ar fi părut încă anacronică şi strict exerciţiu de imagine, cum pare acum, după 20 de ani. Dar, ne amintim, cât au încercat să se debaraseze şi Emil Constantinescu, şi CDR de toate măsurile pentru care, în realitate, primiseră mandat.

Cât de operantă ar deveni azi o lege a lustraţiei? Cui îi va folosi şi în ce scop? Şi cât va supravieţui ea, vânată încă din stadiu de proiect de o Curte Constituţională populată de juzi desprinşi direct din prezidiile CC al PCR? Apoi, „victimele“ s-ar putea plânge la Curtea Europeană că li se încalcă drepturile omului şi-ar putea cere şi despăgubiri în bani.

Ştiu că există încă oameni de bună-credinţă care văd în adoptarea Legii lustraţiei o reparaţie morală, oricât de târzie. Ei speră ca muntelui de mizerii acumulat în 20 de ani legea asta să-i fie antidotul. Mă gândesc în primul rând la oamenii din jurul Societăţii Timişoara, de unde a şi pornit iniţiativa promovării unei asemenea legi; mă gândesc la efortul lor neobosit de a impune politicienilor mincinoşi un proiect cu care nu au nicio legătură; mă gândesc la infinitele tertipuri ale unui Bogdan Olteanu, fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, de a îndepărta de pe ordinea de zi proiectul timişorenilor.

Să admitem că pe 20 mai Legea lustraţiei va fi votată. La cât de abili au devenit politicienii de a se strecura prin ochiurile (tuturor) legilor, flancaţi de o armată tot mai flămândă de avocaţi, unii dintre ei chiar parlamentari, e greu de crezut că o asemenea lege nu va fi dată cu capul de pereţii Curţii Constituţionale chiar în clipa imediat următoare adoptării ei. Aşa încât mă miră enervarea bolşevică a lui Ion Iliescu; el nu mai are de pierdut nimic. Şi, după ce a nefericit România, azi ar putea ca măcar să tacă.

Cuvinte cheie: lustratie, comunism, colaboratori, inchisori, gulag.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22