Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRomânia actuală în o mie de cuvinte
2017-03-23
26
Aceasta e forma completă a discursului pe care l-am pregătit pentru alocuțiunea mea de miercuri, 22 martie din Parlamentul European, calibrată pentru cele 10 minute care ne fuseseră anunțate cu câteva zile înainte.

 

 

El conține și propozițiile la care a trebuit să renunț, deoarece președintele Comisiei, dl Claude Moraes (aripa social-democraților), mi-a întrerupt intervenția după 8 minute, în timp ce pe primul vorbitor, dl Tudorel Toader, l-a lăsat să vorbească 15 minute.

 

 

Domnule președinte, doamnelor și domnilor,


Știți basmul rusesc cu mănușa vânătorului pierdută iarna în pădure? În ea intră mai întâi să se-ncălzească un iepure, apoi o vulpe, apoi un lup, apoi un urs… Ei bine, mănușa vânătorului sunt minutele pe care le-a acordat LIBE (Comisia Juridică și de Libertăți Civile a Parlamentului European) discursului meu. Iepurele, vulpea, lupul și ursul reprezintă evenimentele din istoria actuală a României. Iar eu sunt, iată, în situația de a le înghesui acum pe toate în mănușa europeană a celor 10 minute cât trebuie să dureze speech-ul meu.

 

Nu aș fi venit aici, ca cetățean al unei țări de zece ani membră a Uniunii Europene, dacă nu mi-aș fi simțit valorile democrației sever amenințate. Aș intitula discursul pe care vi-l adresez România actuală în o mie de cuvinte și voi încerca să rezum situația din țara mea în cinci puncte.

 

1. Ceea ce ca țară ne-a adus pe ultimul loc în atâtea dintre clasamentele Europei estemarea corupțiecorupția la nivel înalt. Începând cu 2000, odată cu guvernul PSD al lui Adrian Năstase (prim-ministrul condamnat pentru corupție), corupția a devenit sistematică și „profesionistă”, parazitând an de an bugetul țării prin licitații trucate făcute în favoarea firmelor deținute de politicieni sau de familiile și acoliții lor. În ultimii 17 ani, țara s-a împărțit pe stăpâni regionali deținând funcții politice și administrative (au fost numiți „baroni”) , care s-au îmbogățit la nivel de zeci și sute de milioane de euro fără nici o justificare plauzibilă. Nimeni nu poate spune de câte miliarde de euro a fost jefuită România în acești 27 de ani…

 

2. Printr-un fericit concurs de împrejurări, de peste zece ani, a apărut Direcția Națională Anticorupție, condusă în ultimii patru ani de procurorul general Laura Codruța Kövesi. Această instituție a deschis câtorva mii de politicieni dosare de urmărire penală. Din bilanțul DNA pe 2015, rezultă că, în dosarele trimise în judecată, banii dați mită au fost de 431 milioane euro. În 2016, peste 800 de demnitari, printre care miniştri, parlamentari, magistraţi şi primari, au primit sentinţe finale pentru fapte de corupţie. Activitatea DNA a produs două efecte:
– a scos din circuitul infracțional câțiva corupți de mare anvergură și le-a amenințat, declanșând procedura de recuperare a daunelor, averile furate;
– a închis perspectiva îmbogățirii prin noi furturi.

 

3. Pe 11 decembrie 2016, coaliția PSD-ALDE a câștigat detașat alegerile parlamentare, cu voturile a doar 18% din totalul electoratului român. Nimeni nu a contestat acest rezultat. Deși condamnat penal cu suspendare și având un nou proces penal în curs, șeful PSD, Liviu Dragnea, și-a asumat funcția de Președinte al Camerei Deputaților. În timp ce șeful ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, aflat în proces penal pentru mărturie falsă și pentru favorizarea făptuitorului, a rămas, din mandatul anterior, Președinte al Senatului. Noul guvern – membrii lui au fost aleși nu după criterii de competență, ci de fidelitate personală necondiționată – a avut ca țel principal să-și scape de pușcărie pletora de penali. (20 dintre membrii Parlamentului român sunt urmăriți penal, trimiși în judecată sau condamnați.) De aceea, guvernarea PSD-ALDE a debutat printr-un atac frontal la adresa justiției. Ordonanța de urgență, dată de guvern în noaptea de 31 ianuarie, prin care erau dezincriminați condamnații penal, urma să-i scoată de sub rigorile legii în primul rând pe cei doi șefi de partide care conduc coaliția.

