Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF#REZIST contează
2018-01-23
22
Dacă sub raport economic lucrurile vor merge rău în lunile următoare, efectul demonstrațiilor ar putea deveni copleșitor.

 

Mulți se întreabă dacă reluarea marilor de­mon­stra­ții de masă împotriva proiectelor de schim­bare a legilor justiției – așa cum a fost cea de sâm­bătă seara din București și din multe orașe din ța­ră – mai are vreun rost. Iată – spun unii – că, în pofida demonstrațiilor din întreg anul 2017, ei con­tinuă asaltul în parlament prin comisia dis­cre­ditatului Iordache și nu dau niciun semn că ar do­ri să dezbată cu adevărat situația. Mai mult, d-na Viorica Dăncilă, noul premier desemnat, pare de­ci­să să nu se mai sustragă de la a „rezolva“ co­du­rile penal și de procedură penală, prin OUG la ne­vo­ie – a se citi, dacă urgența proceselor lui Li­viu Dragnea ar cere-o. Cel puțin, fostul premier Tu­do­se se abținuse să procedeze intempestiv prin OUG.

 

Eu însă cred că demonstrațiile contează. Până una-alta, planul de a „termina“ repede legile jus­tiției a întârziat cu un an, față de ce fusese pla­nificat. Nu-i puțin un an și mai e destul înainte până la promulgarea celor trei legi privitoare la or­ganizarea judecătorească – aviz de la CCR, re­trimitere în parlament din partea președintelui, ia­răși CCR, iarăși admonestări din partea statelor UE și a Comisiei. Iar cronomentrul proceselor lui Dragnea și ale altora ticăie. În plus, deocamdată, mul­țumită demonstrațiilor, rezistenței sistemului judiciar, criticilor Occidentului, criticilor preșe­din­telui, modificările la legile de organizare a jus­tiției au fost mai puțin grave și mai puțin extinse decât se intenționase. De exemplu, contrar pla­nului inițial, inspecția judiciară a rămas la CSM, iar procurorul general și șefii DNA și DIICOT vor continua să fie numiți de președinte, ca și până acum. Firește, urmează abia încercarea de forță: modificările la coduri.

 

Întrebată la o televiziune ce crede despre de­monstrațiile de sâmbătă, Ecaterina Andronescu a spus – desigur, urmând cu fidelitate „linia par­ti­dului“ – că ele creează „în afară“ percepția unei țări neguvernabile. Răspunsul e scandalos: după PSD, așadar, nu schimbarea succesivă a trei pre­mieri într-un singur an prin voința de autocrat a liderului propriului partid reprezintă dovada ne­guvernabilității țării, nu haosul din legislația fis­cală; nu, toate acestea intră în regula purei nor­malități. În schimb, continuarea sau reluarea ma­rilor demonstrații în favoarea statului de drept, a independenței justiției, a valorilor europene, iată ce destabilizează România. Răspunsul, insultător la adresa inteligenței publicului, ascunde însă tea­ma reală a puterii ca nu cumva Occidentul, în­curajat de protestele de stradă, să devină mai in­cisiv și să forțeze Bucureștiul să facă concesii în do­meniul legislației penale.

 

Și cred că PSD mai știe ceva: anul începe cu in­flație mărită, leu în depreciere, legi fiscale hao­ti­ce, deficit comercial mare. Dacă sub raport eco­no­mic lucrurile vor merge rău în lunile următoare, efectul demonstrațiilor ar putea deveni copleșitor. Și nu-i vorba numai de numărul celor care vor ieși în stradă, ci și de răsunetul în masa electoratul fidel PSD-ului. Ca să nu mai vorbim despre scandalul, de rău augur pen­tru putere și atât de mediatizat, al po­li­țis­tului pedofil. Vor mai avea curaj să eli­mine, dintre probele legale, utilizarea ca­me­relor de înregistrare, așa cum s-a pro­pus? Vor mai avea curaj să schimbe fe­lul de audiere a martorilor, defavorizând vic­tima în avantajul presupusului infrac­tor? Mă îndoiesc. Dar dacă vor persista în rău, pu­nând cătușe oricărei anchete pe­nale serioase nu numai în cazul corupției, dar și al crimelor de drept comun, numai pen­tru a-l salva pe Liviu Dragnea, cred că vor avea în stradă, nu zeci, ci sute de mii de oameni, poate chiar mai mult. Iar atunci nu le va mai rămâne decât să se întrebe – și nici pentru asta nu vor avea mult timp – de la ce număr în sus începe o revoluție.

