La moartea marelui pontif al naţional-comunismului

Andrei Cornea 09.11.2010
SHARE 64

De același autor

În urmă cu abia ceva mai mult de o lună, Herta Müller denunţa din clădirea Ateneului Român slaba rezistenţă a intelectualităţii româneşti faţă de regimul Ceauşescu, aproape inexistenţa unei autentice disidenţe. Vorbele ei tăioase au fost atunci aplaudate cu empatie de asistenţă, deşi mai târziu au fost destui care au considerat că scriitoarea fusese prea intransigentă. Poate că da, în anumite detalii, nu lipsite de importanţă de altfel; nu însă, dacă ne gândim la o judecată mai generală asupra societăţii româneşti de ieri, dar şi de azi.

Căci iată, duminica trecută, tot la Ateneul Român, a fost expus trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu, căruia astfel i s-au acordat, fie şi nedeclarate oficial, onoruri naţionale. Nu găsiţi de-a dreptul obscenă această alăturare şi cu tot ceea ce ea simbolizează – Herta Müller şi Adrian Păunescu?

Noi, intelectualii, ne-am războit adesea stabilind grade în „rezistenţa prin cultură“ sau vorbind, cum a făcut-o chiar Herta Müller, de „colaboraţionism“ prin tăcere. O, vai, ce eroare tactică! Acum abia am văzut cât de rău ne alesesem ţintele şi cât de puritan-utopice ne erau distincţiile! Îi vedeam pe Mircea Cărtărescu, pe Liiceanu, pe Noica sau pe noi înşine şi formulam judecăţi aspre, dar uitasem de Adrian Păunescu sau de Eugen Barbu! Şi nici acum nu ne-am dezmeticit bine, capabili să opunem un „nu“ ferm acestei mascarade de funeralii naţionale ce îl are drept subiect pe marele pontif al cultului Conducătorului!

Nu, Adrian Păunescu nu a fost un „colaboraţionist“. El a fost un coautor, poate printre cei mai importanţi, al cultului lui Ceauşescu. Spre deosebire însă de alţii, precum Sergiu Nicolaescu sau Eugen Barbu, Păunescu a introdus o aură mistică în acest cult, altminteri lipsit de viaţă şi de inimă, l-a însufleţit cu o fervoare religioasă în care mulţi au văzut nu numai naţional-comunism, dar şi neolegionarism, epurat, fireşte, de dimensiunea ortodoxistă. Reprezentaţiile Cenaclului Flacăra, săptămânal preluate de televiziune, nu erau simple supape oferite unui tineret în criză de distracţii, ci erau bacanalele mistice pe altarul unui regim care se pretindea ateu şi ştiinţific. Păunescu n-a fost decât un poet sentimental minor, iar a-l face egalul lui Eminescu sau al altor mari poeţi, cum s-a făcut zilele acestea, e o blasfemie. Dar a avut geniu de histrion melodramatic şi de conducător de mase. Ştia să contamineze cu entuziasm debordant mulţimile de tineri, ştia să convertească energiile adolescentine în adorarea Conducătorului-Dumnezeu, a divinităţii false a Partidului, Neamului, Strămoşilor şi, nu în ultimul rând, în autoadorare.

Într-o ţară plină de surogate, Păunescu, profetul unui cult idolatru, a confecţionat o mistică-surogat, iar succesul malefic al acesteia s-a mai putut citi până astăzi pe feţele plânse ale unora dintre cei care i-au adus ultimul omagiu.

Iar dacă această neomistică ar fi avut măcar un sens pozitiv, eliberator, Păunescu ar fi meritat poate elogii. Dar ea a ţintit la înrobirea minţilor celor tineri, la dogmatizare şi autosuficienţă naţionalistă şi şovină. S-a spus că Păunescu a fost un mare patriot român. Fals. Nu e patriot acela care, cu ştiinţă, face rău ţării sale, iar Păunescu ştia desigur despre ruinarea României practicată de regimul Ceauşescu, ştia de Securitate, ştia de înjosirea culturii, a ştiinţei autentice, ştia de distrugerea bisericilor şi a satelor, de controalele ginecologice forţate. Iar adulaţia disgraţioasă practicată de el pentru Ceauşescu şi „spălarea pe creier“ a tinerilor, obţinută prin muzică folk, poezie şi urlete la ceremoniile Cenaclului Flacăra erau răspunsul său de mistagog obsedat de putere la toate aceste nefericiri ale ţării sale, căreia nu i-ar fi putut face mai mult rău nici dacă ar fi urât-o. Şi când te gândeşti că azi unii îl mai şi consideră un fel de dizident! Nu e patriot, de asemenea, omul care, după 1989, a continuat să laude „realizările“ unui regim care a sfârşit prin a-şi împuşca propriul popor. El, care a militat în partidul naţional-comunist al unui fost prim-ministru al lui Ceauşescu, a arătat că nu a învăţat nimic.

Dar nici noi (mulţi dintre noi) nu dăm impresia de a fi învăţat ceva. Privim pasivi, anesteziaţi, dezgustaţi la televiziuni, ascultăm muţi elogiile deşănţate ale comilitonilor lui Păunescu, ale unor politicieni interesaţi de puncte în sondaje, ale celor cândva „spălaţi pe creier“, ale naivilor care confundă poezia cu versificaţia. Neglijăm să ne opunem prin cuvântul nostru şi prin memoria noastră. În ce punct al laşităţii generale am ajuns, dacă, la numai cinci ani de la rostirea Raportului Tismăneanu în Parlamentul României, în care Păunescu era nominalizat printre susţinătorii declaraţi ai regimului „criminal şi ilegitim“, nu ne strigăm public indignarea împotriva expunerii acestui catafalc, fie şi pentru câ­teva ore, la Ateneul Român? Cum de nu protestăm împotriva înmormântării acestui suprem manipulator de mase între Eminescu şi Nichita Stănescu? Da, am ajuns iarăşi complici tăcuţi cu Răul, aşa cum ne-a văzut Herta Müller. Da, am rămas în continuare „un popor vegetal“, aşa cum ne-a descris Ana Blandiana. Numai că, spre ruşinea noastră, azi nici măcar frica de represalii de pe timpuri nu o mai avem drept alibi... //

Taguri:

Adrian Paunescu, Ateneul Roman, Herta Muller, Liiceanu, Cartarescu.

TAGS:

Comentarii 64

eliza - 08-23-2011

Andrei Cornea esti un mare Gunoi. Mi-e sila de tine, de Rodica Culcer, Tismaneanu. Te felicita cineva pentru curaj... Daca aveai curaj il infruntai pe Adrian Paunescu atunci cand traia... Sunteti atat de mici... Adrian Paunescu traieste si este mai viu decat voi... In urma lui au ramas poezii superbe , in urma voastra nu o sa ramana nimic... Rodica Culcer sa nu uite ca MA OBLIGA sa o intretin (platind obligatoriu abonamentul tvr. ) Asta da democratie... Va doresc succesuri. Acestea va reprezinta.

Răspunde

geno - 11-15-2010

Cine este cornea ca n-am auzit de el? a scris vreo carte,a pictat vreun tablou, a compus o simfonie? Un anonim din cimitirile patriei vei fi,pe cand ADRIAN PAUNESCU va ramane in constiinta oamenilor.

