Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Augustin Lazăr cere CSM să apere sistemul judiciar de atacurile penalilor la adresa sa
Dora Vulcan - - - -
2018-02-14
Actualitate Interna
1

Augustin Lazăr reacționează după atacul sincronizat al Antena 3 și RTV - posturi conduse de un fost pușcăriaș și de un anchetat care s-a sustras urmăririi penale fugind din țară - la adresa sistemului judiciar și cere CSM să-l apere de atacurile penalilor, condamnați sau anchetați penal.

 

 

Mesajul integral al procurorului general cu privire la atacurile din ultimele zile asupra sistemului judiciar

 

 

Având în vedere informațiile vehiculate în ultimele zile în mass-media, procurorul general al PÎCCJ, domnul Augustin Lazăr:

 

 

- dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei în mod deosebit a Ministerului Public, de persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv;

 

 

- respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media;

 

 

- dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat;

 

 

- cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii garantul independenţei justiţiei să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri;

 

 

- procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare.

 

 

Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupției.

 

 

 

 

 

Antena3 a difuzat, duminica seara, inregistrari furnizate de Vlad Cosma din care rezulta ca i s-ar fi cerut sa planteze probe pentru un dosar vizandu-i pe Sebastian Ghita si Victor Ponta.

 

 

DNA a reactionat luni dimineata si a aratat ca fostul deputat PSD, Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

 

 

Intrebat daca in inregistrarile difuzate de Antena3 este vocea lui, procurorul-sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea a raspuns ca e posibil.

 

 

"Posibil sa fie vocea mea, e posibil. Nu stiu sa va spun. Se vor face verificari. Sunt inregistrari prezentate in mod trunchiat. O sa fie efectuate controale. Am solicitat azi Inspectiei Judiciare sa faca verificari pentru ca reputatia noastra e pusa in joc".

 

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus, luni, ca nu va sesiza Inspectia Judiciara privind inregistrarile audio prezentate de Antena3, duminica seara, pentru ca "nu mai este necesar".

 

 

Totusi, acesta a decis sa isi intrerupa vizita in Japonia si sa vina la sedinta de guvern de joi, la cererea premierului Dancila.

TAGS : dna parchetul general csm atacuri penali augustin lazar procuror general cerere aparare
Comentarii
Esti naiv domnule... 2018-02-14
Nici ghilotina frantuzeasca mai poate curata Romania de mafioti.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1621
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22