 

Adevărul e că revoluția e deja în curs: cea a generației #rezist, care mărșăluiește prin zloată și ninsoare în toate orașele mai mari ale țării ca să ceară nu salarii mai mari, ci valori imateriale – justiție liberă, stat de drept, alungarea corupților de la conducerea țării. Nu demonstrează nici fiindcă ar fi plătiți, nici manipulați, nici din ignoranță, așa cum pretinde imbecila propagandă pesedistă. O fac pentru că au interiorizat valorile libertății, pentru că au un ideal și o credință. Și tocmai asta face revoluția lor de neoprit.

TAGS : #rezist proteste dancila tudose legile justitiei CCR andronescu PSD
Comentarii
?????? 2018-01-29
Ce opinie aveți, va rezista sau nu va rezista Tăriceanu la propunerea de a guverna și doamna Viorica ?
?????? 2018-01-29
Considerați că s-ar putea zice și că domnul Liviu Dragnea ar încearca și a "testa" și "rezistența" Tăriceanului la propunerea de a guverna și doamna Viorica ?
?????? 2018-01-27
Ce "opțiuni" considerați că ar fi "valabile", "sustenabile" și "necesare", în implementarea "coitului cutural" integraționist ?
Costin Sandu 2018-01-27
Cred că e suficient...
?????? 2018-01-27
Ce opinie aveți domnule Andrei Cornea despre faptul că la danezi, "coitul cultural" ar fi ceva mai "semnificativ" decât la români ? Considerați că ar putea fi un aspect "semnificativ" al elementului cultural european , o astfel de "abordare" ,"cointeresată oarecum", ca element "repezentativ", al culturilor ?
stanescu lucia -profesoara pensionara 2018-01-26
Adevar grait-ati ! Am incredere in generatia Rezist !
Costin Sandu 2018-01-27
Doamnă Stănescu, tot respectul pentru profesia Dv. O mică întrebare, doar. Vă aduceți aminte atunci când guvernul Boc, ”din cauza crizei și convenției cu FMI” - la comanda, evidentă, a lui Băsescu - a scăzut drastic pensiile, asta la 5 minute după ce, înainte de alegeri, Băsescu criticase guvernul Tăriceanu că nu dublase salariile și pensiile medicilor și profesorilor (deși Tăriceanu a fost singurul care le-a crescut) pentru că ”sunt bani destui”? Este foarte bine că ați #rezistat atunci ! Este, totodată, bine să vă lăsați pe mâna tinerilor, frumoși și liberi fără ghilimele, dar ale celor care au și discernământ. Din păcate, această specie din ce în ce mai rară în România, a emigrat demult. Eu am încredere în aceștia, iar nu în cei din stradă.
Neantul Valah 2018-01-26
Curios fapt.Multi FDSN-isti aici in comentarii..macar stim ca citesc si se informeaza din paginile revistei 22 pe care in anii 90' FDSN, PDSR o atacau si incercau sa o sufoce .Se pare ca ideologia psdist creaza si oameni care citesc doar ca mereu ideologizati ei au ura pe justitie.... poate o lectura din Montesquieu le ar prinde bine :)))
Costin Sandu 2018-01-26
Aveți idei preconcepute și împărțiți lumea în tagme imaginative. Nu mi-l amintesc pe Călin Popescu Tăriceanu să fi fost vreodată FDSN-ist, în timp ce domnul Băsescu (pe care probabil că l-ați votat din orice poziție, indiferent de ce a făcut sau n-a făcut) a fost coleg cu domnul Dragnea întru fesenisme. Și parcă și domnul Pleșu, pe care-l citiți aici cu nesaț, a cochetat cu oricine era la putere, inclusiv cu ciracii lui Iliescu, atunci când a acceptat entuziast să devină ministrul culturii. Iar apoi.... ura față de justiție reprezintă un oximoron. Cu totul altceva este a nu-i agrea pe cei care aplică abuziv, la comandă, în numele unei justiții ”originale”, măsuri coercitive cu spectacol de măști și cătușe, făcând greșeli ce schimbă destine și nefiind supuși riscului de a-și plăti vreodată greșelile. În sensul acesta, justiția trebuie obligatoriu să fie reformată, pentru a căpăta o independență inteligentă, naturală, iar nu a deveni un instrument dictatorial, ca pe timpul proceselor comisarilor sovietici.
