Cristian David, fost ministru de Interne, a fost condamnat la cinci ani de inchisoare

E.b. | 05.12.2017

Magistratii instantei supreme au decis, marti, schimbarea incadrarii juridice a faptei in dosarul fostului ministru de Interne Cristian David, din luare de mita in trafic de influenta, si condamnarea acestuia la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi.

Pe aceeași temă

 

 

Decizia, a carei pronuntare a fost amanata de patru ori, nu este definitiva, putand fi atacata cu apel.

 

Magistratii Inalte Curti de Casatie si Justitie au decis, marti, in unanimitate, schimbarea incadrarii juridice a faptei lui David Cristian, din infractiunea de luare de mita, in infractiunea de trafic de influenta.

 

Cu majoritate de voturi, magistratii au decis condamnarea fostului ministru de Interne la cinci ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi pentru alti doi ani.

 

"Condamna pe inculpatul David Cristian la pedeapsa de 5 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta (...) deduce din pedeapsa aplicata inculpatului durata retinerii, arestarii preventive si a arestului la domiciliu de la data de 21.01.2015, pana la 18.04.2015, inclusiv", se arata in decizia magistratilor, conform ziare.com.

 

Totodata, magistratii au dispus mentinerea masurilor asiguratorii si confiscarea sumei de 500.000 de euro de la fostul ministru de Interne.

 

ICCJ a mai dispus achitarea fostului prefect de Buzau, Bigiu Marian Cristinel pentru infractiunea de spalare de bani, dar si a lui Doloiu Gheorghe.

 

In cazul lui Nitescu Valeriu - Roger, fostul sef de cabinet al lui Cristian David, magistratii au dispus schimbarea incadrarii juridice in complicitate la infractiunea de trafic de influenta. De la Nitescu Valeriu - Roger va fi confiscata suma de 1.585.000 lei, precum si un autoturism.

 

"Cu drept de apel in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei pentru procuror si inculpati", se mai arata in sentinta.

 

Initial, pronuntarea in acest dosar era programata pentru 10 octombrie, fiind atunci amanata pentru 24 octombrie. La termenul respectiv, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat din nou decizia, stabilind un nou termen pentru 7 noiembrie, ulterior pentru 21 noiembrie, cand a fost amanata pentru 5 decembrie.

 

La termenul din 12 septembrie al procesului, avocatii lui Cristian David au cerut ca procesul sa fie reluat, invocand inlocuirea unui magistrat, motiv care a dus la decizia de reluarea a proceselor in cazul lui Liviu Dragnea si al lui Calin Popescu Tariceanu. Solicitarea aparatorilor lui Cristian David a fost respinsa.

 

Cristian David a fost trimis in judecata de DNA in 16 iulie iulie 2015, alaturi de Gheorghe Doliu, Valeriu Roger Nitescu, fostul sef de cabinet al lui David, si Marian Cristinel Bigiu, prefect al judetului Buzau la data comiterii faptei.

 

In rechizitoriu, procurorii au aratat ca, in calitate de ministru al Internelor si Reformei Administrative, in cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu, Cristian David a pretins, iar, in luna februarie 2008, a primit 500.000 de euro de la un denuntator, beneficiar al unor drepturi litigioase.

 

Suma respectiva ar fi fost pretinsa si primita de David pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare, aflat in intravilanul municipiului Buzau, de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. Cristian David ar fi luat legatura cu Marian Bigiu, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in acest sens.

In schimbul promisiunii de exercitare a influentei, Valeriu Roger Nitescu, in calitate de sef de cabinet al ministrului de Interne si Reformei Administrative ar fi pretins si primit de la aceeasi persoana 600.000 euro.

 

Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Cristinel Bigiu ar fi pretins de la denuntator 1.000.000 de euro si ar fi primit, intr-un final, 700.000 de euro. Bigiu ar fi dispus totodata ca transferul banilor sa se realizeze prin intermediul conturilor personale ale inculpatului Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-ar fi si intamplat dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 hectare.

 

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, ar fi fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate.

 

La finalul lunii mai, fostul presedinte al Consiliului Judetean Buzau Cristinel Bigiu a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel Bucuresti, la doi ani de inchisoare cu executare intr-un alt dosar, in care a recunoscut ca a primit 75.000 de euro mita de la fostul director al RA-APPS Georgian Surdu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22