Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFI-au „cinstit memoria“îngropând democraţia
2017-12-12
12
Moartea Regelui Mihai i-a făcut pe urmașii bolșevicului Iliescu să-și anuleze mitingurile de luptă împotriva statului paralel, sperând că monarhismul lor de ziua a șaptea și lacrimile paseiste vor impresiona poporul și că vor reuși să împrumute pe datorie ceva din onoarea, statura morală și bunul-simț al marelui dispărut.

 Și-au prins efigia Regelui la costum, alături de insigna de partid, au ținut un moment de reculegere în parlament și o ședință solemnă, după care, descătușați de înaltele criterii de morală pe care tocmai încercaseră să le tragă pe turta lor politică, i-au „cinstit memoria“. Într-un fel care cu siguranță va rămâne în amintirea contemporanilor și între coperțile cărților de istorie drept „zilele negre“ ale victoriei Grupului Infracțional Organizat Dragnea-Tăriceanu asupra statului de drept și ale transformării parlamentului într-o cocină demnă de Ferma Animalelor a lui Orwell. Gândindu-se doar la ceea ce îi „unește“ pe ei, proaspeții cântători ai memoriei Regelui au continuat în galop demersul „istoric“ de acaparare totală a puterii și de metamorfozare accelerată a României într-o oligarhie de tip feudal pe care au de gând s-o dea cu camătă copiilor lor spirituali și partenerilor de afaceri. Siluirea justiției prin legile pe care le emană chiar în aceste zile îndoliate pentru națiune, coprolalia extinsă care a înlocuit până și obișnuitele mitocănisme ale unor scelerați exact spre asta duce. Este un simbolism ascuns în tot ce se întâmplă acum la moartea Regelui și în ajunul centenarului Marii Unirii, ca și cum istoria ne trage un semnal de alarmă că țara e pândită iarăși de restaurație. Cuvintele regale bat și ele la porțile conștiinței poporului pentru a-l retrezi. „Lumea de mâine nu poate exista fără morală, fără credinţă şi fără memorie. Cinismul, interesul îngust şi laşitatea nu trebuie să ne ocupe viaţa“, spunea Majestatea Sa în 2011 sub cupola aceluiași parlament în care astăzi răsună înjurăturile, obscenitățile și grobianismele urmașilor generației care l-au alungat de atâtea ori din țară.

 

Sentimentul că democrația trece printr-o mare cumpănă și că, după 28 de ani de speranțe și iluzii (deșarte), România tot nu-și găsește scăparea și drumul este, iarăși, acut. Spun iarăși pentru că ciclic ajungem să trăim cu apocalipsa pândind la cotitură și făcând istorie contrafactuală. Confiscarea revoluției de către Ion Iliescu și FSN, mineriadele, Vadim ajuns în anul 2000 în cel de-al doilea tur al prezidențialelor, anul de groază 2012, Ordonanța 13 sunt doar câteva dintre momentele negre în care ne-am aflat cu ghilotina deasupra capului. Dar tot de atâtea ori ni s-a dat o nouă șansă: revenirea Majestății Sale în țară și milionul de oameni șerpuind entuziast pe străzile Bucureștiului, câștigarea alegerilor, în 1996, de către forțele de dreapta reunite în Convenția Democrată, aderarea la NATO și UE, posibilitatea de a începe, în 2004, procesul de construcție a unui stat de drept autentic, cu justiție independentă și instituții solide, protestele de la începutul lui 2017, îndreptate pentru prima oară de la manifestațiile din Piața Universității din anii 1990 împotriva imoralității în politică, a hoției și sfidării. De prea multe ori ne-a trecut glontele pe la ureche, dar și de prea multe ori am irosit momentele de grație ale istoriei. Nu am înțeles ca nație, nici într-un caz, nici în altul, semnificația profundă a evenimentelor și consecințele lor. Reacția și implicarea părții active a societății s-a oprit mereu la jumătatea drumului, iar răul a mai câștigat teren. Ne-am baricadat de prea multe ori în indiferență, dezamăgire și confort personal. N-am interiorizat cu adevărat nici măcar astăzi că trebuie să impunem conducătorilor să nu aplice politica „în disprețul eticii, personalizând puterea și nesocotind instituțiile statului“ (Regele Mihai, 2011).

 

Pare să ia amploare un fenomen nou: relativismul. Unii dintre cei care vreme îndelungată au pledat pentru setul de valori și principii cerut de apartenența României la UE și NATO și au încercat în momentele de care am amintit să oprească tăvălăgul restaurației (doar la aceștia mă refer) se baricadează acum în relativism și negare. „Nu-i dracul așa de negru“, exagerări, „arătați-ne articolul care știrbește independența justiției“. Aceștia pretind că modificarea legilor justiției operată de Comisia Iordache nu reprezintă o întoarcere la perioada Stănoiu, că pierderea independenței magistraților și slăbirea echilibrului, și așa precar, dintre puterile statului nu sunt nici certe, nici catastrofale. Nu are rost să reluăm o discuție tehnică pentru că s-a făcut deja asta, argumentat și profesionist. În plus, am convingerea că cei în cauză înțeleg exact ce se întâmplă și nu se poziționează astfel de dragul dezbaterii sau pentru a fi echidistanți. Și atunci? N-am un răspuns general valabil, pot doar să observ că relativiștii și negaționiștii de rit nou au câteva trăsături comune: o așa-zisă „naivitate“ , efect al mașinăriei de propagandă, probleme personale în justiție și niște strigoi care îi urmăresc de pe vremea când lucrau la stat, unde, mulți, au deținut diverse funcții publice. Simple coincidențe?

