Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFDemnitari vs. jurnaliști: cine insultă mai bine
2018-03-13
1
Libertatea de exprimare s-a dovedit în democrațiile neconsolidate o adevărată capcană. S-au acoperit cu acest principiu politicienii și jurnaliștii mincinoși, demnitarii agresivi în limbaj și gesturi, condamnații penal care au continuat să emită din închisoare mesaje de amenințare sau povețe pentru cetățeni.

 

În numele libertății de exprimare, Sorina Ma­tei descalifică profesia de jurnalist, producând pentru B1 TV interviuri-fluviu cu pușcăriași și fugari care s-au înfruptat ilegal din deliciile banului și puterii media, ui­tând că penitența presupune izolarea celor care au produs daune societății. Degradarea spațiului mediatic a provocat în 2012 demisia unui membru al CNA, Dan Grigore, care a descris în culori sumbre ce ve­de publicul la televizor: „Lim­bajul agramat și stâlcirea lim­bii române, înjurăturile cele mai josnice, aluziile sexuale ne­rușinate, comportamentul subuman, in­ci­ta­rea la violență, șantajul, calomnia și ame­nin­țarea, terfelirea valorilor culturale, sen­za­țio­nalismul ieftin, dezinformarea, panica indusă sunt doar câteva din instrumentele de ma­nipulare folosite de unele posturi TV și care ne îndepărtează cu viteza luminii de lumea ci­vilizată“. Recent, Consiliul Național pentru Com­baterea Discriminării l-a amendat pe C.T. Popescu pentru o comparație ironică la adre­sa coafurii premierului Viorica Dăncilă. CNCD a evaluat comparația ca o încălcare a drep­tului la demnitate. Tot atunci a fost amendat con­tra­ven­țio­nal și moderatorul emisiunii DIGI 24, Cosmin Prelipceanu, pentru lipsa de reacție. Lim­ba­jul urii propagat la Antena 3, mai cu seamă de Mircea Ba­dea, nu neliniștește excesiv nicio instituție a statului, nici CNA (care deliberează în­de­lung și votează politic), nici CNCD.

 

Autoritățile se bucură de tratament privilegiat din partea CNCD, așa cum s-a văzut cu puțin timp în urmă, când doi premieri PSD, Tudose și Dăncilă, s-au exprimat intolerabil în spațiul public, dar nu au fost sancționați. Întrebat de re­vista 22 cum explică tratamentul diferit în avan­tajul demnitarilor, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat că „acolo unde am o incitare clară, acolo unde nu am niciun regret al faptei, acolo se impune amendă con­travențională. Dar acolo unde am scuze pu­bli­ce, acolo unde comunitatea acceptă aceste scuze publice, acolo nu văd de ce ar trebui să aplicăm amendă“. Neconvingător, fiindcă CNCD nu are cum să demonstreze că scuzele au fost acceptate de societate. Consecințele sunt vizibile, prin agravarea exprimării in­ju­rioase plecată de la cele mai înalte tribune ale statului. Reprezentanții mass-media se pot aștepta oricând să fie insultați de dem­ni­tari. Se și întâmplă. Recent, mai mulți jur­na­liști din Timișoara au protestat împotriva lim­bajului agresiv al primarului: „Primarul Ti­mișoarei și-a făcut o obișnuință din a insulta și a eticheta jurnaliștii, folosind de-a lungul timpului expresii ca «ultrapenibili», «ne­sim­țiți», «idioţi şi idioate» ... «indivizi şi in­divide fără minte şi fără caracter, care, în loc să informeze, dezinformează şi calom­nia­z㻓. Ei au boicotat conferințele sale de pre­să, părăsind sala. Se întâmplă și la alte case, tot pentru jigniri. Ziariștii l-au lăsat pe un ju­că­tor de la echipa lyoneză să vorbească sin­gur în sala conferinței.

