De același autor
Nicu Popescu ne propune o viziune integrată asupra conflictelor din spaţiul ex-sovietic, care pune în lumină demersurile europene limitate de constrângerile de pe teren sau potențate de diverse oportunităţi.
Politica externă a Uniunii Europene şi conflictele post-sovietice este varianta extinsă a tezei de doctorat susținută de expertul moldovean Nicu Popescu* la Universitatea Central Europeană de la Budapesta. Lucrarea este un exemplu reuşit de scriere care tratează relaţia sinuoasă dintre punctele nevralgice ale Europei de Est şi Uniunea Europeană. Autorul evită cu succes capcanele muncii de birou şi ale cercetării teoretice. Nicu Popescu caută, mai degrabă, să-şi construiască propria metodologie prin combinarea interviurilor informale cu o muncă de teren solidă, oferind observaţii preţioase de la diverşi actori implicaţi, începând cu diplomaţi şi experţi care lucrează la Bruxelles şi până la decidenţi politici care influenţează decisiv conflictele (preşedinţi, vicepremieri, miniştri).
Lucrarea este o critică „constructivă“ la adresa UE, prin care se încearcă redefinirea spaţiului ex-sovietic, a relaţiei UE-Rusia, dar şi analizarea şi explicarea complicaţiilor ivite la nivelul managementului conflictelor într-o ordine multipolară. În ce priveşte modul de funcţionare al politicilor europene - înainte şi după introducerea Tratatului de la Lisabona –, accentul cade pe diviziunea puterii între Comisia Europeană, Consiliul UE şi statele membre. Nicu Popescu, pe bună dreptate, insistă asupra amănuntului că nu poate fi vorba de o modificare de fond după semnarea tratatului, ci doar de o rafinare a politicilor europene.
În perioada care precede semnarea Tratatului de la Lisabona, rolul predominant, din perspectiva securităţii, este atribuit Consiliului, iar în cadrul Comisiei Europene, atribuţii tehnico-economice i se acordă Directoratului General pentru Relaţii Externe şi Politica Vecinătăţii Europene (DG RELEX). Această dihotomie creează incongruenţe la nivelul de coordonare şi reprezentare între Comisie, Consiliu şi statele membre. Din cauză că împărţirea rolurilor în interiorul UE nu este făcută riguros, iar pretenţiile Comisiei de a obţine o felie mai mare din domeniul apărării şi securităţii controlate de Consiliu cresc, după Tratatul de la Lisabona, Comisia tinde să îşi asume mai multe responsabilităţi şi să interfereze în multe dintre domeniile de acţiune ce aparţineau de drept Consiliului. Unul dintre motivele implicării reduse a UE în conflictul din Karabahul de Munte şi al întârzierii intervenţiei din Abhazia şi Osetia de Sud este tocmai acesta, al suprapunerii competenţelor dintre instituţiile europene. Precum în fabula lui Alexandru Donici Racul, broasca şi ştiuca, un avertisment asupra lipsei de solidaritate şi egoismului național devine necesar, de vreme ce astfel de atitudini afectează procesul de luare a deciziilor şi capacitatea lor de implementare. Instituţiile europene se regăsesc întocmai în pielea personajelor din fabula lui Donici. Comisia joacă rolul racului, reuşind să oprească de cele mai multe ori iniţiativele pline de elan ale Consiliului (ştiuca), care „izbeşte“ sacul conflictelor postsovietice în speranţa că procesul de luare a deciziilor va deveni mai dinamic şi mai rapid în interiorul UE. În acelaşi timp, statele membre sar, precum brotacul, dintr-o parte într-alta, militând deopotrivă pentru o mai mare implicare a UE în Estul Europei, în zona mediteraneană, dar şi pentru păstrarea unor raporturi de bună vecinătate cu Rusia.
Critica funcţionează pe post de semnal de alarmă. Cartea prezintă implicarea graduală a instituţiilor europene în cele trei regiuni de conflict din spaţiul ex-sovietic, unde deciziile sunt dependente de atitudinea statelor implicate şi de abordarea patriarhală a Rusiei în calitate de mare actor regional.
Transnistria se bucură de cea mai mare atenție din partea autorului și pentru că acolo UE se implică cel mai mult, în comparație cu celelalte zone de conflict. În Transnistria, intervenţia a fost amplă şi a beneficiat de participarea susţinută a Republicii Moldova şi Ucrainei la demararea Misiunii de Asistenţă la Frontieră (EUBAM), la obligarea companiilor transnistrene de a se înregistra în Republica Moldova, la asumarea unor interdicţii de călătorie pentru liderii transnistreni şi la blocarea memorandumului Kozak, iniţiat de Rusia. Cu toate acestea, în Republica Moldova s-au înregistrat şi două eşecuri pe fondul opoziţiei Rusiei. UE a renunţat la a mai trimite forţe europene de menţinere a păcii în 2003, iar, mai târziu, în 2006, încercările Reprezentantului Special al UE (RSUE) pentru Republica Moldova de a forţa Rusia să accepte modificarea formatului de menţinere a păcii se lovesc de opoziţia Franţei, Germaniei şi ale Înaltului Reprezentant, Javier Solana.