Răspunde

Michael Shafir - 11-15-2010

Re: Comparatsia de la inceputul articolului Paunescu vs. Liiceanu et.CO. :"In tsara orbului, chiorii sunt regi"

Răspunde

lincoln - 11-14-2010

Doamnelor si domnilor, ma bucur ca se poarta discutii aprinse despre ce a insemnat comunismul pentru romani,daca s-ar putea aceasta tema sa fie lansata la nivel national ar fi inceputul catre insanatosire a societatii romanesti si s-ar pune bazele unei temelii solide pentru generatiile urmatoare. Din pacate de 70 de ani Romania a avut nesansa cred eu de a fi 'victima'(asta ramane de vazut)a doua dintre cele mai criminale sisteme ale ultimului deceniu nazismul si comunismul ca rezultat astazi societatea romaneasca este intr-o ipostaza greu de explicat,confuzia si incertitudinea domneste,este ca si cum iti construiesti casa pe un banc de nisip,trebuie sa infruntam adevarul istoric oricare ar fi el,nu trebuie sa fim patriotarzi ci trebuie sa invatam din greseli si sa dam dovada de un popor onest. Cat priveste pe adrian paunescu ...hai sa incepem cu inceputul anilor 40 ,iar daca avem capacitatea de a ajunge a intelege ,,fenomenul paunescu,,in regimul comunist ar fii ceva sanatos pentru generatiile urmatoare,fiecare dintre cele doua sisteme criminale inainte de inventia internetului au avut raspandacii si portavocile lor propagandistice,ca astazi este putin probabil sa recunoastem ca unii am cazut victime cu voia ori fara voia noastra iti trebuie coloana vertebrala sa infrunti adevarul cu fruntea sus ... Hai sa ramanem optimisti si sa speram ca societatea romaneasca isi cladeste temelia pe un taram solid,temelie ce are la baza adevar ,dreptate si speranta

Răspunde

Mircea milescu - 11-14-2010

Dle Cornea,va felicit pentru curajul de-a infrunta o lume in deriva.Am citit comentariile postate,laudative lui AP Acesti oameni nu stiu pe ce lume traiesc decat se indigna si se revolta cand afla lucruri contrare a ceea ce credeau ei.Opinia lor despre A P este de ordin afectiv legata de anii tineretii Articolul demoleaza un mit in care ei au crezut. Va admir curajul si acuratetea opiniilor.

Răspunde

Rodica - 11-14-2010

Felicitari Domnule Cornea pentru articol. Am citim comentariile si m-am ingrozit ce multi au "creierul spalat". Curios ca nimeni nu vorbeste despre orgiile sexuale pe care le facea cu ocazia deplasarilor "Cenaclului Flacara" in tara si unde pretindea ca tov. de la UTC sa-i aduca fete frumoase de cele mai multe ori eleve.

Răspunde

mihai - 11-13-2010

Intr-adevar, Adrian Paunescu a avut 1.000 de pacate. Ma intreb, d-le Cornea, cum evaluati activitatea tatalui dvs. care, in perioada stalinista, a fost seful tineretului comunist? Care din cei doi a fost mai nociv pentru Romania: poetul de curte al lui Ceausescu sau sluga ocupantului sovietic? V-as fi recunoscator pentru un raspuns!

Răspunde

Juliana S. - 11-13-2010

Evrika !!! mai putem spera datorita acestui articol !!! mai putem spera la pareri individuale, critice si profesionale, nu numai la behaituri de turma !! (precum behaie multe articole cu tema paun.)acest articol este o doza de oxigen pentru un aer viciat si statut !!! Chapeau dl. Cornea ca ati indraznit (PARE-SE CA SINTETI SINGUR !!) sa strigati : regele e gol !!!!!!!!!!!!!!- cu intentie scriu la prezent ca rindurile sint dureros de actuale !!!!!!!!!!! BRAVO !!!!!!!!!!!!

Răspunde

Un impartial - 11-13-2010

Tot ce se scrie si se spune acum de Paunescu se poate pune sub titlul "Toti au dreptate" . Are dreptate in primul rand Dl Cornea care pune degetul pe o rana deschisa numita colaborationismul intelectualilor cu dictatura comunista , Paunescu fiind un mare maestru al acestei clase, si au dreptate si cei care sustin ca il apreciaza ca poet si agitator cultural, facand abstractie de partea politica . Partea tragi-comica a acestui paradox e ca nu exista o linie de demarcatie intre aceste sa zicem tabere . E mai mult ca sigur ca printre admiratorii de azi sunt si din acei care l-au fugarit in zilele revolutiei cand i s-a dat adapost tocmai la ambasada cea mai imperialista , precum si printre vitejii critici ai lui de azi sunt si din acei care strigau din toti bojocii lozinci pro ceausiste alaturi de Paunescu . Si totusi , care ar fi macar una din concluzii ? Ar fi concluzia ca locuitorii acestei tari in marea lor majoritate au nefastul talent de a se apleca dupa cum bate vantul. In decurs de un secol am fost aliatii Rusiei contra Germaniei ( primul razboi mondial) , apoi am fost aliatii Germaniei naziste contra Rusiei sovietice , apoi am fost una din cele mai docile membre ale lagarului socialist , pe care acum avem perversa placere sa-l uram dar si nostalgia vremurilor " ploua , ninge , leafa merge ..." iar mai recent avem pe lista UE , FMI, Trilaterala etc. , cu care deasemeni avem relatii incestuale de ura si totodata de mana intinsa la pomeni . Si atunci de ce sa ne mire cum e vazut acum Paunescu in toata gama de culori de la alb la negru ?

Răspunde

Irina - 11-12-2010

Domnule Andrei Cornea, Va respect si va apreciez opiniile si ideile, insa nu le impartasesc! Sunt de acord ca Adrian Paunescu a fost un adept al ideologiei comuniste si sunt un spirit libertarian. Cu toate acestea, apartenenta ideologica a lui Paunescu la un anumit curent de gandire economica nu ne permite sa negam valoarea artistica a omului de geniu. Si asta pentru ca din punctul meu de vedere Adrian Paunescu a fost un om de geniu si nu consider ca este o blasfemie comparatia cu marele poet national Mihai Eminescu. Si asta pentru ca valoarea poeziei paunesciene si valoarea muzicii folk este incontestabila. Ca adept al ideologiei economice apartinand scolii austriece, contest valoarea de om politic si ideolog a lui Adrian Paunescu. Ca iubitor de folk, poezie si literatura aceasta valoare este incontestabila. Consider ca ar trebui facuta diferenta intre aceste doua imagini fundamental distincte: Paunescu omul politic si Paunescu artistul, si consider ca ar trebui sa ne exprimam cu mai multa moderatie si prudenta in ceea ce priveste valoarea artistica a unui om, in ciuda greselilor politice ale acestuia.

Răspunde

IN ATENTIA d-nului ANDREI CORN - 11-12-2010

Domnule Andrei Cornea, Cum domnia voastra v-ati simtit sufocat de emisiunile dedicate celui ce a fost A. Paunescu, asa si eu ma simt sufocata ca exista in Romania intelectuali ca d-voastra. Ati fost la vreun cenaclu Flacara? E foarte adevarat ca A.P. a fost un geniu in manipularea maselor (e drept ca spectacolele incepeau cu strigarea unor lozinci altfel nu ar fi existat acele spectacole). Poate altfel ar fi fost acest popor daca ar fi existat mai multi Paunescu care sa te manipuleze in: dragoste de tara, de eroii neamului, de poezie, de muzica buna, de deminitate nationala (poate atlfel am fi fost tratati la iesirile noastre in Europa). Dar, in opinia d-voastra aceasta este spalare de creier. Vreau sa va amintesc ca acei tineri cu creierii spalati de Paunescu au murit la revolutie ca d-voastra astazi sa va puteti spune opiniile. Va place mai mult manipularea care se face in zilele noastre? Pentru a improsca cu noroi in cei care au facut cate ceva nu-i greu...la asta se pricepe oricine, dar oricine si nu-ti trebuie nici un fel de cultura. Marele nenoroc al lui Paunescu este ca s-a nascut intr-un regim comunist si a trebuit sa se adapteze la conditiile lui, dar credeti ca asta are vreo importanta? Important este ce a lasat in urma. D-voastra ce lasati in urma?? In ce priveste emisiunea TV la care ati participat: nu pot sa spun decat RUSINE televiziunii romane care a aprobat emisiunea in ziua inmormantarii unei personalitati care a facut ceva pt ROMANIA (nici criminalii nu trebuie judecati in ziua inmormantarii lor). Daca era la o alta televiziune privata nu aveam nici o pretentie, dar televiziunea nationala ar trebui sa promoveze valorile neamului romanesc si realizarile din toate domeniile, nu balecareala de la alte televiziuni. In timp ce toate natiile civilizate ridica in slavi calitatile personalitatilor lor mai mult decat trebuie (de nerealizarile lor nici nu vor sa discute), noi cautam numai cusururi si calitatile nici nu mai conteaza. In ce priveste participarea d-voastra nu pot spune decat ca tine de educatia pe care ati primit-o...de cei 7 ani de acasa. Un lucru este sigur..aveti in sange atata venin incat ati putea concura cu cei mai veninosi serpi de pe pamant! Este usor sa te lupti cu mortii care nu-ti pot raspunde la provocari..as vrea sa vad daca acelasi curaj il aveti fata de cei care sunt inca in viata...atunci ati fi apreciat mult mai mult decat acum!