 

Toate cazurile au în centru libertatea de ex­pri­mare, care impune condiții, restricții, sanc­țiuni. Responsabilitatea e necesară în mass-media și, în măsură extinsă, la autorități. Dem­nitarii, arată jurisprudența CEDO, „trebuie să tolereze critica, chiar când exprimarea critică este provocatoare, exagerată sau in­sul­tătoare“ (Özgür Gündem contra Turciei). Autoritățile române vor trebui să înțeleagă în cele din urmă că au datoria să arate reținere în conduita publică și să accepte că libertatea de exprimare nu se aplică numai exprimărilor pozitive, ci și celor șocante, neliniștitoare, pro­vocatoare și critice (Vogt contra Ger­ma­niei). Nu e o pledoarie pentru dreptul jur­na­lis­tului de a înjura, de a calomnia, de a minți, fi­indcă îi este interzis de normele profesionale, de regulamente și de lege, ci un apel la pur­tare și limbaj decent din partea clasei politice, care a devenit toxică și dezmățată. Trata­men­tul privilegiat din partea instituțiilor sancțio­natoare dăunează întregii societăți. //

TAGS : sorina matei liberate exprimare jurnalisti CNA CT Popescu prelipceanu televiziune dancila dragnea agramat
Comentarii
milady 2018-03-15
Articolul asta e ca un chibrit aprins intr-o pestera. Situatia e muuuult mai grava si e scapata de muuuult de sub control. Societatea are avintul unui cancer galopant in foarte multe privinte, pe care recentele sinistre evenimente politice autohtone nu fac decit sa-l confirme. Limbajul politicienilor dimboviteni – raportat la comportamentul aceleeasi categorii sociale in Marea Britanie, de pilda, – ii catalogheaza doar politruci. Vorbesc cum se comporta. Si viceversa. Fara a avea nici cea mai mica apetenta pentru vajnicul admirator al plantatorilor (cu lampase) de panselute prin Bucuresti (memoria nu se sterge, ca si documentele scrise, indiferent de cite valuri de vorbe revarsa el acum pe teleecrane) – numitul ctp -, remarc ca observatia facuta de el era mai mult decit pertinenta, in raport cu aparitia ultra-ridicola a celei care conduce guvernul RO. Iar prezentatorul a reactionat… firesc, fiind… de aceeasi parere… obiectiva. Reactia organismului CNCD este, de asemenea, fireasca, avind in vedere ca acest organism fiinteaza precum tichia poleita a chelului, intr-o societate care are, deja, multiple metastaze. Era exact ce-i lipsea! Si s-a bagat (si se baga!) adinc in seama ca sa-nteleaga tot contribuabilu’ ca… gata cu distractia! Coborim militaria din pod!!! Si se caleaza perfect pe niste gindiri vicleniste autohtone, in virtutea carora lopetile vor fi ultra-utilizate in astuparea gurilor rebele. Repejor (ca se bate deja-n masa cu “legea anti-defaimare”), va fi mai mult decit necesar ca fiecare tele/radio emisiune sa fie prefatata de anuntul audio/grafic “Emisiunea (poate) contine elemente apartinind pamfletului”.

Alesu-cui-l-a-ales in fruntea primariei Timisoara are comportamentul deja probat de-un alt individ, PENAL=PUSCARIAS, la fel de “ales”, de pe la Braila, parca… Mi-e greata sa-mi amintesc numele. Asta de la Timisoara se da, inca, vioi…

CNCD, cum bine remarca autoarea, e surdo-mut in raport cu toate dejectiile deversate de posturi tv dimbovitene arhicunoscute si… cu multi admiratori, consumatori hulpavi de-asa ceva. Acest organism, generat, chipurile, de… “democratie”, e o unealta perversa a conceptului “political correctness”, concept care a ajuns la forme hiperaberante peste ocean si care, importat cu tot continutul lui – definitia exceptionala si arhicunoscuta a fost premiata tot de americani – face ravagii in spatiul mioritic, populat cu suprafete intinse de behaitoare care raspund monofonic afirmativ la intrebarile ghiduse ale “marelui conducator” (un clip misto face ravagii pe internet). In fond, fiecare turma are ciobanu’ pe care-l merita!
Total 1 comments.
Recomandari
1935
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22