?????? 2018-01-25
Codrin Ștefănescu v-ar fi putut fi student; promovabil ?
?????? 2018-01-25
Domnul Andrei Cornea pare totuși oarecum nemulțumit, de lumea la "făurirea" căreia și dumnealui a contribuit, după posibilitățile dumnealui intelectuale ?
Aka 2018-01-24
Supremul Hipster Cornea #rezista!
?????? 2018-01-24
Aveți aceeași opinie cu a lui Vintilă Mihăilescu despre naționalism ?
Ion Ionescu de la Pom 2018-01-24
In momentul de fata, traim intr-o democratie, unde guvernul se formeaza doar cu votul a macar 4 milioane de oameni. Cei 50 de mii de rezistenti sunt o minoritate zgomotoasa, fara nici un efect la nivel de guvernare. Stim ca celor care au pierdut alegerile nu le convine, dar asta e democratia.
"Penalul" Dragnea a fost condamnat fiindca cerea sa se dea stimulente oamenilor, sa vina la vot. Asta a fost infractiunea lui penala. Numai celor care pierd alegeri nu le convine ca oamenii sa fie convinsi sa voteze.
Daca lui Dragnea ii trebuiau legile justitiei ca sa fie scos din inchisoare, Dragnea aranja sa treaca legile. Vorbim de omul care a schimbat doi premieri. PSD nu vrea legile acelea pentru ca e "un partid de hoti", ci pentru viitor. Asa-zisa coruptie a lui Ludovic Orban demonstreaza ca DNA este o politie politica, folosita pentru nevoile marunte ale catorva oameni. Este imperios necesar ca niciodata, de aici inainte, listele electorale sa fie decise de sefii DNA.
Desi, cum spuneam in primul paragraf, democratia pare sa incomodeze pe multa lume, si DNA e o unealta utila in subminarea ei.
Costin Sandu 2018-01-25
Sunt în mare măsură de acord cu analiza Dv. Paranoia străzii e legată de o prezumtivă încercare de a subjuga justiția de către politic, tocmai pentru a scăpa de urmări penale. Nu cred însă că Dragnea este mai puțin ușă de biserică decât Iohannis, dar câinele justițiarist este asmuțit selectiv doar către el, fără putință de feedback.Interesant este că nimeni dintre cei aflați în stradă nu pot explica de ce reforma justiției este greșit concepută. Dimpotrivă, dinspre politic vin explicații - în mare măsură coerente - dar urechile manifestanților sunt închise la logică. Asta și cu sprijinul mediatic de tipul articolului de față. Domnule Cornea, explicați-ne, așadar, vă rog de ce reformarea justiției nu e necesară. Explicați-ne, totodată, dacă v-ar plăcea să fiți săltat în mod nedrept de pe stradă, cu cătușe, mediatizat, ca să fiți mai apoi eliberat după un arest preventiv, considerând-se că ”fapta nu există”. Iar cei care v-au încătușat să scape nepedepsiți. Asta i s-a întâmplat domnului Rușanu, de pildă - o carieră compromisă, o imagine compromisă, nimeni nu plătește. Consider că aspectul acesta stahanovist al aplicării justiției trebuie încetat. Iar dacă cei care rezistă prin piețe susțin că sunt anticomuniști, atunci ei ar trebui să manifesteze pentru reformarea cât mai rapidă a justiției băsiste, iar nu pentru menținerea ei în forma actuală.
Costin Sandu 2018-01-25
Sunt în linii mari de acord cu analiza dumneavoastră. Nu cred că Dragnea este o ușă de biserică, în aceeași măsură în care cred că nici Iohannis nu este. Paranoia stradală este legată de o prezumtivă încercare de a scăpa de justiție prin a o ”subjuga” politicului, nu poate fi explicată coerent
Costin Sandu 2018-01-23