 

Acestea sunt faptele care au scos în stradă, vreme de peste o lună, sute de mii de oameni în toată țara. (Un rol fundamental în trezirea sentimentului civic al populației l-au avut câțiva jurnaliști de la publicațiile online, mai cu seamă Dan Tăpălagă și Cristian Pantazi de la HotNews.ro.) Ceea ce s-a manifestat de la o zi la alta, având la origine indignarea, a fost conștiința specifică democrației că orice individ e obligat moral și politic, indiferent de meseria lui, să-și exerseze funcția de supraveghetor al puterii, adică meseria supremă de cetățean.

 

4. Unde ne aflăm: n-am nici o îndoială că Liviu Dragnea, șeful PSD și actualul președinte al Camerei, precum și colegii lui de partid și coaliție, pentru a scăpa de pușcărie și pentru a-și salva averile, nu s-ar da înapoi de la nimic. Au demonstrat-o de-a lungul anilor, au demonstrat-o cu asupra de măsură în aceste două luni. De la președintele Iliescu (arhitectul mineriadelor din 1990) și până la actualul șef al PSD, trecând prin guvernările Năstase și Ponta (ex-prim-ministru, autorul unei teze de doctorat plagiate și judecat astăzi pentru fals și uz de fals intelectual), istoria noastră post-comunistă a făcut din România, jefuind-o fără scrupule, poate că cel mai năpăstuit popor din Uniunea Europeană. Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în fața legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ținta numărul 1 sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kövesi.”

 

5. Sigur, putem să ne pierdem în discuții oțioase și în detalii, dar uneori, în istorie, esențialul se reduce, ca în basme, la confruntarea dintre bine și rău. Pe de o parte, avem în România partidele politice, cu precădere cele care își spun, fără nici o acoperire, „socialiste”, și „oamenii de afaceri” generați de ele. Unicul lor țel acum este aservirea justiției.
Pe de altă parte, avem generația celor între 20 și 40 de ani, necontaminată de naționalismul lui Ceaușescu. De aici poate reîncepe totul. Reprezentanții ei – câțiva dintre ei se află în sală – sunt purtătorii valorilor democrației moderne, cei ce umplu de peste o lună stăzile României cu indignarea lor civic-neagresivă. Sunt inteligenți, dinamici și nu mai pot fi manipulați.
După cum poate știți, România are cea mai mare viteză medie de internet din Europa. Și ce legătură are asta cu recentele proteste de stradă care au uimit lumea și care pot constitui baza unui manual de democrație participativă? Are una evidentă. Cea mai rapidă conexiune de internet din Europa a produs nu o mobilizare enormă la un concert de rock, ci cea mai rapidă și solidă mobilizare a generației digitale a României pentru un scop comun, valabil oriunde pe lume: lupta împotriva corupției. Iar acest lucru a îmbrăcat forme de un civism desăvârșit: inventivitate și creativitate debordante (lozinci în românește, englezește, franțuzește, latinește; steagurile României și UE figurate la scara Pieței prin culori făcute din lumină), umor, tenacitate, non-violență, străzile rămase în urma manifestanților mai curate decât le face primăria, împrietenirea generațiilor, valul de afecțiune care s-a revărsat peste toți oamenii. Acesta nu mai e un tineret românesc pur și simplu, ci unul european, informat, care se exprimă și gândește european, care învață în Europa, care e acasă în Europa, care nu vrea să-și părăsească țara, dar care vrea să aibă o casă curată la el acasă. E de sperat că acest tineret va crea în curând un partid modern care, la viitoarele alegeri, va aduce lumea la vot și va înlocui astfel cel mai anacronic și mai vetust partid al României. Pentru acești tineri și pentru construcția lor viitoare am venit să vorbesc aici.

 

În concluzie – De câteva mii de ani, lumea civilizată pedepsește furtul și minciuna. În România, Partidul Social Democrat și guvernul desemnat de el vor să ne convingă, în secolul XXI, că cei care au sărăcit un întreg popor trebuie dezincriminați și lăsați în libertate. Pentru că refuzăm să ne întoarcem în peșterile istoriei și să închidem ochii la furtul și la minciuna instituționalizate, am ieșit acum o lună și jumătate în stradă. Și, dacă va fi nevoie, vom continua s-o facem.

