Dăncilă are concurență:Andronescu și-a depus candidatura la funcția de președinte executiv

Dora Vulcan | 08.03.2018

Senatorul PSD Ecaterina Andronescu și-a anunțat joi candidatura la funcția de președinte executiv al PSD, în locul pe care-l va lăsa liber Niculae Bădălău, om al fostului premier Tudose, care va fi răsplătit cu un post de președinte al Consiliului Național pentru docilitatea de care a dat dovadă după debarcarea lui Tudose de la guvern.

Pe aceeași temă

 

 

Anunțul lui Andronescu e făcut simultan cu anunțul făcut de Firea că organizația din care face parte și Andronescu va susține candidatura Vioricăi Dăncilă, om de paie al liderului Liviu Dragnea. Paradoxal, concurența făcută de Andronescu lui Dăncilă dar mai ales susținerea pe care i-o acordă Firea lui Dăncilă e făcută înainte ca Dăncilă să-și fi depus candidatura. 

 

Andronescu spune că nu era momentul alegerilor în PSD și că congresul extraordinar de sâmbătă trebuia să vină cu un proiect de țară. 

 

"Nu trebuia sa facem alegeri, trebuia sa venim cu un proiect de tara. Toata lumea care a trecut prin votul congresului a fost aleasa pentru un mandat de 4 ani. Suntem la jumatatea mandatului. Va marturisesc, lucrurile acestea trebuie sa ne doara, ce asteptari au oamenii de la noi. Sa discutam motivul pentru care PSD a scazut in sondaje. E un subiect major pentru toata tara, pentru ca e un subiect de interes pentru tara", a spus Andronescu după ce și-a depus candidatura la sediul PSD. 

 

 

 

Background

 

Organizația regională București-Ilfov, condusă de Firea, o susține pe Dăncilă pentru funcția de președinte executiv după ce Dăncilă a anunțat că nu va candida la nicio funcție la congresul de sâmbătă

 

 

Organizatia București - Ilfov, condusă și controlată de primarul general Gabriela Firea a votat luni seara în Biroul Permanent al partidului pentru candidatura Vioricăi Dăncilă la funcția de președinte executiv, ocupată în prezent de indezirabilul Niculae Bădălău, o piatră de moară de gâtul lui Dragnea, după ce s-a poziționat de partea fostului premier Mihai Tudose în conflictul cu Dragnea. 

 

La aceeași funcție și-a mai anunțat deja candidatura Nicolae Banicioiu și a dat semnale și senatorul Ecaterina Andronescu că ar avea intenția să candideze, numai că fiind membru exact al organizației care a anunțat deja că o susține pe Dăncilă, șansele sale sunt puse serios sub semnul întrebării. 

 

"Regiunea Bucuresti-Ilfov a votat pentru:

- Mandat de sustinere si incredere pentru presedintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea. Biroul Permanent al organizatiei regionale PSD Bucuresti-Ilfov isi exprima convingerea ca numai prin mentinerea unitatii, continuitatii, echilibrului si coerentei in deciziile si actiunile sale politice, PSD va reusi sa-si indeplineasca obiectivul major: asigurarea climatului politic pentru indeplinirea integrala a Programului de guvernare.

- Sustinerea continuarii Programului de guvernare al PSD, pentru a duce pana la capat masurile cu care PSD a castigat, cu o larga majoritate, increderea romanilor si scrutinul electoral din 2016.

- Sustinerea doamnei prim-ministru Viorica Dancila pentru functia de presedinte executiv al PSD.

- Sustinerea domnului Marian Neacsu, secretar general al PSD, pentru aceeasi functie, de secretar general” - anunță organizația într-un comunicat remis presei. 

 

Filiala controlată de Firea a votat inclusiv susținerea șefei sale și a primarului de la sectorul 3, Robert Negoiță, pentru funcțiile de vicepreședinte: ”Sustinerea candidaturilor doamnei Gabriela Firea si a domnului Robert Negoita pentru functiile de vicepresedinti regionali Bucuresti-Ilfov ai PSD”, se mai spune în comunicat.