Domnule Cornea, Dv. priviți încleștările sociale ca pe un soi de luptă pe viață și pe moarte, având ca unic scop înlăturarea PSD de la putere. Aveți aceeași atitudine ca cea a PDSR din 2000, când se dorea cu orice preț dărâmarea partidelor istorice. Dărâmare pe care a desăvârșit-o Băsescu - acum PNȚCD a dispărut, iar locul său în grupul partidelor populare europene a fost preluat de noul PNL, o umbră a ceea ce a fost odată, un partid infestat cu gândaci portocalii, mulți având origini similare cu ale celor de la PSD. Iar dv ați fost orb atunci, ba chiar ați aplaudat. Aveți o viziune simplistă și periculoasă. Justiția românească - ades stahanovistă, cu procurorii de tip comisar sovietic - trebuie cu siguranță reformată. Iar reforma nu trebuie a priori interpretată ca fiind o încercare a politicienilor de a distruge independența justiției și blocată prin mișcări stradale absurde, împietând astfel separația puterilor în stat. Niciunul dintre cei aflați în stradă, darmite dintre cei care-i încurajează, printre care vă aflați și dv, nu pot adăuga coerență logică, explicativă a pozițiilor lor, ci au doar reacții umorale, legându-se de clișee, de antipatii personale și altele asemenea. Vă veți opri vreodată din #rezistență ? Zău, și tranzitul are importanța lui!
silenzio-stampa 2018-01-25
subscriu in totalitate acestui comentariu. sunt judecatori cu demnitate care spun lucurilor pe nume inclusiv in csm si "ingrijorile" unor politruci de duzina sunt doar de fatada. sa luam de exemplu numirea capilor justitiei de catre factorul politic printr-un troc intre primul ministru si presedinte. unul propune si celalalt aproba cu csm de popa prostu. nu exista nimic mai politic de atat. ce propune toader? un rol mai mare pentru csm. ce fac capii justitiei numiti de presedinte? se opun. ce fac "apoliticii" de dreapta? lupta pentru un presedinte de dreapta care sa controleze justitia. acesta este singurul resort, pentru ca logica nu exista. sa luam curtea de justitie condusa de un alt numit al presedintelui. trimite jalba la comisia de la venetia in contradictie cu rolul pe care il are puterea judecatoreasca si primeste un raspuns pe masura. #resist este impotriva deglobalizarii, nu are legatura cu nimic altceva.
FLORIAN D. MIREA 2018-01-23
Nici inflatia crescanda, nici situatia economica care se deterioreaza, nici multimile de oameni care vor iesi la demonstratii nu garanteaza indepartarea PSD-ALDE de la putere si revenirea la un regim fara aspiratii totalitare. Din finalul lui 2016 Romania a intrat intr-o faza care nu se stie bine unde va duce: la o democratie consolidata sau la o dictatura neocomunista. Ca si in epoca 1945-1947, cand justitia era pusa in lanturi de comunisti si puscariile se umpleau cu detinuti politici, si acum se vede cum tara este impinsa inspre o noua mizerie a istoriei si acest proces, pervers, mascat, pare sa nu intampine obstacole serioase. Protestele Rezist trebuie sa aiba si o componenta ofensiva, de un fel sau altul. Defensiva pura este garantia esecului. Nici macar Troia NU A REZISTAT, dupa zece ani de asediu. PSD-ALDE aspira sa schimbe destinul Romaniei in 2-3 ani.
Justiție cu ghioaga? 2018-01-24
Dacă doriți neapărat o comparație cu vremurile de dictatură comunistă, începeți vă rog cu procesele contrafăcute, unde procurorii DNA fac legea prin judecători la comandă. Dar se pare că vă place așa cum e, din moment ce încurajați mișcări stradale de menținere a hegemoniei procurorilor, de neclintit prin niciun fel de pârghie, indiferent de greșelile odioase, frecvente și ades intenționate pe care le fac. Zău, cu astfel de comentarii de tip clișeu isteroid și ilogic, nu faceți altceva decât să vă etalați promiscuitatea neuronală.
BASCA 2018-01-23
Acuma s-a icetatenit #Rezist dar tare mi-ar placea sa nu mai rezistam asa de mult si sa spargem cat mai iute capul hidrei cu un tsunami de vreun milion de oameni pe strazi.
GLUGA 2018-01-23
Tsunami e în creierul domniei voastre! Sau să-i spunem #tsunami?
Total 22 comments.
Recomandari
5623
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22