Răspunde

lumi - 11-12-2010

"noi, intelectualii" - ce modest! Intelectualul si intelectualii lui Basescu vrei sa spui. Voi, adulatorii acestei caricaturi umane sunteti raspunzatori de ce se intampla in Romania. E usor sa-ti castigi banii ocupandu-te de paunescu, de badea etc. Acestea sunt problemele Romaniei de care ar trebui sa va ocupati voi, intelectualii? Din pacate Romania nu mai are nici intelectuali, nu mai are nici muncitori, nu mai are nici studenti, nu mai are nimic. Are doar o turma infometata, adusa la disperare de ceea ce se intampla cu ea. Unde sunt studentii? Unde sunt intelectualii preocupati de soarta tarii lor, impartiali, detasati? Saraca tara, sarac popor! Saraci (bieti) intelectuali! Treziti-va!

Răspunde

cristian - 11-12-2010

Ca unul care și-a petrecut copilãria, tinerețea și anii cei mai buni ai maturitãții in perioada comunistã nu pot decât sa rãmîn uimit de osanalele închinate unui om care a ridicat slugãrnicia cea mai abjectã și lipsa totalã a demnitãții personale la rang de virtute. Termenul "sa trãiți" a devenit pentru o mare parte a populației țarii ceva foarte natural. La fel mentalitatea de slugã, instinctul de turmã, si lipsa totalã a gândirii proprii. Pãunescu a oferit câteva clișee și din pãcate forte forte mulți s-au mulțumit ca atât.

Răspunde

Camelian Propinatiu - 11-12-2010

Conceptul de national-comunism, existent la Mihai Botez inca inainte de 1989, dar si pe site-ul Fundatiei Coposu acum, este un pic incorect romaneste, inacceptabil pentru ca se poate gasi vreun marxist-leninist occidental, sau alt dobitoc, care sa inteleaga ca in Romania s-ar fi trecut sub vampirul Ceausescu la vreo treapta superioara a national-socialismului german. Oricum, nu pentru ca era patriot a impins Ceausescu masele largi populare spre o mizerie cam ca cea de azi, ci pentru ca era bolsevic. Miracolul funerar de la Ateneu si de la Bellu este insa ca nici dl Tismaneanu, nici dl Cornea nu reusesc sa-i explice lui Caragiale de ce si-a pastrat pontiful de Adrian Paunescu atatia fani, in Romania si in Basarabia.

Răspunde

Coman Horatiu - 11-11-2010

Am mai spus-o si pe forumul prilejuit de articolul d-lui Sorin Ionita : ~ D-zeu sa-l odihneasca pe Paunescu ! Si sa-l ierte, mai ales. Pentru ca vulcanismul sau s-a irosit atat de .. intempestiv. Exact cand regimului comunist i se epuiza combustia ideologica - in anii 70 -, poetul s-a protzapit in postura de disc-jokey al fonotecii nationaliste - supapa de avarie a sistemului. Nationalismul e tezaurul la care fac apel toate regimurile totalitare in faza de descompunere ideologica. Moastele intoarse din pribegie au prelungit letargia sistemului, creditand cultul personalitatii lui Ceausescu pe spinarea unei societati tot mai sarace, mai confuze si mai atomizate. Amestecul-kitsch de Beatles, PCR, Veta Biris, Ceausescu, Shakespeare, Avram Iancu, Bob Dylan, voievozi si Eminescu a dat Doar cadrul a ceea ce era Permis; adica, Denaturat si Trunchiat de regim. Patul lui Procust. Ceea ce ramanea pe Dinafara se va dovedi esential deabia dupa.. 90. Majoritatea - decisiva, pentru ceea ce aveam, cu totii, de reconstruit - a iesit din bezna comunista masificata, confuza si .. manipulabila. Mai mult, cu Identitati Adverse : pentru unii Memoria Romaniei antebelice si a democratiei in genere, pentru ceilalti Continuitatea singurei Romanii Imaginabile (cea in care, nu-i asa ? am avut si fotbal, si putin Bob Dylan si locuri de munca asigurate, si cozi, si voievozi, si Canal, si Dumitru Farcas si ocnele lui Corneliu Coposu si a generatiei sale, si Cantarea Romaniei dar si celula martiriului lui Gheorghe Ursu din Calea Rahovei) Aceasta Romanie (doar aceasta) cu promiscuitatea ei morala, poate, acum, sa-l treaca pe poet intre Larii si Penatzii casei sale. Nu noi, cei care, acum cand mortea poetului aduce in discutie actualitatea mostenirii sale care de-abia s-a estompat, inca mai revendicam Retrocedarea integral,fara rest. Dar mai ales, Nemediata de Stat ..

Răspunde

Claudius - 11-11-2010

Desi referintele faptice prezente in articol sunt destul de putine pentru a intari ideile autorului, articolul prezinta imaginea „poetului” Paunescu in deplina concordanta cu ceea ce sursele istorice ne pune la dispozitie. in calitate de istoric, impartasesc punctele de vedere ale d-lui Cornea, exprimandu-mi regretul ca o parte a opiniei publice, neinformata (dar in acelasi timp lipsandu-i initiativele de afla, de a se documenta!!) idolatrizeaza o impostura si o falsitate a personajului Adrian Paunescu.

Răspunde

Sean - 11-11-2010

Dragã 22, dacã te vei ocupa in continuare de chestii gen "cazul Pãunescu", de protestul lui Badea si Ciutacu, de "opoziþia ratatã"(cu sau fãrã "motiuni dupã motiuni") in loc sã te ocupi de Constitutia asta de doi bani, de Regulamentele Camerelor(sursele nesimtirii si iresponsabilitãtii demnitarilor neamului), de legile strambe sau, pur si simplu, proaste, de derapajele puterii, de condamnarea formalã a comunismului s.a.m.d. atunci eu iti spun "la revedere" si "sã trãiesti bine".

Răspunde

cric - 11-11-2010

Chiar credeţi ca AP a gândit la rece toate basmele pe care i le puneţi în minte? El şi-a folosit talentul, ca nu puteti nega ca l-a avut, ca sa se realizeze pe el si a trezit si pe altii la viata - vezi cultura folk pe care a înflorit-o. Ca a gresit, nu neaga nimeni, dar nici chiar asa. Pedeapsa să fie după faptă. Iertarea este la crestini, dar se pare ca nu si la d-vstră. Exagerarea d-vstra este evidenta, si avand ceva minte, macar pentru ca ati scris că aţi citit clasicii filosofiei, nu poate fi decat constienta. Deci folositi aceleasi mijloace pe care le infierati mentru a manevra cititorii mai slabi si care nu va cunosc antecedentele. Continuati un stil care s-a mai incercat si a avut consecinte dezastruoase pentru cei la fel. Nu-i aşa ca sunteţi globalist şi pentru că sunteţi în România de altă naţionalitate? Nu-i aşa că, diferite neamuri, în situaţii diferite, s-au dat cu rusii şi ne-au distrus intelectualii, în timp ce conaţionalii d-vstră puşi de rusi la conducerea noastră, spuneau ca sunt fascişti? Şi nu e normal ca d-vstră să aduceţi argumente care vă convin, omiţând ce nu vă convine, pentru a distruge bruma de intelectuali care au mai rămas, ceea ce e cât de cât bun pe la altii, şi pentru a pune în cârca unui singur om, toată ura pe care o aveţi pentru gândirea altor neamuri? Deci naţionalist sunteţi şi d-vstră, fără să o spuneţi. Nici acum nu stiti ca pe lume mai sunt si altii şi că aici sunt lucruri pentru care nu aveţi organ să le înţelegeţi. La mai mare!