***

 

Post Scriptum – Datorez în mod categoric o explicație privitoare la situația în care m-am pus când, în discursul meu de ieri de la Bruxelles, am făcut următoarea afirmație: «Acum, cei care ne-au adus în această situație vor să se bucure nestingheriți de averile făcute din furt, fără teama de a răspunde în fața legii. Nu le-a ajuns impunitatea parlamentară. Acum ținta numărul 1 sunt Parchetul General și DNA. Iată declarația explicită a șefului PSD: „Trebuie să ne concentrăm pe demiterea procurorului șef al DNA, pe demiterea d-nei Kövesi”.»


Lucrul pe care mi-l reproșez este de a fi dat statut de citat (inexact) ideii adevărate care se ascundea în el. Altfel spus, am exprimat un adevăr, dându-i însă, prin folosirea ghilimelelor, pretenția de exactitate, lucru pe care l-am întărit și prin folosirea expresiei „declarația explicită”. Acest lucru mi-l asum în mod public ca pe o eroare. Nu însă ca pe o minciună. N-am avut nici o clipă intenția de a deforma o realitate știind foarte bine că adevărul e în altă parte. În acest caz, și doar în acesta, aș fi mințit.


Care este însă originea acestei afirmații pe care, în fondul ei, o consider în continuare perfect adevărată, chiar dacă, în litera ei, inexactă?
Cu excepția zilelor în care se transmit campionatele de tenis, nu sunt un privitor de televiziune. Deschid rar, zapez și închid după cinci minute. Duminică, cu două zile înainte de a pleca la Bruxelles, am căzut peste o afirmație a lui Liviu Dragnea de la RTV. Desigur, nu mi-am luat notițe și, când am formulat textul, am exprimat poziția lui Dragnea în principiu și în sensul de ansamblu al propoziției pe care apoi am pus-o în mod abuziv în ghilimele, convins fiind – cum sunt și acum pornind de la tot comportamentul lui –, că ea exprimă „pe scurtătură” credința (și dorința) intimă a șefului PSD. Lucru pe care, după ce, întorcându-mă și vizualizând scriptul emisiunii, continui să-l cred.


Dragnea este întrebat ce crede despre „evaluarea” pe care ministrul Justiției, Tudorel Toader, o pune la cale în privința activității conducerii Parchetului General și al DNA. Și răspunde: „Aștept și eu ca și mulți români, punctul de vedere al ministrului Justiției. Dacă acel om a zis că face o evaluare (…), cred că va face o evaluare profesionistă și cred că ar trebuie să îl lăsăm să o facă.” Întrebat apoi dacă va susține o eventuală decizie a ministrului de a cere înlocuirea lui Augustin Lazăr și a Laurei Codruța Kövesi, Dragnea răspunde: „Despre ce decizie posibilă e vorba, doamnă? Să se desfacă România, sa intrăm într-un război, să închidem granițele, să facem vreo nenorocire? E vorba de două funcții. Cu aceste funcții sau fară aceste funcții, România nu crapă, nu se închide”.


Ei bine, de aici, de la aceste propoziții, mi-a rămas în minte că Dragnea își dorește atât îndepărtarea celor doi, cât și dispariția funcțiilor lor. Și repet, cred, pornind de la tot contextul politic în care trăim și de la felul în care, prin interpuși sau direct, Dragnea dă iama de două luni, împreună cu Tăriceanu, prin Codul Penal, că cele două funcții-cheie ale justiției din România sunt vizate în mod explicit de șeful PSD și șeful ALDE. Iar felul în care e demonetizată drama pe care ar reprezenta-o punerea în practică a acestei idei – prin compararea ei cu catastrofe mai teribile încă (desfacerea României, intrarea ei în război sau închiderea granițelor) – este un truc extrem de ieftin. Da, personal cred că dispariția acestor două funcții, care pentru Dragnea și toți cei corupți din jurul lui și din întreaga Românie ar fi o binefacere, pentru noi, cetățenii acestui stat, ar fi cu adevărat o calamitate. Da, trebuie să li se răspundă acestor politicieni – și, mă tem, cu domnul Băsescu în frunte, de vreme ce-și dorește la rândul lui s-o vadă pe Laura Codruța Kövesi cu cătușe la mâini (sau și de data asta mă înșel?) –, da, pentru România „fără aceste funcții”, România „crapă, se închide”. Ea va dispărea ca stat de drept. Și da, asta înseamnă că „va crăpa”.


