Final de domnie

Stelian Tanase 28.07.2004

De același autor

Romania tranzitiei se afla la finalul "epocii Iliescu". Nu pare deloc un final glorios pentru veteranul tuturor conjuncturilor si supravietuirilor politice. Reactia sa nervoasa vizavi de liderii PSD, de Nastase mai ales, de aici vine. Se joaca "viitorul", cariera lui Ion Iliescu in politica romaneasca. Mai mult, Iliescu isi face bilantul si este foarte preocupat de istorie, de imaginea cu care va ramane. Nu ii este indiferent asadar cum isi incheie parcursul. Ultimul sau mandat a fost dominat de aceasta grija pentru imagine, pentru prezenta sa in manualele de istorie, in constiinta societatii romanesti si nu numai. Nu intelege deloc ca "opera" sa ii fie compromisa de Nastase&Co. A stat linistit pana mai deunazi, cand sondajele dadeau ca sigura victoria PSD. Lucrurile s-au petrecut altfel. Nu Nastase il trimite pe Iliescu la pensie. Aici Iliescu e "the master of the game". Iliescu a castigat partida impotriva lui Nastase, care s-a grabit sa il considere prea devreme pe mentorul sau un cadavru politic si a vrut sa il scoata din joc. Acest razboi de uzura intre palate a avut un singur castigator, Iliescu, care si-a asigurat suprematia. Nu Nastase reprezinta riscul major pentru Iliescu, ci electoratul. Daca tendinta de la alegerile locale continua si la alegerile generale, sfarsitul carierei lui Iliescu e previzibil. Pe un miracol nu mai poate conta, el se petrece o singura data. Pentru Iliescu, anul 2000, esecul regimului Constantinescu si dezertarea titularului lui au fost unul. In 1997, Iliescu era "terminat". Dar raul celorlalti a fost binele lui. In 2004, acest scenariu nu se poate repeta. Iliescu nu vine, ca in 2000, din opozitie. El se afla in spatele guvernarii Nastase. Iliescu nu poate conta decat pe el insusi. Nici macar pe PSD sau acolitii lui din partid. Nu mai vorbesc de Nastase.

Iliescu este in "pericol" sa iasa, in iarna care vine, din viata politica activa. Ar avea ca solutie de iesire, in caz de esec electoral al PSD sau de scindare a partidului (care pot sa coincida), varianta sa ocupe o pozitie de rangul doi. Dar asta nu intra in vederile sale. Partidul pe care l-a mosit a suferit o infrangere neasteptata in alegerile locale. Calculele sale prevedeau sa se intoarca la conducerea PSD din ianuarie. Exista o conditie tacita: ca PSD va castiga alegerile din noiembrie-decembrie. Exista riscul real ca PSD sa treaca in opozitie. Scenariile si analizele arata ca poate rezulta in decembrie 1) o majoritate parlamentara PSD, cu presedinte Theodor Stolojan, 2) invers, majoritate parlamentara Alianta D.A., cu presedinte Nastase, 3) o majoritate si un presedinte Alianta D.A.-Stolojan, 4) o majoritate si presedinte PSD-Nastase. Ultimul scenariu era cel pe care conta Iliescu pentru a reveni in fruntea PSD. Dupa iunie, ultimul scenariu are sansele cele mai reduse de a se realiza. Toate calculele trebuie refacute. In plus, exista sondaje si evaluari care arata ca Alianta D.A. a preluat initiativa politica. Mai mult, Alianta D.A. ocupa locul intai in preferintele electoratului incepand din aceasta vara. Este pentru prima data din 1999 cand PSD cade pe locul doi. Intentiile de vot manifestate nu arata PSD&Nastase in postura de favorit al competitiei electorale din toamna. Datele problemei pentru Iliescu se schimba. PSD se afla in fata unei crize serioase de succesiune, generata de incheierea mandatului prezidential al lui Ion Iliescu - care isi cauta un rol de jucat - si agravata de perspectiva pierderii puterii.