Răspunde

Nicu - 11-11-2010

Dupa moartea poetului continui sa te hranesti din trecutul lui. Nu conosc, inainte, cand el era in viata, ai scris ceva la fel de acuzator ca in acest articol?

Răspunde

John Galt - 11-11-2010

Domnule Cornea, spuneti ca "noi" nu protestam. Din contra chiar, eu sunt de parere ca ar fi trebuit sa-l fi lasat acolo mai mult, ba chiar pentru "totdeauna". Sa-i facem un mausoleu! Iliescu sigur va fi de acord (sau poate doreste sa tina acest as din maneca doar pentru el?). .. "Vom face totul!" - .. si chiar mai mult decat atat! :P :)

Răspunde

Adam Dosa - 11-11-2010

Aceste adevãruri trebuiesc zise ºi repetate pânã când o întreagã generaþie o sã binevoiascã sã le înþeleagã. Generaþia mea crescutã sub comunism putea sã înþeleagã adevãrul doar din bancuri. Au fost prea puþini (eu n-am cunoscut nici unul), cei care au luat în serios bancurile politice ale vremii ºi au reuºit poate sã-ºi facã o imagine coerentã asupra lumii incoerente în care trãiam. Aºa cã cei mai mulþi ne-am luat ca turma dupã Pãunescu. Totuºi nu cred cã a venit vremea sã tragem o linie. Cu toate relele, care ne-au fãcut, când bine oricum nu puteau sã facã, mulþi dintre noi îi datorãm ºi lui Adrian Pãunescu, Eugen Barbu, Sergiu Nicolaescu & Co, cã azi, de bine de rãu mai vorbim româneºte.

Răspunde

ionescu - 11-10-2010

Nu doresc sa va demonstrez ca aveti sau nu dreptate...la urma urmei, e dreptul nostru la opinie... Ceea ce va coboara in dezumanizare...este momentul ales pentru a va exprima parerea...ati incalcat legea pamantului, legea bunului simt si nu il ultimul rand...minima decenta As vrea ca....cu ochii mintii sa va vedeti pe un catafalc...si in momentul in care preotul se roaga pentru iertarea pacatelor d-voastra....altcineva sa va infiereze la vreun post de televiziune Nici macar nu va cunosc...dar as fi dezgustat de acel ...altcineva...indiferent de ce ati facut sau nu ... Deschideti ochii mintii ...domnule ...stimat anonim! de fapt nu mai sunteti anonim..sunteti @ala care l-a injurat pe Paunescu in ziua inmormantarii lui@....pentru asta v-am cautat pe google...domnule ....

Răspunde

Daniel - 11-10-2010

E greu de acceptat ca Adrian Paunescu a creat atita rau pe timpul comunismului, pe cit percepeti dumneavoastra. Faptul ca amestecati notiunile o dovedeste si data articolului. Puteati astepta citeva luni (doar am rabdat comunismul zeci de ani!) ca sa va spuneti parerea. Curajul de a va expune parerea acum este si sfidare la adresa celor care il pling pe poet. Simtamintele celor multi sau putini, destepti sau prosti, nu trebuiau jignite acum, la inmormintare; simtamintele sint autentice. Cit despre termenul de versificator, i se potriveste doar poetului de curte. Dar Adrian Paunescu a mai scris multe altele, despre care stiti (doar mimati uitarea!) ca nu merita stampila de versificator. Omul si patriotul Adrian Paunescu mai are si alte realizari, pe care (iarasi chipurile!) le uitati, dar se vor scrie carti, si inca multe, n-are rost sa va amintesc eu acum. Va rog sa-mi permiteti concluzia: va vine greu sa credeti ca poetul de curte isi merita ultimul popas la Ateneul Roman. Oricit de uimitor, este adevarat. Ceea ce ne ajuta pe noi, oamenii fara nume publice, sa intelegem asta repede, este absenta geloziei de breasla.

Răspunde

V. V. - 11-10-2010

Pentrua autorul articolului. Sunt de acord cu criticile aduse lui A. P. În ce priveşte pe autorul comentului care cere trei argumente (în comparaţia dintre Băse şi Ceaşcă): NU sunt fanul lui Băse, dar totuşi nu se compară cu N. C. Nu a dat ordin să fie împuşcaţi opozanţii regimului, nu a ordonat nici măcar demolarea satelor şi bisericilor, nu a introdus nici decretul aberant de creşterea natalităţii, prin interzicerea avortului. ÎN ce priveşte citatul următor; Lupta anticomunista justifica cumva trecerea peste Legea Pamantului? Scopul scuza mijloacele - CA PRINCIPIU moral? Parcă Păuneascu ţinea cont de considerentele morale?

Răspunde

Calin - 11-10-2010

Foarte bine scris si lucid. Nu stiu de ce romanii nu pot face distinctie intre 50 de poezii bune si un om cu un caracter mizer. Zilele astea am vazut barometrul moral al natiunii si e jalnic. Ne meritam soarta.

Răspunde

ronea - 11-10-2010

Citind comentariile de mai sus imi dau seama ingrozit cum creierul anumitor comentatori a fost efetiv (si probabil definitiv) spalat. Macar au curajul sa spuna: Da, l-am iubit pe Ceasusescu! DA, l-am iubit si il regret pe Paunescu! De ce insa acesti oameni se comporta ca niste masochisti, raminind aici intr-o tara capitalista, ducind o viata compet contrara idealurilor pe care le au si in plus fara sanse de schimbare pe termen mediu? De ce acesti oameni nu vor sa fie fericiti IMEDIAT, emigrind in Coreea de Nord? Lege, ordine, zero somaj, trai pe vatrai!

Răspunde

Eugen - 11-10-2010

Memorabil articol! Ma bucur nespus ca, astazi, se pot citi asemenea articole în presa.

Răspunde

dana - 11-10-2010

Vreau sa inchei comentariul cu ideea ca romanii trebuie sa analizeze mai atent mecanismele prin care pot fi manipulati, sa nu se mai cramponeze ati de mijloacele media vizuale avind senzatia ca sunt si ei sub reflectoare. Este o iluzie jalnica. Fiecare trebuie sa-si traiasca propria viata cu demnitate si responsabilitate. Si daca nu este atit de spectaculos. Dar este mai sanatos si pentru noi si pentru generatia urmatoare. Nu va mai cramponati atit de asa zisele modele, personalitati care se calca pe picioare la toate televiziunile si evenimentele mondene. Ele au dus-o bine si inante si dupa 89. Nu aceasta este adevarata comoara a Romaniei. Nu asta inseamna sa fii patriot. Pe mine personal ma impresioneaza mai mult un costum popular din zona Sibiului cu acel alb negru atit de elegant si decent combinat, natura unica a Romaniei, cultura romana prin reprezentantii sai consacrati, valorile morale autentice, simtul umorului sanatos si bunul simt, toleranta si umanismul caracteristic poporului roman. Totusi consider ca este necesara o dezbatere sincera a subiectului disidentei romanesti. Avem dreptul la integritatea informatiei. Numai asa ne putem asuma trecutul, prin dezbatere obiectiva. Istoricii trebuie sa clarifice situatia. Felicitari Revistei 22 pentru toata activitatea de-a lungul anilor si pentru curaj, un curaj care trebuie dus pina la capat.