Faptul că alt post de televiziune poate să dea replici ale lui Liviu Dragnea în care acesta spune în mod explicit alt lucru decât cel pe care tocmai l-am citat, nu dovedește, când e vorba de politicieni de formația lui, decât ușurința cu care spun mereu numai și numai ce-i slujește în clipa aceea. Niciodată adevărul. Majoritatea politicienilor noștri din asta trăiesc: mint în fața poporului, mint în fața anchetatorilor, sunt corupți și cinici. Sunt contorsioniști de profesie. Despre Ponta se spunea că te minte și când îl întrebi cât e ceasul. La el era o boală. La Dragnea este o abilitate scăldată în zâmbete calde.


În locul lui Liviu Dragnea și a posturilor de televiziune care trăiesc în mod sistematic din minciună, calomnie și dezinformare, nu m-aș grăbi să vorbesc despre minciună în cazul unuia ca mine. Aș vorbi de o „inexactitate”, de forma prescurtată pe care o îmbracă exasperarea în fața disprețului, a cinismului și, da!, a minciunii politicianiste. În locul lui Dragnea, aș scoate, de asemenea, din vocabularul meu, cuvântul „penal” care îl caracterizează, și m-aș feri să-l invoc îndreptându-l spre altul. Ca să zic așa e un bun câștigat care cu greu poate fi înstrăinat. Poate doar cu ajutorul colegilor din parlament și prin înlăturarea Laurei Codruța Kövesi din funcția de procuror șef al DNA…

 

Ceea ce mă uimește aflând ce zarvă s-a iscat imediat după prestația mea bruxelleză la diferite posturi TV arondate este felul în care discursul ținut de mine acolo a fost redus la o propoziție. Cum e cu putință ca o propoziție – profund adevărată în conținutul ei, chiar dacă inexactă în forma citată – să facă, o seară întreagă, obiectul acuzei de minciună într-o țară care trăiește de aproape trei decenii pe tonele de minciună deversate peste noi de către politicienii României și de mediile care-i slujesc? Se ascunde oare vreo minciună în analiza pe care am făcut-o României actuale? Și nu asta merită oare discutat? Ducându-mă la Bruxelles nu m-am dus nici ca filozof, nici ca scriitor, nici ca profesor nici ca reprezentant al oricărei meserii de pe lumea asta care se poate învăța. M-am dus ca reprezentând una dintre cele mai grele meserii existente în țările cu pretenții democratice: meseria de cetățean îndrăgostit de țara lui și de valorile europene pe care cei ce se bat cu pumnul în piept, clamând iubirea de patrie, le batjocoresc zi de zi.

