Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Disperat să o revoce pe Kovesi cu orice preț, Toader a publicat documente dintr-o anchetă în lucru
Dora Vulcan - - - -
2018-02-24
Actualitate Interna
3

Ministrul de Justiție Tudorel Toader a încălcat legea publicând în raportul prin care cere revocarea șefei DNA Laura Codruța Kovesi mai multe documente cu caracter confidenţial ale Inspecţiei Judiciare, prin care IJ cerea revocarea lui Kovesi și a adjunctului Marius Iacob.

 

 

 

Documentele invocate de ministrul Tudorel Toader și făcute publice ca anexă la așa-zisul său raport prin care a cerut revocarea șefei DNA au regim confidențial și fac parte dintr-un dosar aflat în lucru la Inspecția Judiciară. Plângerea aflată la IJ nu poate constitui un argument pentru culpabilizarea șefei DNA pentru că speța este încă în lucru iar inspectorii IJ nu s-au pronunțat încă. Pe scurt, Tudorel a dat verdictul înainte de finalizarea cercetării - practică specifică anchetatorilor comuniști.

Triplă culpă: a luat plângerea drept verdict înainte de finalizarea anchetei, a făcut publice documentele înainte de finalizarea anchetei și s-a antepronunțat înainte de finalizarea anchetei. Totul doar pentru a o executa pe șefa DNA!

Adică, Tudorel a comis ditamai ilegalitatea! Un mizilic care nu pare să-l incomodeze pe individul plătit de contribuabili să vegheze, în calitatea sa de ministru, asupra îndeplinirii Justiției într-o țară democratică, liberă și membră a UE.

 

 

 

Unul dintre argumentele cu care Tudorel Toader încearcă revocarea Laurei Codruța Kovesi din fruntea DNA este înregistrarea care acum face obiectul unei cercetări disciplinare la Inspecția Judiciară. Este vorba despre înregistările în care se presupune că șefa DNA le-ar fi spus procurorilor din subordinea sa: „să decapăm, să ajungem la premier”. Odată cu publicarea raportului pe site-ul ministerului a anexat și un raport al Inspecției Judiciare care în acest moment nu este destinat publicității pentru că încă este pe rol cercetarea disciplinară care o vizează pe Laura Codruța Kovesi, iar CSM nu s-a pronunțat cu privire la acest lucru.

 

 

Ministrul justiției a evocat aceste înregistrări joi, când a ținut discursul cu cele 20 de capete de acuzare la adresa procurorului-șef al DNA.

 

 

 

Judiciariștii consultați de Digi24 spun că, prin publicarea acestor informații secrete, Tudorel Toader riscă acuzații de ordin penal, pentru că reprezintă infracțiune publicarea unor informații care nu sunt destinate publicității.

 

Potrivit articolului 73 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii: "Actele, documentele sau orice alte informatii care se afla pe rolul Inspectiei Judiciare au caracter confidential, cu exceptia celor care constituie, potrivit legii, informatii de interes public", scrie ziare.com. 

 

Aceasta situatie a fost sesizata si de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, pe blogul sau: Ministrul Justitiei a "intrat" in atributiile CSM prin invocarea ca argument a raportului Inspectiei Judiciare, in conditiile in care acesta nu este definitiv din punct de vedere al procedurilor legale si nu a fost validat de CSM.

 

Neoficial, cei de la Inspecția Judiciară spun că acest raport nu ar fi trebuit să existe în spațiul public.

 

„Încercarea de a obține condamnări cu orice preț în condițiile în care s-a afirmat că trebuie să venim cu dosare importante, să ajungem la miniștri, să ajungem la persoane de rang înalt. Această încercare, decapare este cuvântul cheie la care vreau să mă refer, este absolut contrară oricărui stat de drept. O cauză penală are importanța ei, nu sunt unele mai importante sau mai puțin importante pentru că la mijloc este destinul unui om egal cu toți ceilalți. Cauzele trebuie rezolvate așa cum au fost organele de urmărire sesizate și nu după importanță, după grad, după funcție”, a susținut Tudorel Toader pe 22 februarie.

TAGS : justitie tudorel toader revocare kovesi incalcare lege
Comentarii
?????? 2018-02-24
Cine considerați că ar fi făcut "educație juridică" anumitor personaje ce exprimă opinii publice că, în justiție, s-ar "lucra" și cu "oportunități politice" , amintind astfel "de alte vremuri"?
Vicentio B. 2018-02-24
Stimata Doamna Dora Vulcan,

reiterez apinia mea, postata repetat la articolele semnate de Andreea Pora, in sesul ca,
"sunteti o prezenta EXCELENTA la Revista 22. " In acest context in substanta MORAL,
va asigur ca, FAPTA "Made Dr. TT " este incriminata in Codul Penal German drept INFRACTIUNE.
In cazul de fata INTENTIA Dr. TT este indiscutabila.
Usor nepoliticos 2018-02-24
Ministrul Toader a batut saua sa convinga Inspectia Judiciara.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
9556
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22