Sondajul IRSOP aparut zilele trecute incearca sa evalueze pozitia lui Ion Iliescu in noua situatie produsa de raportul de forte instalat in iunie. Intrebarile-cheie sunt: daca Iliescu trebuie sau nu sa se retraga? Ce rol ar avea de jucat? Sa revina sau nu ca lider PSD? Care este imaginea lui publica astazi? Daca PSD are o imagine defavorabila, cea a lui Iliescu este pozitiva si s-a stabilizat. Consecinta este ca Nastase - si oricare alt candidat la presedintie din partea PSD - are nevoie stricta pentru a reusi de sprijinul lui Iliescu in campanie - ca principala resursa de voturi. Cum este vazut Iliescu de public? "Meritele" lui sunt, conform esantionului, in ordine: relatiile bune cu SUA, pastrarea integritatii teritoriale, apropierea de UE, intrarea in NATO, stabilitatea din tara, libertatea oamenilor de a spune ce gandesc etc. Rezultatele sunt aici nerelevante, dar ar fi o prea lunga discutie de purtat despre chestionare, modul de a pune intrebarile si, in fine, despre perceptia publica etc. Ce i se reproseaza lui Iliescu? Neimplicarea in combaterea coruptiei si saraciei, declinul economic, deficitul de locuri de munca etc. Aceeasi obervatie ca in paragraful anterior. Raspunsurile ne spun mai multe despre preocuparile electoratului si presupunerile lui, decat despre atributiile si ne/implicarea ori prestatia lui Iliescu. Intrebarile-cheie sunt legate de viitorul lui Iliescu. 42% cred ca ar fi bine sa se retraga, 47% sunt de parere contrara, sa nu se retraga. Parerile sunt impartite. Totusi, as observa ca opinia dupa care exista o majoritate care nu doreste retragerea lui Iliescu nu se confirma. Efectul principal urmarit este: ce se va intampla cu PSD? Daca Iliescu s-ar retrage, atunci PSD ar scadea numeric (cred 46%) sau va ramane ca acum (42%), si numai 6% cred ca PSD va creste numeric, adica se va intari. Aceste cifre spun destul de multe despre perceptia trecerii PSD in epoca post-Iliescu. Cei chestionati cred ca PSD are inca nevoie de Iliescu. E lipsa de imaginatie politica, e conservatorismul obisnuit? Se adauga alte cifre: daca Iliescu pleaca din PSD, 48% cred ca partidul va ramane intreg, dar, foarte aproape, 43% cred ca se va scinda. Scenariul ca tocmai revenirea lui Iliescu in PSD ar provoca sciziunea nu este investigat, desi o rivalitate intre "grupul Iliescu" si "grupul Nastase", pentru sefia partidului, este principalul factor de risc in scindarea PSD, daca PSD pierde alegerile. Dar ce face "marele bolnav" PSD?

PSD are o imagine negativa. 93% cred ca liderii acestui partid au folosit puterea ca sa se imbogateasca, 85% ca are lideri corupti, 71% ca a favorizat extinderea coruptiei, 68% ca este un partid autoritar etc. Acestea sunt datele problemei. Iliescu poate schimba imaginea PSD? O limita este timpul scurt. Pacientul mai poate fi insanatosit in asemenea masura ca sa determine castigarea alegerilor si revenirea lui Iliescu in fruntea PSD? Nu ar fi de preferat o retragere onorabila acum? Ar evita astfel un final de cariera trist. Pierderea alegerilor de catre "marele bolnav" si candidatul Nastase, cu implicarea activa a lui Iliescu in campania electorala, il va arunca pe actualul presedinte in derizoriu. Multi presedinti, la noi si aiurea, termina astfel, pentru ca nu stiu cand si cum sa se retraga. Preocupat de istorie si de imaginea cu care va ramane, Iliescu are la ce reflecta in vara asta. Si, spre deosebire de alte ocazii, nu il obsedeaza numai puterea.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22