Partidul Protejatilor

Traian Ungureanu 22.09.2004

De același autor

Un ziarist al Romaniei libere a descris ceva foarte interesant: bomba morala. Spre deosebire de suratele ei militare, bomba morala nu omoara. Ea mutileaza gandirea. Din declaratiile ziaristului se intelege ca instrumentul infernal a fost folosit de reprezentanti ai companiei germane WAZ, patroana Romaniei libere. Ei ar fi cerut redactorilor sa o lase mai moale cu PSD-ul. Argumentul: PSD a fost adus la putere de votul majoritatii romanilor, asadar cine critica PSD nu respecta votul democratic. E o idee vicleana si periculoasa. Am mai intalnit-o, la BBC, inainte de a fi dat afara, acuzat, printre altele, de lipsa de respect pentru vointa natiunii. Ce rezulta din acest argument? In primul rand, ca atunci cand au votat PSD, alegatorii au votat de asemenea dreptul partidului de a ramane necriticat si obligatia presei de a-si tine gura. Spre deosebire de BBC si de WAZ, n-am vazut asa ceva pe buletinele de vot sau in programul pe care Adrian Nastase l-a prezentat alegatorilor. In al doilea rand, rezulta ca, o data votat un partid, nu mai e nevoie de alte alegeri. Oamenii au spus o data in cine cred si nu mai au voie sa se razgandeasca. Ar insemna sa nesocoteasca verdictul popular. Ar insemna, de asemenea, sa nesocoteasca aranjamentele companiilor de presa care vor sa isi faca loc pe piata romaneasca. Oricum. Inclusiv rastalmacind ABC-ul democratiei, cu care Romania abia a inceput sa se obisnuiasca. Dupa argumentul pervers pe care il folosesc in cazul Romaniei, organizatii de presa ca BBC si WAZ n-ar avea, acasa la ele, dreptul de a-i toca marunt pe presedintele Bush, primul-ministru Blair sau cancelarul Schröder, lideri alesi, intrupare a vointei populare.

Alt argument folosit, se pare, de WAZ, spre lamurirea ziaristilor de la Romania libera: voi nu vedeti ca Iliescu e laudat peste tot? Ce aveti cu el? Foarte bine. De ce n-a cumparat, atunci, WAZ ziarul Dimineata si a preferat sa se incurce cu exaltatii de la Romania libera? Cu Dimineata sau cu Gazeta de Perete a Organizatiei PSD Cornu in portofoliu, WAZ n-ar mai fi trebuit sa duca, acum, munca de lamurire. Explicatia: Dimineata e citita doar de naufragiatii care, aruncati pe o insula pustie, gasesc acolo un exemplar din Dimineata, iar comuna Cornu are site pe Internet (de unde aflam ca avem de-a face cu "prima comuna din Romania la nivelul standardelor europene"). O comuna europeana citeste, probabil, presa europeana, nu presa locala sau nationala. Noii patroni au cautat, de fapt, ceva anume la Evenimentul Zilei si la Romania libera: publicul cititor. Un public masiv si educat, dar si mare cumparator de informatie. Pentru WAZ sau Ringier e vorba de un consumator cu mare potential comercial. Ce nu inteleg sau nu vor sa inteleaga companiile amintite e ca acelasi public e si cea mai importanta creatie sociala a Romaniei ultimilor 15 ani. Lumea cititoare de ziare e o valoare nationala. De ea depinde discernamantul societatii romanesti, in aceste vremuri grabite si confuze. Ajutat de comportamentul catorva mari companii occidentale, acest public se va retrage in cinism. El e la un pas de concluzia ca investitiile straine nu se deosebesc de afacerile grosolane ale miliardarilor locului. Ca raul, ramul, gramul si miligramul depind in Romania doar de PSD. Ca nimic nu se poate, ca totul a fost hotarat si ca nu exista viitor. Depresie si pesimism, acolo unde exista macar siguranta in independenta catorva ziare. Pentru aceasta lectie si pentru ce va mai fi, multumim, WAZ!

Si multumim, Ringier! Caci si Evenimentul Zilei se plange de patron exact in cuvintele si cu exemplele cu care Romania libera se plange de WAZ. Am trecut, la BBC, prin acest gen de presiuni: prea mult despre PSD, prea mult despre Securitate, pe cine mai intereseaza? Si ce daca au fost securisti? Am fost colaborator al vechiului Prosport, ziarul care, o data preluat de Ringier, a suferit acelasi tratament (redactorii cred ca motivul a fost inversunarea ziarului impotriva coruptiei din fotbal si a radacinilor sale politice). Am experienta si nu vreau s-o las nefolosita. Pot spune cate ceva despre obiceiurile ipocrite ale acelor mari organizatii de presa care cred ca, numindu-i pe teroristii musulmani "militanti", sunt atat de obiective incat pot lua locul mercurului in termometre. Alta idee la moda: presa nu e buna daca nu aduce audienta si venituri. Continuarea: pentru a face vanzare, presa trebuie sa fie "pozitiva", sa se ocupe de teme "umane". Asa e. Dar de ce trebuie ziarele, radiourile si televiziunile care imbratiseaza aceasta idee sa se transforme in pompe de entertainment (divertisment)? De ce trebuie ca ziare pana azi serioase sa vanda, de maine, barfa la preturi accesibile? Ce anume e atat de important incat ziarele, radiourile si televiziunile trebuie sa inceteze sa mai fie servicii publice de informare? PSD-ul? Alegerile care bat la usa? Deschideti ultimul Tribune de Geneve, The Times sau Berliner Zeitung. De la un cap la altul, stiri rele, critici, probleme. La noi insa Romania libera trebuie sa devina Gazeta Decolteurilor. Si care e de fapt problema? N-avem inca unanimitate! Corul de presa roman nu are armonia marelui cor de presa rus dirijat de Vladimir Vladimirovici Putin. Doua-trei voci o iau razna si zgarie urechea PSD. Urechile fac parte din alesii poporului si noi de asta votam si de asta avem presa. Ca sa ii protejam.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22