TAGS : liiceanu dragnea bruxelles coruptie DNA ordonanata 13 Kovesi
Comentarii
?????? 2017-03-28
Risipă de cuvinte, pentru un filozof ?
Darie 2017-03-26
Ați fost prins cu minciuna(sau,poate cu eroarea?) de un profesionist al minciunii.Profesionistul a pus prompt reflectorul pe dvs,iar dvs ați răspuns cu o negare a evidenței.Făcând aceasta ați întărit în direcția că n-ar fi vorba de o eroare,ci de o minciună sadea.Deci ,ați greșit a doua oară,persistând pe un drum pe care nici unul din fidelii dvs cititori nu l-ar fi bănuit,măcar,la persoana dvs.Dacă nu sunteți în stare să susțineți public valoarea adevărului și nonsensul minciunii,atunci nu vă mai angajați public în această direcție ,dle Liiceanu.Căci, „De ce,atunci,ajungem să avem cu filozofia o familiaritate pe care nu îndrăznim să o afirmăm cu nici un alt domeniu?”.
MICIURIN 2017-05-09
@Mihai skolko denghi pentru aceasta postare mizerabila?
MIHAI 2 2017-03-26
Minciuna ca minciuna, dar INADECVAEA a fost totala. Mai intai LIMBA ROMANA. Eu inteleg ca vorbitorul s-a adresat celor de ale caror osanale este dependent - gen Va multmesc ca existati ! - dar SUBIECTII TINTA erau demnitarii din Parlamentul European si Comisia Europeana. Iar aceia nu inteleg limba romana si au ascultat frumusete de rechizitoriu turuit la casca de vreo nefericita traducatoare cu nume de fruct. Ar fi fost insa in mod sigur impresionati de un discurs rostit intr-o limba engleza, franceza sau germana eleganta. . Am vazut insa recent cu totii ca elegantza rostirii in alta limba nu se invata nici in Craiova Olgutzei si nici in camerele de ancheta de la DNA. De ce s-ar invata la Paltinish ? Sau la Humanitas unde filosofii germani sunt tradusi de cunoscatori precari ai limbii engleze. *** Apoi referirea la MINERIADA. Chiar isi inchipuie cineva ca parlamentarii europeni din alte tari stiu ce e aia tapalaga ?
Emil din Dublin 2017-03-26
Va multumesc Dle Liiceanu.Dvs ca si ceilalti romani cinstiti sunteti EROI.A sta cu asa animale politice, de-o uratenie fara cuvinte, fara nimic SFINT, nu mai am cuvinte despre aceste LEPRE POLITICE.Scuze pentru politicienii cinstiti...
Emil din Dublin 2017-03-26
Stimate Dle Liiceanu nu am cuvinte pentru a va multumi pentru ceea ce faceti. Suntem oare un popor blestemat?Sa ai asa lepre politice... si mereu sa fie alese...Doamne mare e gradina ...Va multumesc pentru tot Dle Liiceanu.
Elena B 2017-03-25
V-a mltumesc din SFLET domnul Liceanu pentru aceste cuvnte care ne educ.
Vicentio B. 2017-03-25
(Gabriel Liiceanu) + (Andreea Pora) + [Andrei Cornea) + [Andrei Plesu) + Rev. 22 = ROMANIA
(Liviu Dragnea) + (Calin P. Tariceanu) + (Sorin Grindeanu) = CALAMITATE NATIONALA
PSD = Platforma Delectiilor Delictuale
Tudorel Toader = BAZA (“Substanța cu gust leșietic, care albastrește hârtia de turnesol si care, in combinație cu un acid,
formează o sare”) .
Vicentio B. 2017-03-25
Stimate Domnule Liiceanu,
de la distanta de 224 km fata de Bruxelles, am vazut cele la care va referiti. SINCERE FELICITARI la puterea n! NU comentez AICI / ACUM continutul alocutiunilor. INSA, pot sa spun DESCHIS, ca cetatean German, fara afinitati politice, CI numai fata de autenticul Stat de Drept, reala Ordine Constitutionala, faptele si anume:

1.
Precizarea Dvs. referitoare la timpul alocat lui Tudorel Toader, acesta a fost realmente de 15 Minute, fata de cele 10 Min. acordate Dvs. de catre Claude Moraes, adica cu 1,5 ori MAI MULTE minute acordate Min. de Justitie, este absolut CORECTA ! Tudorel Toader a fost atentionat – strict formal - cu privire la timpul scurs acordat lui, cu DOAR cateva secunde inaintea de incheierea celor 15 Min.

2.
Sunt insa convins, chiar si in conditiile acestei realmente DISCRIMINARI, ca sa nu spun arbitara OBSTRUCTIONARE, prin cuvintele Dvs. ati reusit sa fiti in asentimentul cel putin al celor SUTE DE MII din Romania, care, pe timp de ploaie, in frig, au iesit in strada si astfel au facut sa fie AUZITI, nu numai la Brixelles, CI in toata Europa, toata LUMEA ! Faptul ca Dvs., jurnalistul de la Adevatul, ati fost in atentia Parlamentul European este un evenimet realmente Istoric !

3.
Este, in opinia mea, foarte posibil ca OBSTRUCTIONAREA indusa – vizibil – de CLAUDE MORAES sa fi fost generate de realitatile, care il prives DEIRECT / PERSONAL in sensul ca, MORAES
nascut in 1965 la Aden, Jemen, ajuns in India, de unde de la varsta de 6 ani, impreuna cu parintii, a ajuns in Scotia. După ce a studiat dreptul englez si scoțian la Universitatea din Dundee, absolvita în 1987, cu o licenta in Drept. El a dobandit in 1989 la Birkbeck College, Universitatea din Londra, Master of Science in Administratie Publica si Drept Administrativ. Apoi a finalizat pana in 1991 studii post-universitare de drept international la London School of Economics.
Din 1999 Claude Moraes este membru al Parlamentului European pentru Partidul Laburist (Muncii) din Londra pentru Grupul Socialist din Parlamentul European. Ca deputat, el a fost membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si Comisia specială pentru crima organizata, corupție si spalare de bani, precum si membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protectia consumatorilor; Mai mult, el a fost vice-președinte al delegației pentru relațiile cu Peninsula Arabica, precum si membru adjunct al Delegatiei pentru relațiile cu India. .Din 2009, devine președintele Delegației Partidului Laburist în Parlamentul European si coordonator al Grupului Socialist din Parlamentul European Comisia pentru libertatii civile, justitie si afaceri interne.

