Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Toader: Voi cere desecretizarea protocolului încheiat între DNA și SRI
Redactia - - - -
2018-03-17
Actualitate Interna
3

Ministrul Justiției, Tudorel Toader a spus că va cere de urgență, în mod special, Ministerului Public să desecretizeze protocolul încheiat între DNA și SRI.

 

 

„Dacă solicitarea doamnei Dăncilă nu acoperă și solicitarea către Ministerul Public, în limitele competenţelor mele legale date de art 132 din Constituţie, care spune că procurorii îşi desfăşoară acivitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei - nu cum greşit a spus cineva sub controlul ministrului Justiţiei - eu, în calitate de ministru al Justiţiei, luni la prima oră voi solicita Ministerului Public desecretizarea protocolului cu SRI", a declarat ministrul Justiţei, Tudorel Toader la Antena 3.

 

Declarația lui Toader survine după ce premierul Dăncilă a anunțat că va cere desecretizarea protocolalelor încheiate între SRI şi alte instituţii ale statului: „având în vedere interesul public privind clarificarea unor chestiuni extrem de importante pentru funcţionarea României că stat democratic în care funcţionează separaţia puterilor în stat, precum şi poziţia oficială exprimată astăzi de Administraţia Prezidenţială", a anunţat, vineri seară, Guvernul.  

 

Potrivit legii, desecretizarea sau trecerea la un alt nivel de secretizare a informaţiilor secrete de stat se realizează de către împuterniciţii şi funcţionarii superiori abilitați prin lege să atribuie niveluri de secretizare, cu avizul prealabil al instituţiilor care coordonează şi controlul masurilor privitoare la protecţia informaţiilor clasificate.  

 

Administrația prezidențială s-a exprimat la rândul ei pe acest subiect arătând că „Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a aprobat, prin Hotărâri, încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi Direcţia Naţională Anticorupţie sau între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi ale statului şi nu a stabilit, prin prevederile hotărârilor aprobate, atribuţii suplimentare în sarcina acestora”.

 

Protocoalele au fost încheiate fie la solicitarea Serviciului Român de Informaţii, fie la solicitarea celorlalte entităţi implicate, în baza unor prevederi ale legilor sau regulamentelor proprii de organizare şi funcţionare, mai precizează Administraţia prezidenţială.

 

”Întrucât Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu a emis Hotărâri prin care să impună încheierea unor protocoale între Serviciul Român de Informaţii şi alte entităţi sau Hotărâri prin care să aprobe astfel de protocoale, activitatea de desecretizare a acestora nu intră în responsabilitatea Consiliului şi, cu atât mai puţin, a Preşedintelui României”, se mai arată în comunicat.

TAGS : tudorel toader dna sri protocoale secrete desecretizare administratia prezidentiala
Comentarii
Camelian Propinatiu 2018-03-18
De mirare ca nu a generat urgente noul tip de agresiune subtila, care impune predarea, macar in licee, a unor notiuni elementare de "cultura de securitate", 2-3 ore: ce este un spion si cum te influenteaza el, fie si ca postac; cum ne protejam informatiile personale etc., domeniul intelligence progresând exponential in era digitala.
Isoscel 2018-03-17
"Coana Chirita "ajunsa ispravnisheasa are o problema serioasa, o obsesie , cu "Luluta ", i.e., Laura Codruta Kovesi . Daca nu a reusit sa o marite cu guguloiul cel mare , Partidoiul PSD-ist, vrea ca macar sa-i ramana ei "ofisheriul", adica SRI-ul, pe care daca l-ar incaleca, ce cravase i-ar mai da!
Felix 2018-03-17
Desecretizare fada fara lista surselor.
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1051
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22