De același autor
Majoritatea delegaților PMP s-au dovedit „orbi“, lăsându-se ghidați de nou-aleasa lor „oarbă“, care e ghidată de orbul (sau mai curând „orbitul“) din fruntea șirului.
Există un tablou celebru și teribil deopotrivă al lui Pieter Bruegel cel Bătrân, marele pictor al Renașterii flamande: Parabola orbilor. Mai mulți orbi formează un șir ținându-se unul după altul; deja, conducătorul lor, orb și el, s-a prăbușit într-un șanț, iar următorul vine peste el, pe jumătate căzut; următorul, cu un toiag, îl atinge pe al doilea pe umăr spre a se ghida după el și se va rostogoli și el peste confrați, desigur, în puțin timp. Mai urmează trei orbi, dintre care primii doi au, fiecare, mâna stângă întinsă pe umărul drept al celui dinainte, iar ultimul se ghidează după toiagul penultimului. Un lucru mai ales mă frapează în reprezentarea acestei drame inspirate de un verset evanghelic: direcția celor șase orbi este unică - șanțul - , oricât de mult s-ar chinui ei să scape, numai și numai din pricina solidarizării lor; fiindcă, bine echipați cu toiege în dreapta, cum sunt, ei s-ar putea, altminteri, descurca cât de cât, cu condiția să umble singuri; numai că sunt înduioșător de solidari între ei și astfel n-au nicio șansă să evite căderea. Morala: dacă nu putem evita orbirea proprie și nici n-avem călăuză care vede, e preferabil să umblăm singuri decât să ne solidarizăm întru orbire.
Alegând-o pe Elena Udrea drept președinte al tânărului PMP, cei din sală au ilustrat, desigur, fără s-o dorească, parabola lui Bruegel: Orbul călăuză, după ce a a scindat PDL, deoarece acesta refuzase s-o aleagă pe Elena Udrea președinte, nevăzând că rezultatele mai mult decât modeste la europarlamentare ale PMP (sub scorul unui candidat independent), dar mai ales lipsa de entuziasm, ca să nu spunem chiar deruta electoratului „băsist“, sunt semnele sigure ale „apropierii de groapă“, a creat, iar apoi a obținut un partid pentru „pupila“ sa. Ce o recomanda? Lumea zice că nimic în afara unor calități feminine. Lumea e, vai, sexistă la noi și nedreaptă cu o femeie de succes. De acord. (Totuși, sexiștii votează, din păcate, ceea ce ar trebui, chiar și așa, să fie luat în seamă.) Și totuși, unde sunt calitățile de lider politic ale d-nei Udrea? Ce decizii înțelepte, majore, a luat? Ce principii morale a ilustrat cu fermitate? Ce reforme importante a propus sau a realizat? Nu știu de niciuna, în schimb știu de decizia dezastruoasă din 2012, susținerea lui Silviu Prigoană la Primăria Bucureștiului. Ministeriatul ei a fost ieșit din comun? Se compară el cu cel al Monicăi Macovei și al lui Daniel Funeriu, care au făcut ceva istorie în doar doi ani de mandat? Prima a fost realeasă acum eurodeputat, dar în PDL, iar cel de-al doilea a pierdut președinția PMP la un scor zdrobitor. Mai mult, la recentul congres, nici Funeriu, nici Papahagi, nici Paleologu nu au fost aleși nici măcar printre vicepreședinți. De ce? Fiindcă majoritatea delegaților PMP s-au dovedit „orbi“, lăsându-se ghidați de nou-aleasa lor „oarbă“, care e ghidată de orbul (sau mai curând „orbitul“) din fruntea șirului.
Pieter Bruegel cel Bătrân - Parabola orbilor (1568) |
Spre deosebire, totuși, de acesta, d-na Elena Udrea nu „vede“ și nu a „văzut“ niciodată: nu vede că e impopulară într-o parte majoritară a opiniei publice, inclusiv în partea ostilă PSD-ului; că prezența ei sfidătoare pe afișele electorale (fără să candideze) a enervat o mare parte din electoratul „băsist“, care nu a pus ștampila pe PMP; nu vede că, în schimb, mulți au votat cu PDL numai din respect și admirație pentru Monica Macovei, considerată a reprezenta mult mai substanțial decât ea principiile „băsiste“; nu vede că mișcarea de fuziune lansată acum de PDL și PNL, cu Johannis președinte interimar, va subția și mai mult rândurile susținătorilor PMP. Își vede, în schimb, foarte bine iluziile: scoruri uriașe pentru 2016. Orbirea ei cronică și, pare-se, fără leac o împiedică să-și aprecieze corect puterile, capacitățile, aliații și șansele. Admiratorii ei spun că e foarte activă. Adevărat: dar activismul neluminat de „vedere“ se poticnește și cade.
Bineînțeles, nu chiar toți în PMP sunt orbi. Unii văd bine, dar n-au nicio putere, precum Funeriu sau Papahagi, care trebuie să constate încă o dată că aptitudinea „vederii“ e considerată un cusur în partidele românești – vechi sau noi. Alții, deși văd, preferă să n-o arate din oportunism, așteptând ca ceilalți să cadă, iar ei să scape. Restul sunt orbi ori din născare, ori temporar, sau își țin ochii strânși bine. Dar de la un moment dat, nu mai contează deosebirile, așa cum ne arată tabloul bătrânului maestru: degeaba gesticulează orbii, degeaba agită toiege; fiindcă s-au solidarizat cu orbirea, solidari se duc în șanț! //