4.
DECI, as putea spune ca Moraes ar fi un exemplu CONCRET de „socialist la socialist trage” . Astfel, cred in mod plauzibil ca, Moraes afland ca Tudorel Toader face parte din Guven SOCIALIST, si ca om care el insusi a urmat DREPTUL, sa fi fost TEERIBIL DE IMPRESIONAT de introducerea a lui Toader, prin care acesta, FOARTE GRIJULIU, si-a prezentat inca de la inceputul alocutiunii CARIERA de JURIST: procuror, avocat, profesor, Decan, Judecator la CCR, Membru Permanent al Comisiei de la Venetia.

5.
Banuiesc ca, Dvs. nici IMEDIAT si nici mai tarziu, dupa incheierea sedintei, NU l-ati intrebat DIRECT pe Moraes cu privire la realmente apreciabila DIFERENTIERE de timp ce vi s-a acordat, mai ales ca Moraes, dar si asistenta, aflase deja ca sunteti un reprezentat al Societatii Civile din Romania. . Ca atare, NU este timpul trecut, cel putin eu asa as proceda: as trime un E-Mail, Fax, Scrisoare pe adresa/biroul dlui Moraes din Parlementul European cu fireasca rugaminte de a explica reala/verificabila DISCRIMINARE !

6.
Deoarece personal, NU sunt genul de a da sfaturi la ceea ce ar trebui sa faca altii, pot sa va asigur, indiferent de cum veti proceda dvs., am sa trimit un E-Mail, Fax, catre dl. Moraes, in sensul ca, am vazut transmisia TV din UE, si il intreb, ca Cetatean German, care am punctualitatea/ordinea „in sange”, sa-mi explice domnia sa, considerentele avute in vizibila, verificabila, DISCRIMINARE indusa. Textul de fata contine 666 cuvinte)
Vicentio B. 2017-03-25

Stimate Domnule Liiceanu,

de la distanta de 224 km fata de Bruxelles, am vazut cele la care va referiti. SINCERE FELICITARI la puterea n ! NU comentez AICI / ACUM continutul alocutiunilor. INSA, pot sa spun DESCHIS, ca cetatean German, fara afinitati politice, CI numai fata de autenticul Stat de Drept, reala Ordine Constitutionala, faptele si anume:

1.
Precizarea Dvs. referitoare la timpul alocat lui Tudorel Toader, acesta a fost realmente de 15 Minute, fata de cele 10 Min. acordate Dvs. de catre Claude Moraes, adica cu 1,5 ori MAI MULTE minute acordate Min. de Justitie, este absolut CORECTA ! Tudorel Toader a fost atentionat – strict formal - cu privire la timpul scurs acordat lui, cu DOAR cateva secunde inaintea de incheierea celor 15 Min.

2.
Sunt insa convins, chiar si in conditiile acestei realmente DISCRIMINARI, ca sa nu spun arbitara OBSTRUCTIONARE, prin cuvintele Dvs. ati reusit sa fiti in asentimentul cel putin al celor SUTE DE MII din Romania, care, pe timp de ploaie, in frig, au iesit in strada si astfel au facut sa fie AUZITI, nu numai la Brixelles, CI in toata Europa, toata LUMEA ! Faptul ca Dvs., jurnalistul de la Adevatul, ati fost in atentia Parlamentul European este un evenimet realmente Istoric !