Răspunde

Dogaru - 11-10-2010

Se ne amntim de A.P. in calitate de arbitru al cercetarii stiintifice, care facea reclama unor impostori sugerand ca descoperirea poate fi facuta de oameni fara calificare. Intocmai ca in Revolutia culturala din China, unde oamenii de stiinta erau trimisi sa lucreze in colhoz pentru reeducare caci, zicea Mao, muncitori si tarani cu constiinta bine spalata pot face la fel de bine cercetare. E drept ca oamenii de stiinta din Romania nu au fost trimis la colhoz, dar nu erau scutiti de "munca patriotica" In plus, cadrele universitare petreceau cateva saptamini pe an cu studentii la stransul recoltei sau pe santiere de constructie. Iar deasupra tuturor trona geniul tovarasei academician. A fost ceva odios si distrugator, iar A.P. s-a facut complice. A sustinut impostura in stiinta pentru ca el insusi a fost un impostor in literatura. Un oportunist fara scrupule! Regretatul meu profesorul A.C. (care a fost strivit de masinaria ceausista) spunea: In Romania, orice e posibil cu exceptia auto-compromiterii. A.P. e un bun exemplu in acest sens.

Răspunde

Corina - 11-10-2010

Am avut cunostinte comune cu Paunescu prin anii 1980 care imi povesteau lucruri din culise. Cum ar fi: Paunescu cerea colaboratorilor (folkisti, etc.) o cota parte din onorariul pe care il primeau, cind jucau fotbal le impunea sa il lase sa dea goluri, cerea taranilor pe la casele carora statea in timpul calatoriilor prin tara cu cenaclul sa-i dea diverse produse, carne, etc. Ca sa nu mai vorbim despre diverse favoruri sexuale despre care nici nu vreau sa amintesc. Asta ca sa rotunjim imaginea asa-zisului bard, patriot, etc. Era pur si simplu un profitor cu o oarecare carisma. A ajuns atit de "mare" din cauza regimului comunist, in slujba caruia s-a pus, iar apoi din cauza debusolarii generale care continua si in care valori sunt amestecate de-a valma cu non-valori. Am citit intr-un articol (si nu din cele de adulare) ca poezia lui va ramine in literatura romana. Punem pariu ca nu? Niciun critic respectat nu cred ca a firmat vreodata ca Paunescu ar fi fost bun poet. Eu as zice versificator abil care speculeaza sentimente si le transforma in sentimentalism.

Răspunde

Farimita - 11-10-2010

Toti,cetatenii acestei tari au dreptul sa comenteze activitatatea lui Paunescu,de inainte si dupa 89,mai putin aceste doua progenituri de fosti comunisti nomenclaturisti,asa cum Basescu nu poate condamna el comunismul, ca de fapt se condamna pel!

Răspunde

Dana - 11-10-2010

Da, s-a spart buba! O buba ascunsa sub pansamente de guvernari succesive dupa 89. Sa facem un bilant sec. In Romania nu a fost o revolutie de catifea d-nilor, a fost o revolta singeroasa, care a demonstrat cit era de represiv sistemul comunisto-securist. Au murit oameni nevinovati si pina in ziua de astazi nu au raspuns in fata justitiei mare parte din cei vinovati. Nu a fost suficient, in anii imediat urmatori s-a perseverat in nemercicie si nu s-a dorit o democratizare reala a societatii societatii romanesti, ci imbogatirea clasei la putere cu toate costurile. Opozitia a fost discreditata, batjocorita la modul ordinar, desi d-nul Iliescu cunostea exact valoarea umana a d-nilor Corneliu Coposu, Ion Ratiu, Radu Campeanu si multi altii care au suferit in inchisori comuniste. Au fost batjocoriti cu buna stiinta si discreditati in ochii tinerilor fara cultura politica si experienta de viata. Aceasta a fost o greseala enorma, s-au lansat sloganuri "nu ne vindem tara" , desi erau pur propagandistice de sustinere a parvenitilor care se instalau la putere. Totul a culminat si cu o demonstratie de forta in stil mafiot , instigarea la mineriade care a facut victime omenesti si pagube materiale. Cei cu instincte materiale, pragmaticii, hraparetii au profitat rapid si de vidul legislativ si de legile facute exact in acest scop si s-au imbogatit rapid. Economia nationala a fost falimentata premeditat pentru a putea fi privatizata la costuri mici. In acest scop s-au creat institutii si s-au cheltuit bani publici. Toata energia si resursele Romaniei care trebuiau sa mearga in infrastructura tarii care era si este vitala au alimentat ridicarea unei paturi de milionari. Statistici arata ca in proportie foarte mare capitalul privat in Romania este detinut de persoane care au de-a face cu fosta Securitate, sau oricum oameni care au avut o pozitie privilegiata in fostul regim. Daca acumulau cinstit aceste averi era ok. Este suficient sa privim peste gard la Ungaria, Polonia, Cehia sa vedem ca la ei acumularea de capital s-a facut mai decent si nu in detrimentul tarii. Pentru ca ei nu-si fura caciula, se gindesc si la cetateni si asta de zeci de ani. Noi insa ne furam caciula si ideologic, si spiritual. In timp ce hraparetii furau, poporului i se da "circ si piine". Apar televiziunile surogat care au interese foarte clare, nicidecum obiectivitate gen BBC si romanul dupa bunul lui obicei de a nu se deslipi ore bune de tv este conectat la acestea, setat incet, incet incit acum avem aceasta realitate. Manelizarea societatii romanesti. Oameni care nu gindesc singuri, nu se deranjeaza sa faca o mica revista a presei, pe Internet, luaind mai multe publicatii Romania Libera, Adevarul, Evenimentul zilei, Revista 22, Gindul, Curentul, etc. citeva exemple si incercind sa-si faca singuri o parere. Nu mai au simtul umorului sanatos, interior, ci cel indus ca la circ. Romani treziti-va. Pacat de potentialul nostru nativ care este foarte bun. Fiti autodidact

Răspunde

Anni - 11-10-2010

Felicitari d-le Cornea!Ma bucur ca se poate citi in presa din Romania articole ce demonstreaza ca nu sintem chiar atit de inapoiati(mental si cultural) asa cum s-ar parea vizionind programele televiziunilor particulare.

Răspunde

Anamaria Beligan - 11-10-2010

Multumesc pentru articol. Martirizarea si eminescizarea porcinului manipulator de mase e o obscenitate, care face Romania de risul lumii.

Răspunde

Andrei Ujica - 11-10-2010

Felicitări Andrei! Andrei Ujică

Răspunde

Radu Botta - 11-10-2010

excelenta distinctia poezie-versificatie. Ma gandeam de vreo trei zle la ea si nu cazusem pe termenii potriviti. Felicitari.

Răspunde

gogu - 11-10-2010

Cazul Paunescu e dificil, insa elocvent pentru situatia ambigua a comunismului national. Iata ca dovada reactiile de pe forum! Paunescu e deopotriva urat si iubit, dupa cum nationalismul comunist a fost urat si iubit, uneori chiar de aceeasi oameni in mod simultan. Pentru ca Paunescu folosea nationalismul pentru a invigora comunismul si dictatura lui Ceausescu, dar in acelasi timp pentru a submina macar indirect ideile comunismului de tip sovietic. Multi ii cumparau cartile pentru cateva poezii cu "subinteles"; altii lacrimau la poeziile kitch despre parinti si la cele despre patrie; nu era la urma urmelor patria noastra cea umilita de comunism? Iar multi considerau ceausismul lui un rau necesar. Ascultam 2 ore de osanele poate pentru 5 minute de "fitile". Existam, ca si el, schizofrenic, incapabili de un gest absolut. Pentru ca la asta a dus dictatura lui Ceausescu, la complicitate si rezistenta, la ambiguitate, la speranta impotriva sperantei, la auto-amagire. Si cu atat mai mult este prezenta lui grotesca, mai ales dupa Revolutie, pentru ca era amintirea vie a ceea ce fusesem odata, a starii de auto-culpabilitate nedeclarata, a lasitatilor noastre atat de umane.

