Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Șefa CSM cere politicienilor să lase legea să-și urmeze cursul iar DNA și IJ să mărească ritmul
Dora Vulcan - - - -
2018-02-14
Actualitate Interna
0

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii le-a cerut tuturor institutiilor din sfera judiciara sa urgenteze procedurile pentru a reda increderea cetatenilor in actul de justitie, presei să nu facă telejustiție și politicienilor să aștepte derularea procedurilor prevăzute de lege.

 

 

 

  

"In calitate de presedinte al CSM, imi prezint ingrijoarea cu privire la situatia din DNA", a spus noua șefă a CSM miercuri în deschiderea conferinței de presă. Ea a reamintit faptul ca, potrivit Constitutiei Romaniei, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independentei justitiei.

 

 

 

"Institutiile mass-media au un rol major in informarea generala si sesizarea eventualelor probleme functionale, dar clarificarea acestora revine doar institutiilor statului abilitate sa constate, sa decida si sa ia masurile legale, potrivit competentelor acestora", a declarat sefa CSM citată de ziare.com,  cu trimitere evidentă la campania declanșată de duminică seara de Antena 3 și RTV, două posturi conduse de un fost pușcăriaș și de un inculpat fugit din țară în timpul anchetei, campanie urmată apoi de atacuri extrem de agresive ale partidului de guvernământ, condus de un condamnat penal, judecat la Curtea Supremă într-un dosar de corupție și inculpat în altul la DNA, deschis ca urmare a sesizării oficiului european antifraudă pentru deturnare de fonduri europene.  

 

 

Simona Marcu a cerut tuturor institutiilor din sfera autoritatii judiciare, ca in limitele legale care garanteaza derularea cu obiectivitate a procedurilor si in respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, sa urgenteze aceste proceduri, pentru redarea increderii cetatenilor in actul de justitie si in organele abilitate sa il infaptuiasca sau in acelea chemate sa vegheze, potrivit legii, asupra modului de infaptuire.

 

 

"Ministerul Public, Directia Nationala Anticoruptie si Inspectia Judiciara au in aceste imprejurari un rol deosebit de important", a declarat sefa CSM.

 

 

Ea a fost intrebata si ce le transmite politicienilor care cer revocari la varful Justitiei. "Sa astepte derularea procedurilor prevazute de lege", a fost raspunsul Simonei Marcu.

 

 

 

Context:

 

 

Antena3 a difuzat, duminica seara, inregistrari furnizate de Vlad Cosma din care rezulta ca i s-ar fi cerut sa planteze probe pentru un dosar vizandu-i pe Sebastian Ghita si Victor Ponta.

 

 

DNA a reactionat luni dimineata si a aratat ca fostul deputat PSD, Vlad Cosma, inculpat intr-un dosar de trafic de influenta, a prezentat denaturat situatia dintr-un dosar penal aflat in curs de urmarire penala, folosindu-se de colaje ale unor inregistrari pe care le-a realizat personal.

 

 

Intrebat daca in inregistrarile difuzate de Antena3 este vocea lui, procurorul-sef al DNA Ploiesti, Lucian Onea a raspuns ca e posibil.

 

 

"Posibil sa fie vocea mea, e posibil. Nu stiu sa va spun. Se vor face verificari. Sunt inregistrari prezentate in mod trunchiat. O sa fie efectuate controale. Am solicitat azi Inspectiei Judiciare sa faca verificari pentru ca reputatia noastra e pusa in joc".

 

 

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a spus, luni, ca nu va sesiza Inspectia Judiciara privind inregistrarile audio prezentate de Antena3, duminica seara, pentru ca "nu mai este necesar".

 

 

Totusi, acesta a decis sa isi intrerupa vizita in Japonia si sa vina la sedinta de guvern de joi, la cererea premierului Dancila.

 

 

foto Agerpres

TAGS : csm atac antena 3 rtv mesaj politicieni institutii judiciare
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1657
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22