Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDragnea prins cu Tel Drumul în gură
2017-11-13
8
După dosarul Tel Drum, orice modificare la le­gile justiției vor face PSD și ALDE va fi interpretată drept un demers în sprijinul penalului Dragnea. Exact ca în cazul fai­moasei OUG 13.

 

Cel de-al treilea dosar penal deschis pe nu­mele lui Liviu Dragnea se prefigurează a fi pironul bătut în coșciugul lui politic. E ancheta care îl leagă de firma Tel Drum, vehiculul prin care mo­des­tul vechil de Teleorman a ajuns putred de bogat, șef al PSD și al țării, și care arată dimensiunea na­țio­nală a caracatiței care a prins în tentacule instituții, contracte grase de milioane de euro, inclusiv fonduri europene, o pleiadă de func­ționari corupți și obiedienți. Și nu e o anchetă pornită în ur­ma vreunui denunț, rezultat al in­ter­cep­tărilor sau intervenției SRI, ci la sesizarea OLAF, organismul antifraudă al UE.

 

Cortegiul de baroni pesediști care l-a con­dus pe Dragnea pe drumul DNA-ului, amin­tea într-un fel de cele din vremurile lui Năstase, deși s-a putut observa lipsa unor personaje-cheie, precum Firea sau Va­silescu. Asta nu înseamnă desigur că Dragnea nu va beneficia de obișnuitul scut făcut în jurul penalilor și că apărarea sa nu se va construi tot pe „odiosul stat pa­ra­lel“, în care mai nou, iată, intră și OLAF, care hăituiește bieții politicieni ne­vinovați. Doar că de data aceasta lucrurile sunt complicate de implicarea OLAF, care a facut propria anchetă și apoi a sesizat DNA, după cum a confirmat chiar șeful instituției: „două investigații făcute de OLAF cu privire la proiecte finanțate de Fondul European de Dezvoltare Regională privind construcția de drumuri în Ro­mâ­nia, care au fost finalizate în mai și septembrie 2016“ și care au arătat că e vor­ba de o „fraudă de 21 milioane de euro din fonduri europene care trebuie recuperate in­tegral“, acțiunea DNA fi­ind în acest sens.

 

Orice ar afirma public lo­co­tenenții săi și secta penală, devine tot mai evident că „Daddy“ începe să atârne ca o ghiulea de picioarele partidului. Lupta pentru putere în PSD a căpătat un nou impuls - consilierul ono­rific al premierului și apropiat al pri­măriței Capitalei, Gheorghe Piperea, a și dat atacul, cerând demisia lui Dragnea în termeni deloc politicoși. Iar această luptă vine și pe fondul nemulțumirii unor grei, mai ales din rândul primarilor, față de „re­vo­luția fiscală“ care aruncă partidul într-un risc politic major.

 

Acuzațiile procurorilor sunt grave și sur­prind în detaliu sistemul construit timp de un deceniu și jumătate pentru aca­pa­rarea mai întâi a județului și apoi a sta­tului de un „grup infracțional organizat“. Care, atenție, „acționează și în prezent“. „Grupul inițiat în anul 2001 are ca prin­cipal scop obținerea, în mod fraudulos, a unor sume importante din contractele fi­nanțate din fonduri publice (naționale și europene), prin comiterea unor infrac­ți­uni de abuz în serviciu, de fraudare a fondurilor europene, de evaziune fiscală, spălarea banilor și folosirea de infor­ma­ții ce nu sunt destinate publicității ori per­miterea accesului unor persoane ne­autorizate la aceste informații“, scriu procurorii. Cum s-ar zice, tot tacâmul: fraudă, spălare de bani, licitații trucate, documente falsificate, împânzirea statului cu clientela personală a lui Dragnea. Dar, mai ales, în dreptul lui Dragnea, uriașe beneficii personale: „în mod direct sau prin persoane apropiate lui (fiul, fosta soție) a obținut sume de bani sau bunuri mobile și imobile pe care le utilizează, pre­cum și diverse servicii în interes per­sonal, al familiei și al formațiunii po­litice din care face parte (2,5 milioane lei în 2009)“. Desigur, procurorii trebuie să pro­beze acuzele, dar din primele infor­mații (inclusiv de la OLAF) există dovezi ale transferurilor bancare, documentelor fal­sificate, semnărilor pe care Dragnea le-a pus pe ele, ale sumelor de bani și acțiu­nilor la diverse firme primite de familia acestuia și, evident, declarațiile martorilor care nu vor să-și sacrifice libertatea pen­tru el. Dosarul Dragnea – Tel Drum este, până acum, cel mai greu dosar pe care trebuie să-l înfrunte, atât pentru că pro­curorii îl leagă indirect de firma-paravan prin Fișcuci Marian, „apropiat al lui Liviu Nicolae Dragnea și persoană care a devenit scriptic acționar majoritar al Tel Drum SA și care a acționat și ca un interpus al lui Liviu Nicolae Dragnea în administrarea societății comerciale“, cât și pentru că el deschide drumul spre dosarul Belina.