Implicarea UE în Abhazia şi Osetia de Sud este mai redusă decât în cazul conflictului transnistrean, constrângerile interne (impuse de statele membre) şi cele externe (impuse de Rusia) fiind şi mai mari. Georgia, în contextul Revoluţiei Trandafirilor din 2003, îşi doreşte o implicare mai mare din partea UE, însă răspunsul vine cu întârziere şi este mult sub aşteptările georgienilor. În 2002, este numit un RSUE pentru Caucazul de Sud, iar în 2004 regiunea este inclusă în Politica Europeană de Vecinătate, o misiune pentru apărarea valorilor statului de drept (EUJUST Themis) fiind trimisă în Georgia în acelaşi an. Implicarea în Georgia are o puternică componentă economică, UE acordă asistenţă în valoare de 33 de milioane de euro Georgiei, în perioada 1997-2005, iar Comisia Europeană devine cel mai mare donator internaţional pentru reabilitarea post-conflict. Deoarece atitudinea UE este una defensivă, aici nu poate fi vorba de trimiterea unei misiuni de monitorizare a graniţelor sau de menţinere a păcii. Chiar şi în perioada care a urmat conflictului ruso-georgian din 2008, tendinţa de a reîngheţa conflictele, de a menține statu quo-ul, rămâne predominantă. Medierea UE în războiul dintre Rusia şi Georgia a constat în trimiterea unei misiuni de observatori civili care să asigure respectarea armistiţiului. În octombrie 2008, este trimisă o misiune de monitorizare formată din 300 de observatori, fără ca acestora să li se permită accesul în Osetia de Sud şi Abhazia. Pentru comparaţie, în conflictul din Liban, UE a trimis 7.000 de soldaţi. De altfel, conflictul georgian a divizat statele UE (Germania, Cipru şi Spania cred că Georgia este responsabilă pentru iniţierea acţiunilor militare, în vreme ce Marea Britanie, Suedia, Țările Baltice şi Polonia cer ca Rusia să fie sancționată, iar Franţa se află undeva la mijloc).
În ce priveşte Karabahul de Munte - provincie autonomă şi fostă regiune a Azerbaidjanului sovietic, cu populaţie majoritar armeană -, lucrurile sunt mult mai simple. Armenia şi Azerbaidjan nu solicită în niciun fel implicarea UE, pe fondul neîncrederii faţă de instituţiile europene. Azerbaidjan se teme de intervenţia diasporei armene, foarte influentă în unele țări. Iar Armenia ajunge să fie izolată, ea nefiind implicată în proiecte de infrastructură (gazoducte şi oleoducte) sau proiecte de căi ferate din regiune. Mediator internaţional în acest conflict este Grupul de la Minsk, având trei copreşedinţi: Rusia, SUA şi Franţa. UE a solicitat Franţei să europenizeze copreşedinţia Grupului de la Minsk, prin cedarea acestei poziţii în favoarea RSUE. Franţa refuză, urmând ca UE să nu facă altceva decât să îl primească o dată pe an pe copreşedintele francez al Grupului de la Minsk pentru a prezenta evoluţiile din Karabahul de Munte. Prin urmare, rolul UE este extrem de limitat. Abordarea neutră a realităților complicate din regiune sfârşeşte în acțiuni contradictorii (UE menţionează în Planul de Acţiune semnat cu Azerbaidjan recunoaşterea principiului integrităţii teritoriale, iar în Planul de Acţiune cu Armenia recunoaşterea principiului autodeterminării). Ulterior, rolul UE se rezumă la exprimarea disponibilităţii de implicare în etapa postacord. Iar în 2006 preşedinţii celor două state eşuează în tentativa de a ajunge la un acord în marja summitului Armenia-Azerbaidjan, desfăşurat la Rambouillet în februarie şi la Bucureşti în iunie. De altfel, singura evoluţie pozitivă în regiune – apropierea dintre Armenia şi Turcia – se datorează medierii Elveţiei, nicidecum UE (pe fondul războiului din Georgia din 2008, preşedintele Armeniei l-a invitat pe omologul turc la un meci de fotbal jucat de echipele celor două state, prin această „diplomaţie a fotbalului“ ajungându-se la restabilirea relaţiilor diplomatice şi la deschiderea frontierelor).
Volumul este o analiză critică la adresa politicii din vecinătatea estică a UE. Cartea lui Nicu Popescu ne propune o viziune integrată asupra conflictelor din spaţiul ex-sovietic, care pune în lumină demersurile europene limitate de constrângerile de pe teren sau potențate de diverse oportunităţi. Nu în ultimul rând, autorul identifică preferinţa UE pentru politica la nivel redus, şi nu pentru acţiuni de politică externă la nivel înalt, tocmai pentru a evita posibilele constrângeri externe (iritarea Rusiei) sau interne (determinate de interesele / poziţiile statelor membre).
// NICU POPESCU
// Politica externă a Uniunii Europene
şi conflictele post-sovietice
// Editura Cartier, Chișinău, 2013
* Nicu Popescu este cercetător la Institutul European pentru Studii de Securitate din Paris. A fost consilier al premierului Republicii Moldova, Vlad Filat, pe probleme de politică externă, în 2010 şi 2012-2013. Studii la Institutul de Relații Internaționale din Moscova, de pe lângă Ministerul rus de Externe, şi doctor în Relaţii Internaţionale la Universitatea Central-Europeană din Budapesta.