Intâlnire Hans Klemm- Liviu Dragnea în contextul presiunilor pentru revocarea lui Kovesi

Fara Autor | 20.02.2018

Președintele Camerei Deputaților și liderul PSD, Liviu Dragnea l-a primit marți, în biroul său de la Palatul Parlamentului pe ambasadorul SUA, Hans Klemm. Discuțiile dintre cei doi au durat aproximativ o oră. Vizita a fost neanunțată și ea vine în contextul presiunilor PSD- ALDE pentru revocarea șefei DNA.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Ambasadorul SUA a sosit la Palatul Parlamentului puțin înainte de ora 11 și a intrat în biroului lui Liviu Dragnea fără să facă declarații reporterilor prezenți. La întâlnire a fost prezentă și Ana Birchall, vicepremier pe probleme de implementarea parteneriatelor strategice, potrivit Digi 24.

 

Este de notoritate poziția SUA, exprimată în mai multe rânduri de ambasadorul Hans Klemm, de susținere a procurorului șef DNA, Laura Codruța Kovesi și a luptei împotriva corupției precum și un apărător al independenței justiției. Este aceeasi pozitie exprimata si de Departamentul de Stat al SUA intr-un comunicat de presa extrem de critic fata e modificarile legilor justitiei care pun sub semnul intrebarii statul de drept.

 

Având in vedere conjunctura tensionata este probabil ca tema discuțiilor a reprezentat-o soarta procurorului șef al DNA, precum impactului legilor justiției asupra eficienței luptei anticorupție. Peste două zile, ministrul Justiției urmează să prezinte raportul referitor la activitatea DNA în fața Parlamentului, moment care poate fi hotărâtor pentru viitorul Laurei Codruța Kovesi la șefia DNA.

 

În urmă cu o săptămână, ambasadorul SUA a avut o întrevedere cu premierul Viorica Dăncilă. De remarcat că în timp ce dna Dăncilă nu a pomenit despre abordarea subiectului justiției în timpul discuțiilor, în comunicatul Ambasadei SUA se amintește despre faptul că acest subiect s-a aflat în dezbatere. Ulterior, Viorica Dăncilă a precizat că nu a fost vorba despre legile justiției ci doar că a avut „o abordare foarte scurtă”, referitoare la îngrijorările domniei sale în legătură cu ceea ce a anumit „aparației în spațiul public a înregistrărilor audio” efectuate de Vlad Cosma la DNA Ploiești”.

 

Tot azi va avea loc și întâlnirea de grad zero între președintele Klaus Iohannis și ministrul justitiei Tudorel Toader.

 

Discuțiile dintre Hans Klemm și Liviu Dragnea ar fi putut viza și acordul executivului pentru achiziția a sistemului de apărare antiaeriană M142 HIMARIS (High Mobility Artillery Rocket System) și intenția ca România să aloce în continuare 2% din PIB pentru apărare. Valoarea contractului pentru achiziția sistemului M142 HIMARIS este de peste un miliard de dolari.

 

Tot astăzi, ministrul Apărării Mihai Fifor a anunțat că România dorește să achiziționeze încă patru avioane de vânătoare F16, pentru ca ulterior să negocieze pentru încă un număr de 36 de astfel de aparate de luptă. De asemenea, Fifor a  reamintit intenția guvernului din care face parte să cumpere trei submarine, cel mai probabil după anul 2020, însă proiectul să fie acoperit cât mai mult de contracte off-set. Astfel s-ar explică și prezența Annei Birchal la discuții.

 

Comunicatul de presă al Camerei Deputațiilor

 

„Președintele Camerei Deputaților, domnul Liviu Dragnea, l-a primit marți, 20 februarie, pe domnul Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România.

Întâlnirea a avut loc pe fondul unei dinamici pozitive a relațiilor bilaterale, în domeniile politico-militar și de securitate, România fiind prima țară membră NATO care a alocat 2% din PIB pentru apărare.

Preşedintele Camerei Deputaţilor a subliniat că Parteneriatul Strategic cu SUA reprezintă pilonul politicii externe şi de securitate a României. Ţara noastră a avut cea mai mare creştere economică din Europa, continuând, în acelaşi timp, să fie un generator de securitate şi stabilitate, în special în regiunea noastră.

În acest sens, discuțiile dintre cei doi oficiali s-au axat pe identificarea oportunităților de întărire şi aprofundare a Parteneriatul Strategic între România și SUA în toate domeniile, partea română subliniind importanța amplificării şi dezvoltării dimensiunii economice, în special în domenii cheie precum energie, IT și securitate cibernetică, știință și cercetare.

Astfel, s-a agreat elaborarea şi implementarea unui plan de acţiuni de lucru pentru a întări și aprofunda parteneriatul strategic între România și SUA, pe aceste dimensiuni.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22