Premiul GDS pe anul 2017: # REZIST

Gds | 13.03.2018

Vineri, 9 martie, la sediul Grupului pentru Dialog Social a avut loc decernarea Premiului GDS pe anul 2017 mişcării civice #REZIST, reprezentată de Izabela Lazăr, Verginia Curtuiuş, Mihai Tudorică

Pe aceeași temă

, Florin Bădiţă, Marian Rădună (toţi din Bucureşti), Luminiţa Dejeu (Cluj-Napoca), Adrian Marcu şi Cristian Brâncovan (ambii din Timişoara), Ciprian Ciocan (Sibiu) şi  Daniela Mitrofan (Iaşi). Publicăm în continuare motivarea care a însoţit acest premiu, precum şi câteva fragmente din discursurile reprezentanţilor mişcării #REZIST care au participat la eveniment, urmând ca în numărul viitor să acordăm un spaţiu larg dezbaterii care a însoţit decernarea Premiului GDS, la care au vorbit, printre alţii, Magda Cârneci, Brînduşa Armanca, Gabriel Liiceanu, Monica Macovei şi Andrei Cornea.

 

Grupul pentru Dialog Social acordă Premiul GDS pe anul 2017 unui personaj colectiv: mişcarea civică #REZIST, prin reprezentanţii săi din Bucureşti, Cluj, Iaşi, Sibiu, Timişoara etc. GDS omagiază astfel sutele de mii de cetăţeni ai României care, de-a lungul anului 2017, au demonstrat un spirit civic ieşit din comun, manifestând paşnic pentru menţinerea Statului de Drept şi a independenţei Justiţiei în ţara noastră, pentru ca lupta împotriva corupţiei să nu devină o vorbă goală. Au făcut-o cu determinare, creativitate şi adesea cu umor. Au făcut-o în pofida gerului şi a ploii, în pofida ameninţărilor, manipulărilor şi ofenselor proferate la adresa lor. Au făcut-o pentru principii morale şi valori civice. Au făcut-o eroic pentru a demonstra că „puterea celor fără de putere“ nu este o expresie paradoxală, ci o realitate socială.

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-2-1459.jpg

IZABELA LAZĂR (Bucureşti)

„Eu nu am plecat din ţară. 90% dintre prietenii mei au plecat. Ei vor să se întoarcă, vor să aibă pentru ce să lupte când se întorc. Până la urmă, vreau să existe o singură Românie, nu mai multe, pentru că aceasta e ţara pe care o cunosc şi pentru care am rămas.“

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-3-1459.jpg

VERGINIA CURTUIUŞ (Bucureşti)

„Înainte de a construi ceva, trebuie să oprim tăvălugul care va distruge justiţia dacă nu vom continua să ieşim în stradă. Eu am trăit 32 de ani într-o dictatură. Acum nu suntem în dictatură, dar ce se întâmplă ne duce acolo. Construcţia e obligatorie, dar deocamdată trebuie să ieşim în stradă.“

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-4-1459.jpg

MIHAI TUDORICĂ (Bucureşti)

„Când am început să alerg, am descoperit că am dureri la genunchi. Un medic mi-a spus că am probleme de postură. A trebuit să fac exerciţii de remediere a posturii. Cum uitam să le fac, durerea revenea. Aşa e şi cu poporul român, care foarte mult timp a stat într-o postură nepotrivită, iar acum trebuie să-şi reîndrepte coloana.“

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-5-1459.jpg

FLORIN BĂDIŢĂ (Bucureşti):

„Noi, la Corupţia ucide, vrem să avem o societate sănătoasă pe termen lung. Avem nevoie de iniţiative politice noi; fără ele, ajungem să recliclăm aceiaşi politicieni. Este nevoie de cultivarea vocii civice, pentru că cei mai mulţi nu vor intra în politică. Acei oameni ar trebui să fie mai informaţi civic.“

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-6-1459.jpg

MARIAN RĂDUNĂ (Bucureşti)

„Partidele de opoziţie trebuie să înţeleagă că trebuie să vină cu un program comun şi să-l urmăm, pentru că, din păcate, în ultimii 28 de ani, noi, cei din bula noastră, votăm contra, nu votăm pentru.“

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-7-1459.jpg

LUMINIŢA DEJEU (Cluj-Napoca)

„Clujul a scos şi scoate în continuare mulţi oameni în stradă pentru că avem o tradiţie de activism şi spirit civic încă de la începutul anilor 2000, din campania Salvaţi Roşia Montană!. Avem o comunitate de cetăţeni activi care sunt atenţi la mai multe probleme, de la mediu la anticorupţie, la justiţie socială sau la drepturile minorităţilor.“

 

 

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-8-1459.jpg

ADRIAN MARCU (Timişoara)

„Ţinta noastră este politicianul corupt. Degeaba opoziţia spune că se uneşte, în condiţiile în care în rândul lor, ca partide politice, nu s-a produs o restructurare - cei care au avut probleme cu justiţia să facă un pas în spate. Politicianul corupt nu trebuie să fie nici la guvernare, nici în opoziţie.“

https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-9-1459.jpg

CRISTIAN BRÂNCOVAN (Timişoara)

„Am o experienţă de implicare în adunări publice încă din anii 2000, când, din păcate, doar fotbalul  îi mai unea pe oameni la noi, la Timişoara, şi ieşeau în stradă cu miile. Pe vremea aia n-au existat nici măcar mişcări sindicale care să scoată măcar 10% din oamenii ăia în stradă, ceea ce era dramatic pentru mine.“ https://revista22.ro/files/news/manset/default/foto-GDS-10-1459.jpgCIPRIAN CIOCAN (Sibiu) „Ar fi bine să încercăm să nu mai împărţim România în grupuri, pentru că rareori e foarte clară o linie de demarcare - între generaţia noastră şi cea trecută, între cei care votează PSD şi ceilalţi. Abia când vom ieşi din aceste false dileme pe care politicienii le creează, vom învinge.“
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22