 

Întrebarea importantă care derivă din ca­litatea de suspect a liderului PSD este în ce măsură ea va influența mersul legilor justiției. La prima vedere, ar trebui să-l accelereze, ținând cont că Dragnea e con­tra cronometru. De altfel, Iordache a și sărit să spună că prevederile privind abu­zul în serviciu trebuie „modificate prin lege“, iar ulterior un cor de penali a ocu­pat ecranele să recite aceeași mantră. Subor­donarea politică a justiției devine imperativă, poate fi chestie de zile. Însuși Dragnea a făcut seara la RTV, în emisiunea lui Ciutacu, o criză de furie, amenințând cu declanșarea unui război total. ”Legile justiției vor trece prin parlament chiar dacă ajungem toți la DNA”.  Doar că, iarăși, ghinion! Orice modificare la le­gile justiției vor face PSD și ALDE va fi interpretată drept un demers în sprijinul penalului Dragnea. Exact ca în cazul fai­moasei OUG 13. Nu știm deocamdată dacă PSD va asculta ca și atunci de comanda lui Dragnea sau se va gândi de 100 de ori înainte, pentru a nu risca de data asta chiar să fie măturat de la putere de furia îndreptățită a populației. Protestatarii au în față prin acest dosar tabloul corupției care a confiscat statul. Desigur, mulți se vor întreba dacă „binomul“ SRI-DNA, con­dus de Maior și Morar la vremea când Tel Drum dădea marile sale tunuri, nu cumva l-a protejat pe Dragnea. //

 

TAGS : Dragnea Tel Drum DNA grup infractional OLAF frauda fonduri europene licitatii Fiscuci marian Iordache legile justitiei protestatari
Comentarii
Tom 2017-11-14
E dezastru guvernul Dragnea, maibales legea de eliberare a puscariasilor pe motiv ca cica nu sunt locuri de cinci stele in inchisori : acum cateva zile erau stiri cu un violator eliberat in modul asta care a mai violat o data, azi sunt stiri ca un interlop care a furat zeci de arme automate dintr-o unitate militara asteapta si el sa fie eliberat....in ritmul asta si in modul asta stupid si sinucigas de guvernare ce sa ne mai ingrijoram de teroristi musulmani, cand politicienii si juristii romani dau drumul din inchisoare cvasi-teroristilor si traficantilor de arme autohtoni?!
007 . dragon . liviu dragon 2017-11-14
... si e clar ca mesaju lu klem -us -cia este exact acesta - adica l d e garantat -cia ! si absolut perfect , eficient -misiune indeplinita ! acuma trebuie doar extras ! hollywood - cia made this movie ! to be continued ! merita ceapa de aur si lacrimi de ...dragon ...ai ba batista ?
?????? 2017-11-14
Articolul zice că domnul Liviu Dragnea ar fi "un fel de Grivei", iar Tel Drum "rața" ?
BASCA 2017-11-14
Auzi la borfasi;Stat paralel!Pai taman ei sunt statul paralel,ei nu se intalnesc niciodata cu agenda publica sau cu nevoile cetateanului responsabil,prea mult se vorbeste de mafiotul asta sud americano-teleormanean,legati-l odata!
Dragnea, catelus cu parul cret, fura rata din cotet 2017-11-13
El se jura ca nu fura
Si l-au prins cu Tel Drumu-n gura...
Ion 2017-11-13
Si care e alternativa? USR?! Asta e ca partidul lui Dan Diaconescu, PPD! Condus de un asa-zis expert in fonduri europene, adica un intermediar care nu lucreaza nici la stat, nici la privat cum ar veni! Si copii de bani gata trimisi de taticu cu afaceri ciudate cu statul ai SRI, cu statii motorala si altele, sa faca cariera politica ca Nasui...
Cris 2017-11-15
Noi. Oameni care nu sunt corupti, care pot face ceva. Oameni care vor sa ajute societatea. Romania nu inseamna doar Basescu,Ponta,Dragnea,Udrea,Ghita, baroni, aranjamente, sifonari de fonduri nationale si europene. Alternativa este implicarea societatii, a oamenilor onesti.
dragnea in agonie 2017-11-13
Dragnea este in agonie, agonizeaza. Se zbate ca un peste prins in plasa pescarului DNA. Cu ultimele sfortari, incearca sa se victimizeze, invocand comploturi impotriva lui, declarandu-se nevinovat. Sincer, omul cred ca este nebun prin tot ce spune si prin tot ce face. I-ar trebui un control psihiatric si dat urgent la o parte.
Total 8 comments.
Recomandari
10300
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22