 

În categoria argumentelor folosite de propagandă și transmise relativiștilor intră și cele botezate generic „abuzurile statului paralel“. Desigur, nu neagă mai nimeni asta, în justiție sunt și derapaje, abuzuri, exagerări, achitări, greșeli judiciare. Dar procentul acestora se menține în limitele existente peste tot în lumea democratică. O arată cifrele seci și rapoartele MCV. Într-o Românie în care se moare în continuare pe capete în spitale din neglijență, lipsuri și indiferență instituțională criminală (episodul imunoglobulinei este doar ultimul din lungul cortegiu), cu un sistem de educație care scoate peste 40% de analfabeți funcționali, singurelor instituții cărora li se plasează ștacheta în stratosfera perfecțiunii sunt cele din justiție. Doar lor li se cere să fie fără de păcat. De ce? Pentru că doar ele se ocupă de „conducătorii țării“. Cu spitalele și școlile domniile lor se descurcă în străinătate sau în privatul autohton cu bani mulți, nu-i afectează direct. Pe când cu justiția trebuie să dea piept atunci când încalcă legea. N-ar auzi nimeni de „abuzurile“ justiției și nu s-ar fi pus în veci problema hăcuirii legilor dacă nu ar fi fost vizați mai-marii țării. Câte proiecte făcute în comisii speciale pe repede-înainte au existat pentru sănătate sau educație în ultimii ani, domenii care chiar strigă după reformă? Niciunul. Raportat la putregaiul generalizat, justiția chiar era zona în care lucrurile mergeau spre bine. Spre binele societății, nu al pungașilor cocoțați la putere.

 

Ziua comemorării în parlament a Regelui Mihai a coincis cu primele voturi decisive din plen date restaurației în justiție. Mai apoi, simbolic, odată cu Regele Mihai va fi înmormântată și democrația. Spre deosebire de Majestatea Sa, care spunea că vede în Romania, „țara pe care am luat-o cu împrumut de la copiii noștri“, scelerații actualei puteri văd în ea doar un obiect de uz personal care poate fi traficat. Au „cinstit memoria“ Regelui profitând ticălos de ea. //

TAGS : regele mihai parlament monarhi psd alde legile justitiei majestatea sa regele mihai ue nato florin iordache comisia iordache democratie
Comentarii
Mircea Ordean 2017-12-23
„I-au „cinstit memoria“ îngropând democraţia”


Nu dă bine, ca gazetar, a te exprima altfel decît mai sus.

În rest, ce ziceți, mai discutăm peste șase luni ce mai face democrația în sicriu?
Eventual, și dacă ajuns-a acolo?