 

Pare a fi un schimb echitabil făcut între Firea și Dragnea: conservarea funcției pe care o deține și în prezent cu garanția controlului asupra unei zone de influență în partid, la pachet cu protejarea docilului ei susținător, la schimb cu obținerea de către omul lui Dragnea a locului doi în partid. Dragnea nu poate ieși decât în câștig scăpând de incomodul Bădălău și asigurându-se de prezența, de-a dreapta sa, a celui mai docil executant: premierul Viorica Dăncilă. Firea, în schimb își conservă menținerea în vârful conducerii, pe un post comod dar care-i asigură controlul asupra afacerilor din cea mai importantă ”regiune PSD”, unde probabil își va delega competențele lui Negoiță pentru ca ea să-și poată direcționa întreaga energie asupra afacerilor de la Primăria Capitalei. 

 

"Principala preocupare a Partidului Social Democrat trebuie sa o reprezinte romanii si rezolvarea problemelor lor. Cetatenii acestei tari sunt cei care merita intregul nostru efort, al politicienilor social democrati. Sustin fara rezerve continuarea masurilor de reforma inscrise in Programul de guvernare, pentru ca doar asa putem demonstra ca alegerile au fost castigate cu un program complet si coerent, care a fost pus in practica si care astfel a adus bunastarea romanilor pe termen lung. Personal, o sustin pe doamna prim-ministru Viorica Dancila pentru functia de presedinte executiv, pentru a da coerenta si stabilitate actului de guvernare si pentru o colaborare eficienta intre guvern si partid. Doamna Dancila are calitati reale de lider: este diplomata, empatica, stie sa organizeze echipe de lucru si sa aduca eficienta si rigoare, atat in decizia politica, precum si in cea guvernamentala", sustine Firea, citata in comunicat.

 

Dancila declarase pe 22 februarie ca nu va candida pentru o functie de conducere, pentru că funcția de premier o solicită prea mult și are, deja, responsabilitatea unei funcții în partid: cea de șefă a organizației de femei: "Consider ca functia de prim-ministru imi ocupa foarte mult timp si trebuie sa ma implic foarte mult. O functie in partid ar presupune sa fac si acolo munca in plus. Eu deja sunt presedinte al organizatiei femeilor social-democrate, aceasta imi permite sa fiu in Biroul Permanent National. Este suficient pentru mine. Voi promova in continuare egalitatea de sanse si tot ceea ce tine de politicile pentru egalitatea de sanse si pentru femei. Nu cred ca e oportun sa candidez pentru o functie".

 

 

 

Codrin Ștefănescu: Ni se pun bețe în roate și leucoplast pe gură

 

“Senzatia mea este ca mie, doamnei Ecaterina Andronescu si lui Nicu Banicioiu ni se cam pun  bete in roate pentru a ne pune candidaturile la aceasta competitie de la CongresOrganizatia mea, care raspunde de mine, nu m-a trecut nici macar delegat la Congres. La Congres, in primele doua randuri, sta toata conducerea partidului, printre care si eu, am eticheta, dar nu sunt delegat. Ecaterina Andronescu a fost astazi la partid sa inteleaga daca isi poate depune candidatura. acum, la 20.40, avem o problema in incercarea de a ne depune candidatura”, a spus Stefanescu la Antena 3, în urmă cu o zi, citat de Hotnews.ro. El a spus că are “toata stima pentru “Viorica Dancila, dar este foarte buna o competitie corecta libera”, sugerând astfel, implicit, lipsa exact a acestei competiții. Suntem ingrijorati, Congresul a starnit o mare dihonie, candidatii lui Dragnea si candidatii partidului. Eu vreau sa fiu candidatul partidului, nu al unui om. Am vorbit pentru partid. Mi-am aparat colegii cu toata vanatoarea la care am fost supusi”, a  spus Codrin Ștefănescu. 

 

“Nu stiu daca ne face bine acest congres si daca vom creste dupa acest congres, va trebui sa dam explicatii pentru aceste tensiuni. Oamenii ne transmit mesaje ca sunt ingrijorati ca politica partidului este de a nu ne implica in nimic, iar  politica oficiala este sa tacem din gura, noi nu avem pozitie pentru aia, … nu amestecam politicul, dar tot politic au votat si oamenii, a mai spus Ștefănescu, care s-a plâns că ”acum avem ca politică să ne punem leucoplast pe gură” după ce liderul Liviu Dragnea a spus că vorbește mult și prost. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22