Încrederea românilor în UE, de trei ori mai mare ca în Guvern

Redactia | 05.03.2018

Două treimi dintre români (66%) sunt încrezători în viitorul Uniunii Europene, iar ceea ce reprezintă cel mai bine valorile europene este respectarea drepturilor omului, conform Eurobarometrului publicat de Comisia Europeană.

Pe aceeași temă

 

Doi din trei români (66%) sunt optimiști în legătură cu viitorul Uniunii Europene (UE), cu mult peste media europeană (57%), iar valoarea care reprezintă cel mai bine UE este respectarea drepturilor omului, potrivit raportului Eurobarometru publicat de Comisia Europeană (CE).

 

Românii sunt mai optimiști decât media europeană este de numai 57%. „Românii continuă să creadă în Europa și în valorile pe care aceasta le promovează. Avem nevoie de încrederea și dinamismul lor, în construirea viitoarei Uniuni Europene, ale cărei baze se vor pune la summitul de la Sibiu, din 2019, în timpul Președinției române a Consiliului UE”, a declarat șeful reprezentanței CE, Angela Cristea.

 

În schimb, când vine vorba despre viitorul țării, românii sunt printre cei mai pesimiști dintre europeni. În acest sens, Executivul din Palatul Victoriei nu se mai bucură decât de încrederea a doar unei cincimi din populație, o treime din încrederea în instituțiile europene.

 

„Pentru următorul an, 35% dintre români declară că situația economică națională va fi mai proastă, înaintea lor plasându-se grecii (48%), croații și britanicii (39%). Dar, când vine vorba de situația economică a Uniunii Europene, unul din doi cetățeni români, similar cu media UE, declară că aceasta este mai degrabă bună și foarte bună”, se arată în Eurobarometru.

 

Totodată, mai bine de jumătate dintre români tind să aibă încredere în Parlamentul European (56%, față de 45% media europeană) și în CE (50% față de o medie europeană de 42%). Încrederea în instituțiile naționale este însă mai redusă.

 

Dacă vorbim despre viitor, 47% dintre români cred că UE se îndreaptă în direcția bună, ponderea fiind peste media europeană cu 17 puncte procentuale. În ce privește România, direcția în care se îndreaptă țara este apreciată drept greșită de 64% dintre respondenții români, în timp ce la nivel european media este de 49%.

 

Valorile care reprezintă cel mai bine Uniunea Europeană sunt drepturile omului (34% în România, 33% media UE), democrația (32% România, 33% UE) și pacea (32% România, 40% UE).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22