Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Procesul „Mineriada 13-15 iunie 1990” în care e inculpat Ion Iliescu începe cu scandal
Redactia - - - -
2018-02-20
Actualitate Interna
0

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a început judecarea în cameră preliminară a dosarului "Mineriada din 13-15 iunie 1990". Printre acuzații-vedetă se numără fostul președinte Ion Iliescu, ex-premierul Petre Roman și fostul șef al SRI Virgil Măgureanu. Ei sunt acuzați de crime împotriva umanității.

 

 

Încă de dimineață s-au înregistrat evenimente la Curtea Militară de Apel, unde s-au strâns sute de persoane la primul termen în cameră preliminară.

 

 

Unul dintre principalii protagoniști ai evenimentelor din timpul mineriadei, și de altfel singurul inculpat care s-a prezentat marți, directorul din aceea perioadă a SRI Virgil Măgureanu, a fost întâmpinat cu huduieli și cu urarea din partea celor prezenți: „Criminalule, să faci puşcărie pentru ce ai făcut!”

 

Sala de judecată s-a dovedit neîncăpătoare pentru cei prezenți, citați ca părți civile  în dosar.

 

În total, peste 1.400 de persoane sunt citate ca părți civile în proces și trebuie să se prezinte în fața judecătorilor.

 

Președintele Asociației 21 decembrie 1989 a acuzat modul defectuos de desfășurare a lucrărilor procesului: „Am fost aşteptaţi cu poliţie militară, miliţie, cu jandarmi, cu buletinul luat, deşi este un proces public. Nu ştim câţi vor intra în sală pentru că nu au loc. Poate doamna preşedintă a instanţei nu a uitat când a spus că acest proces se va termina într-un an şi jumătate, cu termene din două în două zile", a declarat Teodor Mărieş.

 

Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, declara, în iunie 2017, că dosarul "Mineriadei", care a ajuns spre judecare la ICCJ, ar putea dura cel puţin un an şi jumătate fără procedura de Cameră preliminară, având în vedere că sunt de audiat 1.500 de victime şi 600 de martori.

 

TAGS : ion iliescu mineriada 13-15 iunie revolutie proces petre roman virgil magureanu teodor maries
Comentarii
Total 0 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1197
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22