Răspunde

Doctorand in SUA - 11-09-2010

Excelent comentariu, domnule Cornea. Curajos de-asemenea. A propos, sint de acord cu cei care spun ca mortii trebuie lasati in pace... dar ce te faci cind muribundul nu a inteles sa se caiasca pentru uritenia lui? Ba mai mult, cind a incercat sa manipuleze postum turma romaneasca pentru a-si mai vinde postum o carte, pentru a mai cunoaste un moment de glorie gregara si vulgara? Adrian Paunescu a fost un geniu. Nu un geniu poetic, cu toate ca a scris citeva poezii bune si/sau emotionante, pe linga o tona de pura maculatura. Un geniu al manipularii, al cinismului, al intelegerii "marfei" (pentru el cetatenii romani erau o marfa) cu care avea de a face. Pentru aceste "calitati"... jos palaria, dle Paunescu. Pentru cit ati manipulat, ati prostit, ati vulgarizat natiunea... Dumnezeu sa va ierte. Nu sintem nici noi perfecti, departe de asta.

Răspunde

Iuliu - 11-09-2010

Excelent articolul. Felicitari Dle Andrei Cornea!

Răspunde

Rotaru Constantin - 11-09-2010

Regret din toata inima ca a murit A. Paunescu, inainte de a ne marturisi care a fost rolul sau : 1. In asasinarea marilor patrioti, sotii TEODOROVICI ! 2. In musamalizarea crimei savarsite de fiica sa (sau sotia sa), care conducand in mod iresponsabil un bolid a produs un tragic accident rutier.

Răspunde

oancea niculae - 11-09-2010

Minunat articol Domnule Cornea. Dar ceilalti, cei care au aceiasi parere ca dvs, de ce tac? De ce va lasa singur? Ce tristete imi provoaca tacerea lor.

Răspunde

Liviu din Timisoara - 11-09-2010

Paunesu ...nu a fost decat un om care a avut cu ce sa se ridice ! Cum a ales sa o faca, e alta poveste ! Eram in sala de sport Olimpia ...in Timisoara ...la cenaclu . La un moment dat, amintiti-va, la " Ruga pentru parinti " se obisnuia sa se aprinda bricheta ...Frumos pana aici! Ei ...cu brichetele asa valurite asupra captetelor ...in acea stare, ADRIAN PAUNESCU : " Sa-i multumim conducatorului iubit ..." A fost momentul in care m-am ridicat si am plecat ! A fost ultimul spectacol pe care l-am mai vazut !

Răspunde

dusu - 11-09-2010

condamnarea comunismului?ptr mine un nonsens,cum sa condamni o ideologie?condamna i pe comunisti!aici e problema romanicai,dar ea saraca alege acum liber,tot comunisti,ptr ca romanica e comunista. si domnule cornea,acum va punetzi cenusha in cap?aaa,ptr a lua bani pe un articol!scuze,dar eu socotesc ca trebuia sa luatzi atitudine,impreuna cu totzi aceia ce se simt intelectuali reprezentativi ptr noua orientare a tzarii,ptr ca acest culturnic comunist sa nu aiba girul oficial la inmormintare. dar romanica e inca in tranzitzie si asta va tzine cred generatzii

Răspunde

mircea teorean - 11-09-2010

Era mai simplu cu un link. Vroiam doar sã vã spun cã ºi în Ardeal ne încearcã sila. Iatã un articol publicat luni, 8.11.2010: "Îmi place sã cred cã în momentele cheie, am avea nevoie de puþinã decenþã, cãci altfel copiii noºtri vor crede, ºi pe bunã dreptate, cã pânã ºi istoria neamului am tratat-o la fel, cã domnitorii ºi sfinþii noºtri au fost niºte nemernici, iarã slova letopiseþelor, fiind izvoditã de oamenii curþii, ar putea fi de strâmbãtate plinã. Zic asta pentru cã mã-ncearcã scârbavnicã silã când vãd cã-n cetatea de frunte a þãrii se mãsluieºte istoria neamului, cã boierii din astã zi, asemenea celor de ieri, preaslãvesc ºi-mbracã în praporii þãrii leºurile celor dragi lor. Nici vorbã de-un rãzboi, îmi place poezia lui Pãunescu, cu excepþia celei patriotarde, naþionaliste ºi pupincuriste dar, nu mã feresc sã spun cã, deºi drag mi-a fost poetul n-am cea mai vagã umbrã de respect pentru omul ce a fost ºi pentru omul politic. La fel ca mine, gândesc o mulþime de oameni, contemporanii lui, martorii faptelor lui, dar nimeni n-are buna cuviinþã sã se ridice împotriva minciunii. În aste zile n-am îngropat poetul, cãci poeþii nu mor ºi nici nu se îngroapã… Am îngropat mai deunãzi omul, departe de-a fi fost bun ori erou, ºi l-am îngropat în minciunã, acoperit de omagii bãloase. Ce vorbã e aia, „despre morþi numai bine”? În minciunã nu e nimic creºtinesc. Creºtinesc e sã-l ducem la groapã, sã-i zicem, dupã datinã, ca oricãrui muritor, sã se odihneascã în pace, sã-i fie þãrâna uºoarã ºi atât. De unde pânã unde dezmãþul omagial care a cuprins toate televiziunile? În fiecare zi moare câte un om, mor mai mulþi, de o mie de ori mai oameni decât el ºi, neºtiuþi de nimeni, îºi urmeazã calea… De ei ar trebui sã ne fie ruºine, cã þara asta stã pe umerii anonimilor ºi nu pe-a saltimbancilor. Ei da, vorbeam de decenþã. E o stare cu care avem puþine în comun. Nu ºtim ºi n-am vrut sã învãþãm multe. Ar fi cazul sã ºtim sã ne bucurãm ºi sã suferim în tãcere cãci doar atunci va intra aceastã naþie pe fãgaºul normalitãþii. Cam atât. Sã-l ierte Dumnezeu, cã noi avem de lucru!"

Răspunde

woland - 11-09-2010

In mare masura articolul dv. imi aminteste de infierarile proletare din anii pe care ii condamnati. Din pacate exista similitudini cu care dv. nu vreti sa va luptati. Pe vremea comunismului erau vinovate intregi categorii sociale. Nici acum discursul oficial nu este diferit. Basescu ataca periodic categorii sociale, nediscriminatoriu. Nu am citit vreun comentariu critic din partea dv. Mai mult, prin acest articol, faceti acelasi lucru. Chiar toti cei care am participat la Cenaclul Flacara suntem criminali? Sau suntem prosti? Chiar la toti ne-a spalat creierii Adrian Paunescu? Nu ar trebui sa extrapolati exemplul unor oameni cu creierii spalati, ma refer la dv. si la dl. Volodea Tismaneanu, la toti tinerii care atunci au gasit o modalitate de a se simti bine, chiar la Cenaclul Flacara. Unde ii ascultam pe Alifantis, pe Hrusca sau pe Tatiana Stepa.

