USR: Contractele cu statul, publice; avem cel mai mare cost al coruptiei din Europa

E.b. | 04.02.2018

Potrivit unui proiect depus la Senat, USR vrea sa oblige autoritatile si institutiile statului sa publice toate contractele si actele aditionale incheiate cu furnizorii.

Pe aceeași temă

 

 

Motivul: pentru a reduce "costul coruptiei" si a "alinia modul de cheltuire a banilor publici cu interesele si prioritatile cetatenilor".

 

USR propune modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, in sensul reglementarii unei obligatii in sarcina autoritatii sau institutiei publice de a publica toate contractele si actele aditionale incheiate cu furnizorii - "contractele de achizitie publica, contractele sectoriale, contractele de concesiune lucrari si contractele de concesiune servicii in care autoritatea sau institutia publica este parte, precum si actele subsecvente acestor contracte", potrivit proiectului, dupa cum arata ziare.com.

 

Modificarea articolului 5 din Legea nr. 544/2001 ar urma sa sporeasca transparenta procesului de alocare a resurselor si sa permita accesul la informatii al unui "larg public cointeresat", sustin initiatorii in expunerea de motive.

 

USR precizeaza ca obiectivele acestei initiative legislative sunt: reducerea costului coruptiei si alinierea modului de cheltuire a banilor publici cu interesele si prioritatile cetatenilor.

 

"Datele arata ca Romania este pe primul loc in UE in ceea ce priveste costul coruptiei in achizitiile publice, pretul mediu per contract fiind mai mare cu aproximativ 33% decat in restul tarilor europene", sustine deputatul USR Cosette Chichirau, in expunerea de motive.

 

Cosette Chichirau reaminteste cazul primarului comunei aradene Archis care a comandat de la o firma nu mai putin de 760 cosuri de plastic, cu accesoriile necesare, pentru care trebuie achitate facturi de 678.000 de lei, desi nu s-a organizat nicio licitatie publica.

 

Potrivit calculelor, fiecare cos de gunoi cumparat de primarul comunei Archis a costat 800 de lei, desi "firmele vand pe internet produse similare cu 150-200 de lei", precizeaza deputatul USR.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22