PS
O simpatică, doamna Pora...
DUMITRU BRANISTEANU 2017-12-16
REGELE A MURIT! TRĂIASCĂ REGELE! Rușine celor care, profitând de acest eveniment trist, au încercat în orice fel să devieze emotiv judecata neamului încercând să-și impună ideile paralogic, luându-și aliată aura unei personalități care nu mai poate hotărî cine să se sprijine pe ea sau nu. Doamnă Pora, în tagma acestor profitori, prin comentariile Dv, ați intrat și Dv. Puțină decență ar fi binevenită....
Horia 2017-12-15
Cei de mai jos cu o subtilitate mediocra isi spun gandurile si nu prea multe; cum trebue in zilele noastre.
Ca sa vorbim discutii, cum zice proletarul, spunem cate ceva ne avand prea mult sau de loc legatura . Astia suntem noi desteptii si "democraii".cu atentionarea binemeritata a doamnei Pora.Mai avem mult pana la folosirea corecta a cuvintelor.
"Traiasca" democratia prescrisa de azi, comunistii deghizati si de maine
stat de drept, democratie, vorbe goale 2017-12-14
Se instaurează o orânduire hibrid, capitalismul comunist sau comunismul capitalist, în care noii lideri comuniști și întregul lor staff vor fi capitaliști cu averi colosale, iar plebea va fi formată din sclavii dintotdeauna. Acești neocomuniști capitaliști vor conduce țara după practici mai perfide și mai agresive decât predecesorii lor, în dispreț și cinism fățiș și total.
După cum bine spunea cineva, dacă Ungaria și Polonia sunt copiii obraznici ai UE, România este copilul prost al UE.
Dacă apatia și lipsa de implicare continuă, vom deveni copilul din ce în ce mai prost al UE.
stat de drept, democratie, vorbe goale 2017-12-14
Se instaurează o orânduire hibrid, capitalismul comunist sau comunismul capitalist, în care noii lideri comuniști și întregul lor staff vor fi capitaliști cu averi colosale, iar plebea va fi formată din sclavii dintotdeauna. Acești neocomuniști capitaliști vor conduce țara după practici mai perfide și mai agresive decât predecesorii lor, în dispreț și cinism fățiș și total.
După cum bine spunea cineva, dacă Ungaria și Polonia sunt copiii obraznici ai UE, România este copilul prost al UE.
Dacă apatia și lipsa de implicare continuă, vom deveni copilul din ce în ce mai prost al UE.
FLORIAN D. MIREA 2017-12-14
Intr-o societate bine organizata, cel mai important lucru este preventia. La noi preventia este minunata dar lipseste aproape cu desavarsire, fiindca scoala, factor fundamental de educatie, dupa atatea asa zise reforme a ajuns o institutie pur formala. In aceste conditii in capul justitiei si al procurorilor vine o avalansa de infractiuni si de infractori, carora greu le face fata. Procurorii DNA au ajuns in ochii unor adevarate bestii negre ale societatii, nicidecum nu sunt asa vazuti banditii, hotii, coruptii care zburda nestingheriti prin Romania. Au umplut tara de palate de milioane de euro si de limuzine de lux dar asta nu observa nimeni: cum si de ce, intr-o tara declarata sarantoca UE? Iar in viata cotidiana se vede cu ochiul liber ca legea o fac hotii si coruptii, de sus si pana jos. Impostorii. Smecherii. Analfabetii. Smenarii ordinari. Justitia nu e destinata sa condamne zi si noapte. Rostul ei este sa produca teama in randul potentialilor banditi. Dar ca si scoala, justitia devine tot mai mult o institutie formala, iar cu formalisme de tot felul nici intr-o suta de ani nu o sa existe stat de drept in Romania. Sau o sa existe - in teorie si pe hartie. E timpul sa renuntam la mascarade de tot felul si sa facem ceva bun si serios pentru tara noastra. Sau macar sa nu mai fim atat de ipocriti.
emil 2017-12-13
Sunteti mai mult decat contradictorie doamna, nu casa regala a decorat groparul democratiei romanesti Calin Popescu-Tariceanu cu ordinul Nihil Sine Deo.
Mircea Ordean 2017-12-13
„I-au „cinstit memoria“îngropând democraţia”


Glume.

Nu de șantier, ci de gazetar.

E cam tot aia, la o adică, șantieristul cu gazetarul.
Amîndoi e oameni.


PS
E ceva rău, doamnă Pora, dacă e îngropată democrația?
Mi-ar plăcea de-o explicație domoală, ce e rău în asta - eu aflîndu-mă mai greu de cap.

Pînă la urmă, în spate la tot e încercarea grupurilor umane de-a se apropia mai mult de fructele plăcute din agora. Unele conținînd faimă și materialm m(ce mai face d. Maslow?)...
meme 2017-12-15
cred ca ati baut cam mult,,inca nu e Cracinul,,,
BASCA 2017-12-13
De unde ne vin informatiile,de unde stim ce se petrece cu noi,de unde aflam adevarul?Din sursele de informatii,mass-media etc.Ce te faci cand tabloul asta cu o puzderie de stiri,informatii si vorbe tari sau moi,este bruiat de propaganda si de fake news,cum decelezi informatia buna,corecta si adevarata?Citind surse credibile,autori nepatati,cronicari constanti in articole si critici cu orice derapaje,dar cum sa citesti daca nu ai carte,cum sa citesti daca nu gasesti poze si titluri bomba,ezplozive,socante etc.,prin urmare cititul e pentru minoritate iar uitatul indelung la tv,pentru majoritate,cine are sticla are puterea.Ferma animalelor e putin spus,fenomenul Pitesti e prea mult spus,ne ramane constanta supuseniei interesate a boierimii valahe combinata cu atotstiitoarea nomenclatura din actuala demokratura.
emil 2017-12-13
Acum tot neamul striga Traiasca Regele.
meme 2017-12-15
care Rege..Regele nostru a pribegit prin tari straine,,tradatorii de tara s,au lafait in palate si functii in care mai bine ar fi stat animalele, poate ele ar fi avut mai multa minte,,politicienii sunt o mare rusine se gandesc numai,dar numai la bunastarea lor,,,e o mare pierdere pentru noi ca popor,,pacat ca ne trezim cand marile personalitati numai sunt,,vezi seniorul Coposu.. cu el ce.am facut,, a fost huiduit la Alba iulia iar petre roman si iliescu ranjeau,,ranjesc si acum ca au scapat de Rege,,, eu am pentru ei o urare ,,pentru roman si iliescu si tot psd.ul,,,va urez sa ramaneti fara tara ,Asa sa ne ajute Dumnezeu
Total 12 comments.
Recomandari
6821
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22