3.
Este, in opinia mea, foarte posibil ca OBSTRUCTIONAREA indusa – vizibil – de CLAUDE MORAES sa fi fost generate de realitatile, care il prives DEIRECT / PERSONAL in sensul ca, MORAES

nascut in 1965 la Aden, Jemen, ajuns in India, de unde de la varsta de 6 ani, impreuna cu parintii, a ajuns in Scotia. După ce a studiat dreptul englez si scoțian la Universitatea din Dundee, absolvita în 1987, cu o licenta in Drept. El a dobandit in 1989 la Birkbeck College, Universitatea din Londra, Master of Science in Administratie Publica si Drept Administrativ. Apoi a finalizat pana in 1991 studii post-universitare de drept international la London School of Economics.
Din 1999 Claude Moraes este membru al Parlamentului European pentru Partidul Laburist (Muncii) din Londra pentru Grupul Socialist din Parlamentul European. Ca deputat, el a fost membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne si Comisia specială pentru crima organizata, corupție si spalare de bani, precum si membru supleant al Comisiei pentru piața internă și protectia consumatorilor; Mai mult, el a fost vice-președinte al delegației pentru relațiile cu Peninsula Arabica, precum si membru adjunct al Delegatiei pentru relațiile cu India. .Din 2009, devine președintele Delegației Partidului Laburist în Parlamentul European si coordonator al Grupului Socialist din Parlamentul European Comisia pentru libertatii civile, justitie si afaceri interne.

4.
DECI, as putea spune ca Moraes ar fi un exemplu CONCRET de „socialist la socialist trage” . Astfel, cred in mod plauzibil ca, Moraes afland ca Tudorel Toader face parte din Guven SOCIALIST, si ca om care el insusi a urmat DREPTUL, sa fi fost TEERIBIL DE IMPRESIONAT de introducerea a lui Toader, prin care acesta, FOARTE GRIJULIU, si-a prezentat inca de la inceputul alocutiunii CARIERA de JURIST: procuror, avocat, profesor, Decan, Judecator la CCR, Membru Permanent al Comisiei de la Venetia.

5.
Banuiesc ca, Dvs. nici IMEDIAT si nici mai tarziu, dupa incheierea sedintei, NU l-ati intrebat DIRECT pe Moraes cu privire la realmente apreciabila DIFERENTIERE de timp ce vi s-a acordat, mai ales ca Moraes, dar si asistenta, aflase deja ca sunteti un reprezentat al Societatii Civile din Romania. . Ca atare, NU este timpul trecut, cel putin eu asa as proceda: as trime un E-Mail, Fax, Scrisoare pe adresa/biroul dlui Moraes din Parlementul European cu fireasca rugaminte de a explica reala/verificabila DISCRIMINARE !

