Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Protest al Asociatiei Evreilor din Romania Victime ale Holocaustului
AERVH - - - -
2016-04-13
Comunicate
2

ASOCIATIA EVREILOR DIN ROMANIA
VICTIME ALE HOLOCAUSTULUI
AERVH

Str. Vasile Adamache nr. 11, 030783 Bucureşti , sector 3 TEL/FAX: 0040213229554
e-mail: [email protected]
Cod Fiscal 13022981 


COMUNICAT DE PRESĂ

 

Asociaţia Evreilor din România Victime ale Holocaustului protestează energic faţă de publicarea volumului  ”Holocaustul – Gogoriţa diabolică – Extorcarea de bani de holocaust”, de Vasile I. Zărnescu,  şi evenimentul public al lansării acestuia, pe 8 aprilie 2016, la Librăria Mihai Eminescu, din Bucureşti.  

 

Suntem printre ultimii martori în viață, care am văzut cu ochii noștri, cum poate fi adus iadul pe pământ de către omul de lângă tine. Cuvinte și nu mașini au fost cele care au dus la apariția lagărelor de concntrare și a zonelor de exterminare.

 

Cartea la care ne referim este un text profund antisemit, ce insultă memoria milioanelor de evrei ucişi - între care şi a celor din nordul Transilvaniei, (aflați vremelnic sub ocupație maghiară) ajunşi în lagărele naziste, și a celor trimişi de dictatorul Ion Antonescu în Transnistria. Este o palmă pentru foarte puţinii supravieţuitori din prezent, martori - nu ai "gogoriţei", ci ai acţiunilor diabolice de purificare etnică dintre anii 1941 şi 1944.

 

Autorul, editorul, cei care îşi declară public adeziunea la ficţiunile revoltătoare din volum sfidează prevederile legii, se folosesc de democrație în încercarea de a o distruge.

 

Libertatea de exprimare are totuşi limite: nu poate batjocori memoria şi demnitatea unor victime. Invocarea iresponsabilă a acestei libertăţi nu scuteşte de consecinţe. Şi nu e nevoie de reflecţie aprofundată pentru a înţelege că încălcarea unei legi ce apără demnitatea umană merge în direcţia anarhiei, e o ameninţare la adresa statului de drept, pe care ne străduim să-l facem să existe. 

 

Sperăm din suflet ca forurile în drept să-şi facă datoria, să ia măsurile ce se impun. 

 

În numele Asociatiei Evreilor din România,Victime ale Holocaustului,
Preşedinte
Liviu Beris

TAGS :
Comentarii
Vasile Popa 2016-04-14
Nu am citit cartea criticata, si nici nu ma tenteaza. Nici nu neg crimele comise impotriva evreilor de catre romani, dar declaratia Asociatiei Evreilor din Romania nu argumenteaza de ce cartea este antisemita, iar in plus contine cateva afirmatii suspecte. Iata cateva:

"Autorul, editorul, cei care îşi declară public adeziunea la ficţiunile revoltătoare din volum sfidează prevederile legii, se folosesc de democrație în încercarea de a o distruge"

Nu ni se spune despre ce fictiuni revoltatoare este vorba. Exista vreo dovada? Nu ni se ofera nici una. Daca nu este vreo dovada, atunci aceasta afirmatie este o calomnie. Oare toate afirmatiile sunt fictiuni? Daca nu, atunci care?

"Libertatea de exprimare are totuşi limite: nu poate batjocori memoria şi demnitatea unor victime"

Libertatea de exprimare nu poate fi limitata de sensibilitatea rela sau mimata a unor indivizi ori comunitati. Mai ales ca sunt multi romani care se simt jigniti de acuzatiile pe care comunitatea evreiasca le aduce acestora. Romanii nu au interzis evrelor sa aduca acuzatii grave la adresa lor. Dar apararea impotriva unor acuzatii grave nu trebuie sa fie considerata nici rusinoasa, nici imorala nici ilegala. Daca un istoric evreu nu este de acord cu fictiunile din aceasta carte, ar putea foarte bine sa scrie o carte in care sa le combata una cate una. Nici o suparare.

"...încălcarea unei legi ce apără demnitatea umană merge în direcţia anarhiei, e o ameninţare la adresa statului de drept..."

Legea 217/2015 nu apara demnitatea romanilor, ci o incalca. Aceasta pentru ca nu se pot apara impotriva acuzatiilor false, care nu sunt pedepsite. Acuzatiile false sunt favorizate iar apararea impotriva lor este interzisa. Daca cineva nu are voie sa se apere impotriva unei acuzatii indiferent daca este adevarata sau nu, despre ce fel de demnitate este vorba? A sclavului? Si apoi de cand statul de drept se simte amenintat de o carte?

Cred ca Asociatia Evreilor din Romania ar face mai bine sa dezbata public continutul acestei carti decat sa dea comunicate de tip bolsevic.
Liviu 2016-04-13
Nu sint in situatia celor care se considera ofensati de actiunea de care se pling si nu pot simti ca ei.

Cred ca in asemenea cazuri atitudinea cea mai eficienta este informarea prin furnizarea de date care nu sint interpretabile si, daca, se poate, din mai multe surse.

Ideale sint fotografiile, identificarea persoanelor, eventual includerea unor repere obiective: cladiri, personaje celebre.

Altcumva, discutiile vor continua la nesfirsit.
Total 2 comments.
Mai multe din Comunicate
2545
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22