Răspunde

Pro atitudine - 11-09-2010

Inumani până în străfundul sufletului, v-ați hrănit cu ură și ați respirat mizerie! Și spre deosebire de voi, a demonstrat că poate avea o poziție dreaptă, voi doar poziție de drepți. Lipsiți de verticalitate, de principialitate, ați devenit vedete în sclavie! Dresați pentru a acționa la comandă, voi știți ce înseamnă forța opiniei?! Poate că nu a fost un dizident, însă voi ați fost? În timp ce el a murit gustând libertatea, voi trăiți cunoscând doar supunerea! Dacă nu vă condamnă conștiința, posteritatea cu siguranță o va face. Intrați în istorie ca niște NIMENI. Iar prin contrast cu titanul pe care acum vă prefaceți că îl plângeți, sunteți ca și inexistenți. Adrian Păunescu a plecat, refuzând să mai fie contemporan cu voi! Aceasta este condiția oamenilor de valoare în România. Dispar lăsându-ne tot mai săraci, mai goi și mai prefăcuți! Îl acuzați de oportunism politic? Tocmai voi? Și chiar dacă a avut o asemenea prăbușire într-o oarecare secvență a vieții lui, voi perpetuați ceea ce condamnați la el! Și a regretat tocmai ceea ce voi iubiți! Ați votat și ați pactizat cu nomenclaturiștii de partid, ați perpetuat un sistem imoral pe care îl întrețineți cu respirația voastră bolnavă! Cu toate acestea, a fost un patriot, ceea ce voi nu știți nici măcar ce înseamnă. Farisei de conjunctură, ați contribuit la scrierea unei istorii mizere și ați aruncat în neant iubirea. Exact ceea ce POETUL încerca să vă învețe, fiind prea elegant cu voi…

Răspunde

Silviu - 11-09-2010

Zi Andrei Cornea si trage apa. Un pigmeu frustrat, asta sunteti domnule. A, si sa nu uit: SA VA FIE RUSINE!

Răspunde

ostap bender - 11-09-2010

coboriti dramatic in ochii mei, domnule cornea de pe piedestalul unde v-am cocotat atunci cind v-am citit intiia oara ... era in 1986, la editura stiintifica iesea volumul al cincilea al dialogurilor lui platon si deschideati REPUBLICA, alaturi de constantin noica ... nu va reprosez decit un singur lucru - un carturar de capacitatea dumneavoastra, daca nu are puterea de a-si depasi resentimentele si a spune ceva de circumstanta la capatiiul unui mort, ar fi bine sa taca ... iar in ce va priveste, tacerea ar fi de doua ori nobila ... sper sa nu va suparati ca intru in detalii biografice, dar ceea ce ii reprosati defunctului paunescu facea si distinsul dumneavoastra parinte, dela ministerul educatiei si invatamintului ...

Răspunde

Chip & Dale - 11-09-2010

Pentru cei care n-au stiut, pentru cei care au stiut, dar au uitat, pentru cei care nu stiu si poate sunt sunt curiosi sa afle, iata un potret, in doua parti, al lui Adrian Paunescu. Ambele au circulat in epoca pe sub mina, ambele atribuite lui Eugen Barbu, unul aflndu-se si in arhivele Securitatii. xxx FOLKUL ŞI PORCUL SAU FLEICA ŞI DRAPELUL Năpăstiile la poporul român se zice ca sînt de la Dumnezeu. De ele nu poţi să scapi : cutremure, inundaţii, focuri, ciuma, holeră, brîncă, moartea-n vite, cîte şi mai cîte. Unele dintre ele par ma rele decît războiul, pentru ca cel puţin in cazul acestuia exista un orecare ceremonial : ultimaturi, tratative, trădari, pe cînd în cazul seismelor, te culci treaz şi te scoli mort. Nimeni, în afara şobolanilor de apă şi a şerpilor nu are presentimnetul unor asemenea catastrofe. Cînd venea « aia urîtă », se băteau clopotele şi în porţile muribunzilor se atîrnau nişte cîrpe negre, apăreau butoaie cu oţet – ca sa nu te spurci – mai exista şi metoda izolării, a lanţului pus la poartă şi a arnăuţilor care trăgeau cu puşcociul ca nimeni să nu se apropie de locul nesănătos. Cadavrele se ardeau – vaccinuri nu existau – dar te mai slava cîte unul care furase vreun cui de pe crucea lui Hristos şi pe care nu-l atingeau pojarurile şi scabia, nici buba neagră. Noi, cei de azi, cu toate penicilinile, iată, nu ne putem feri de un flagel devenit coşmar, de balega asta mare de om care-ţi intră în casă cînd ţi-e lumea mai dragă : pe la opt sera, pe la nouă, pe la cinci pe la ora cucuvelelor ; ai, n-ai chef de el, îţi pătrunde în dormitor, te peresecută, urlă la tine, joacă geamparalele ca starostii de puşcării, beleşte ochii ăia mari ai lui şi te ameninţă : « Nu scpai de mine ! Mă doreşti, nu mă doreşti, eu tot dau năvală » ! La « Ora copiilor » sau la « Să învăţăm semnele de circulaţie », el nu lipseşte. Dacă te afli în vreun loc mai dosit şi ai uitat să îţi iei hîrtie higienică cu tine, n-vea grija : In Programul de Radio, în Buletinul filatelic sau, şi mai rău, într-o revistă proprie, unde se fotografiază şi se autoslăveşte cu chitaroizii lui, cîntînd din zdrîng în faţa refelectoarelor, tot de el dai. Petreache Lupu din Maglavit a fost un dulce copil. În cenaclul său nasc fecioarele şi băieţii se despoaie, uitîndu-şi prezervativele printre scaune, bătrînii se vindecă de trînji instantaneu şi umblă ca milogul din capernaum. Mîntuitorul tineretului, strînge toată pleava bacantelor în tribune sub faldurile tricolorului, mai vîră cîte o strîmbă ca s

Răspunde

GAVRILACHE - 11-09-2010

@traian : (cu regretul ca faceti parte din cei 90% din infometatii Romaniei), imi permit sa va ofer eu trei motive : 1. Pentru ca nimeni nu merita sa fie impuscat! Nici Basescu, nici Ceausescu, nici Iliescu, nici Bin-Laden! Ar fi minunat, atunci cand ne cuprinde revolta, sa nu uitam, totusi, ca suntem crestini! 2. Pentru ca pe Basescu l-a ales poporul, cel putin o jumatate din el si tot poporul, daca vrea, il poate da jos! Iata, dl. Voiculescu a stabilit deja si calendarul! 3. Pentru ca Basescu, oricat ar vrea, nu va poate da de mancare! Nici nu va poate lua mancarea de la gura! Trebuie sa fii nebun sa nu vrei ca poporul tau sa o duca bine, este? De ce n-ar vrea Basescu ca "traian" sa fie fericit? Asa ar putea toti , inclusiv Basescu, sa fure in liniste!

Răspunde

dana - 11-09-2010

Daca tot sintem la momentul adevarului, nu credeti ca este momentul sa ne lamuriti si pe noi care este adevarul despre Paul Goma, despre care vad ca nu suflati un cuvint, macar sa-l amintiti in treacat asemeni d-nului Tismaneanu(ceea ce este de apreciat). Nu sunt in tara si de pe Internet marturisesc ca imi prind urechile. Asa poate ne mai luminam, dar grabiti-va pina nu va fi martirizat pe alte altare nedorite. Eu cred ca numai o dezbatere sincera pe acest subiect ne poate reda demnitatea nationala de care aceasta "generatie in blugi " din care fac si eu parte este avida si nu poate fi invinovatita pentru asta. Poate ne dorim si noi asemeni americanilor cind se cinta imnul national sa punem mina la inima si nu putem.Si mai dorim si daca facem acest gest normal sa nu fim categorisiti imediat anti.