6.
Deoarece personal, NU sunt genul de a da sfaturi la ceea ce ar trebui sa faca altii, pot sa va asigur, indiferent de cum veti proceda dvs., am sa trimit un E-Mail, Fax, catre dl. Moraes, in sensul ca, am vazut transmisia TV din UE, si il intreb, ca Cetatean German, care am punctualitatea/ordinea „in sange”, sa-mi explice domnia sa, considerentele avute in vizibila, verificabila, DISCRIMINARE indusa. Textul de fata contine 666 cuvinte)
tom 2017-03-25
nivelul intelectual din Ro este foarte jos comparativ cu problemele, nu exista institutii capabile sa aproduca cunoastere moderna! tineri irositi intr-un sistem educational anacronic, o societate in deriva....emigrata
ion 2017-03-25
acelasi bullshit de 20 de ani...nume, comunism, nume...nimic serios, concret, teoretic
?????? 2017-03-25
Ați evitat să publicați comentariul despre pensionarii ce au afost nominalizați că încă s-ar mai afla prin politică și prin activitatea "de conducere" de prin instituții publice cu relevanță īn "treburile statului" ?
Anca Chitu 2017-03-25
Va multumesc ca ati spus ADEVARUL despre noi. Noua ne era SETE de acest ADEVAR! Eliberarea noastra sta in inima noastra. O inima curata se bucura la auzul adevarului. Sa fiti iubit!
Cu multa consideratie,
Anca Chitu
Germania
Florins 2017-03-24
Va multumim din suflet, domnule Liiceanu, eu si toti membrii familiei mele. Da, cu OAMENI asemenea Dvs. Romania mai spera la un viitor frumos !
Simona Lovinescu 2017-03-28
Cu mare placere domne (?) Florins!
Mai poftiti pe la noi.
?????? 2017-03-24
Ce considerați că își doresc, cei menionați în comentariul anterior și alții ca ei, de la integrarea în UE și cum considerați că se manifestă ei față de modelele de inegrare propuse de responsabili de la Bruxelles, avându-se în vedere și atitudinile lor din politica și activitatea publică romnească ?
Sean 2017-03-24
Mă despart greu de sentimentul că avem în continuare de-a face cu " o pâră la Înalta Poarta"...Atâta să poată harnicul și talentatul nostru popopr?
?????? 2017-03-24
Ați fi dorit så vă faceți fotbalist și nu ați avut talent, ceea ce v-a făcut să acumulați oarece frustrări ?
Maria R. 2017-03-24
Punct ochit,punct lovit!
N-are decât să spună acum ce vrea Escobarul de Teleorman.
Orice om cu mintea întreagă îl ține minte cum a ieșit imediat după validarea alegerilor să ne comunice că el,și numai el,va superviza ce fac guvernul&parlamentul,în calitate de șef al PSD.
Pe cale de consecință,tentativele repetate de legalizare a hoției se fac la îndemnul și cu știința lui.
?????? 2017-03-24
Considerați cå faptul că domnul Adrian Năstase îi zice doamnei Monica Macovei că este un "procuror ceaușist" denotă un comportament "diplomatic", din partea domnului Adrian Nstase la adresa doamnei Monica Macovei ?
Mihaela Ungureanu 2017-03-24
Sunt intru totul de acord cu dumneavoastra ! Daca aveti nevoie de martori pentru sustinerea spuselor dumneavoastra , Dati un smnal si vom veni , chiar mai multi decat cei 600.000 din Piata Victoriei .
Eduard 2017-03-24
Iti multumim stimate domn ca rezisti si esti alaturi de noi impotriva imposturii politicianiste din Romania, cu precadere cea pesedista. Respect!
MIHAI 2 2017-03-24
Din pacate cei de la ANTENA 3 si RTV au speculat pasajul oarecum echivoc pentru care dl Liiceanu isi asuma elegant responsabilitatea la finalul articolului. Astfel, cei de la ANTENA 3 au adaugat, folosind probabil un sintetizator de voce, cateva cuvinte in plus pe care le citez cu majuscule: // Iata declaratia explicita a sefului PSD LA UN POST DE TELEVIZIUNE: Trebuie sa ne concentram pe demiterea procurorului sef al DNA , pe demiterea d-nei Kovesi //. La randul lor cei de la RTV au efectua o mistificare similara a IMAGINILOR in sensul ca, inainte de a citi fraza cu //Trebuie sa ne concentram etc //, ....vorbitorul se opreste o secunda din discurs , isi indreapta ochii spre textul scris si citeste de acolo respectiva fraza. Nu am nicio indoila ca de fapt cele doua televiziuni s-au aflat intr-o complicitate vinovata si au instrumentat impreuna acest colaj . Iar scopul lor ignobil a fost de accentua impresia ca dl Liiceanu ar fi spus cu intentie un neadevar manipulatoriu. Ca si cum ar mai putea avea cineva vreun dubiu in legatura cu cine minte !
?????? 2017-03-24
Încă vă simțiți "rătăcit în tranziție" , folosindu-vă de "erori" pentru a vă exprima opiniile ?
Mircea Ordean 2017-03-24
Dincolo de fondul problemei ridicate (cu inerenta subiectivitate) de dl Liiceanu.

Simt un efect neînsemnat, al discursului domniei sale, către ascultătorul neutru (comilitonul l-ar fi aplaudat oricum, iar adversarul invers).

Se face mult caz, la noi, de ideea spălatului de rufe în public. Unii recomandă, alții ba.
Dincolo de asta, și posedînd suficientă imaginație pentru a mă pune în pielea neutrului - care ascultă aceste zise ale dlui Liiceanu.

Mai degrabă m-ar indispune, o așa vorbire.
Iată și de ce.
Discursul scoate spectatorul din egocentrismul atît de binefăcător ființei personale, pentru a-i ocupa urechile și mintea cu certurile neelegante din mediul cuiva.
Dacă nu ai nevoie a exterioriza vreun amestec exploziv interior, așa informații tulbură, căci îți transferă agresivitate - cu sentimentul neplăcut aferent, că ești atacat, că pot surveni lovituri.

În paralel, din ce văd eu ăn discurs, dl Liiceanu nu vădește minimă înclinație spre captatio benevolentiae, grație căreia să-și poată plasa mai eficient din dorita persuasiune.
Total 26 comments.
Recomandari
27926
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22