Răspunde

GAVRILACHE - 11-09-2010

Felicitari sincere, dle Cornea! Si cateva lamuriri pentru unii comentatori : 1. Pentru cei carora cultura romana le-a fost prietena, numele dlui Cornea este mai important decat al lui Paunescu! Va rog, deci, sa luati aminte atunci cand il suspectati pe autor ca doar asa s-a putut face cunoscut! Am mari indoieli ca dl. Cornea se viseaza un idol al maselor! 2. Presedintele Romaniei este un om care nu are de ce sa fie luat in seama atunci cand se discuta despre valoarea poetului A.Paunescu! De ce l-ar fi criticat dl. Cornea pe presedinte? Ca sa se afle in treaba? 3. Daca nu ne este rusine de lasitatea noastra, daca am iubit comunismul ceausist, daca un detinator al premiul Nobel este "nimeni" iar Paunescu un "geniu" (in poezie) si un "Dumnezeu" (in dragostea lui fata de Romania), atunci ce rost sa scriem aici ? Sa-i invatam poezia geniala si sa ne inchinam la mormantul sau (cu tricolor)! Atat!

Răspunde

traian - 11-09-2010

Domnule Cornea, De ce nu luati atitudine impreuna cu cei din jurul dvs. si fata de actualul regim care a infometat 90% din poporul roman ? Dati-mi macar 3 motive pentru care Basescu nu trebuie impuscat la fel ca Ceausescu .

Răspunde

George - 11-09-2010

"Poezia" de mai jos este dedicata tuturor celor care se fac ca nu pricep cine a fost si ce a facut tovarasul propagandist si proletcultist Adrian Paunescu, aceasta fantoma sinistra a trecutului comunist... Asadar... “Vã mulþumesc” de Adrian PAUNESCU poezie dedicatã lui N.Ceauºescu “Întreg, al dumneavoastrã, aºa mã simt din nou Cã de minciuni ºi falsuri fiinþa mi-e sãtulã, Vã mulþumesc de toate, Cinstit ºi Bun Erou, Renaºte-n mine însumi ºi ultima celulã (…) Sunteþi atât de tînãr ºi-atât de curajos, Aþi deºteptat întreagã speranþa româneascã, (…) Vã vãd apoteotic, ca pe un Voievod, Ce ºtie sã aplece urechea spre Ion Roatã, ªi se-adreseazã þãrii în cel mai simplu mod Ca-n ‘72, þin minte: «Acum ori niciodatã!» (…) De-aici, din umilinþa la care sunt constrâns, Chiar dacã nu am dreptul propriei mele arte, Bolnav, hulit ºi singur, cu ochii arºi de plâns Am sã vã fiu ostaºul cinstit pânã la moarte. Februarie patetic! Vrem veºti, nu vrem poveºti, ªi aºteptãm ca Geniul acestei patrii bune Sã-nceapã primãvara conºtiinþei româneºti ªi tot ce e valoare în juru-i sã adune. (…) Dezamorsând minciuna, Eroule sublim, Sunteþi Bãrbatul Þãrii ºi Unica Salvare”. Relevant, nu?

Răspunde

George - 11-09-2010

Un comentariu extrem de reusit. Felicitari d-le Cornea! P.S. Spectacolul oferit de televiziuni dar si de masa amorfa de nostalgici ai comunismului ce s-a perindat pe la televiziuni, a fost pur si simplu grotesc. Zilele trecute Romania a trait unele din cele mai rusinoase momente ale istoriei sale. Prilejuite de boala, moartea, expunerea la Ateneu si apoi inmormantarea cu onoruri militare a celui ce a reprezentat una dintre cele mai sinistre fantome ale trecutului comunist, inca prezenta in viata romanilor, poetul slujbas si propagandist al unui regim criminal, tovarasul Adrian Paunescu.

Răspunde

ogmios - 11-09-2010

tovarase cornea Este evident ca pentru dumneata, va vajnic kulturnic al globalismului, valorile pe care le-a promovat Paunescu reprezinta Raul. Este adevarat ca nu se compara cu Eminescu prin valoarea literara a poeziilor, ci prin nationalismul lor. Asta iti ia dumitale rasuflarea. Sunt sigur ca nu ai nici o treaba, nici cu ceausescu, nici cu comunismul. Astea au trecut de mult, si pentru dumneata si pentru noi toti. Ceea ce te framanta este ca nu cumva acesti "spalati pe creier" sa se trezeasca si nationalisumul lui Eminescu, reinviat de acest Paunescu, sa devina o forta dominata in Romania. Oricum, trebuie sa fiti constient ca ceea trebuie sa se intimple, se va intampla.

Răspunde

Ilinca - 11-09-2010

""Am fost doi oameni care am avut opinii politice total diferite, insa in poezia lui Paunescu m-am regasit, ca de altfel multi dintre noi", zise presedintele Romaniei, marele condamnator al comunismului la aducand "un ultim omagiu la sicriul lui A. Paunescu". Domnule Cornesa cum se face ca nici dvs, nici amicul V. Tismaneanu nu ati infierat un asemenea gest? PS Va regasiti poate si dvs. in celebra fraza din "Ferma animalelor": "toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale ca altele".

Răspunde

Bogdan PAUNICA - 11-09-2010

Stimate Domn, Am tot respectul pentru drpetul Dumneavoastra la opinie, dar nu de asta va scriu, ci pentru a va felicita: ati devenit celebru peste noapte. Va asigur si de respectul pentru opinia Dumneavoastra, fara a considera important daca sunt de acord, sau nu. Opinia mea se formeaza si din ce a spus X, si din ce a spus Y, si din a spus dl. Cornea. Le ascult, le analizez, si-mi formez o parere proprie. Dar totusi, chiar in timp ce familia lui plangea aruncand pamant in groapa? Lupta anticomunista justifica cumva trecerea peste Legea Pamantului? Scopul scuza mijloacele - CA PRINCIPIU moral?

Răspunde

asta e - 11-09-2010

Nu protestez pentru ca nu imi mai iubesc tara, chiar o urasc cu tot cu masa de fiinte-leguma care o umple. Un popor si o tara nedemna nu merita decat dispretul meu, si nici pe acesta nu i l-as daca nu as trai in aceeasi galeata de gunoi pe care multi se incapataneaza sa o numeasca tara. Sa plec sa nu va mai vad pe niciunul, sa nu mai aud de niciunul, de la vladica la opinca, pe toti va urasc. Daca as putea mi-as omora limba, daca as putea mi-as scoate toate gandurile infecte care fac din mine acelasi roman imputit ca restul din tara asta imbecila "cu o inima ca un cur". Si atunci, departe, intr-un loc curat am sa ma straduiesc sa uit totul, sa uit ca a existat o tara insalubra, infecta, murdara, handicapata si amnezica, si am sa va las pe voi sa va inchinati la idolii vostrii paunescu, iliescu sau ceausescu.

Răspunde

carmen - 11-09-2010

Aveti din nou dreptate dar cumpot protesta eu , un nimeni decat prin ne-ascultarea acestor "stiri" despre...???? Am impresia ca suntem toti mai lasi acum decat inainte de 1989!! atunci ne lua militia, acum cine??sau indiferenta e mai tare ca politia???!

Răspunde

gabi - 11-09-2010

mare intelectual,te crezi foarte destept,dar nimeni nu mai spune asta,chiar crezi ca noi romanii de rand, nu filozofi,suntem asa de tonti sa ne lasam manipulati, sa nu realizam asta.Nu poti sa intelegi ca noi il iubim pe Paunescu! Vezi mai bine cat de comunist a fost si inca mai este BASESCU.

Răspunde

Anticomunism si carton presat - 11-09-2010

Domnule Andrei Cornea, important ptr dvoastra, intelectualii anticomunisti, este doar ce a spus Domnul Presedinte Ptr Alte Coordonate Istorice Traian Basescu despre tovarasul Presedinte Nicolae Ceausescu. Ca primii sai 10 ani au fost foarte reusiti. Ati putea sa ne impartasiti opinia dvoasta pe aceasta tema, singur sau impreuna cu aprigii dvoastra colegi anticomunisti. Va multumesc anticipat!

Răspunde

0rt0d0x.wordpress.com - 11-09-2010

Sunt şi eu de acord, o dată, cu Cornea...

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22