Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFSamavolnicie, deznădejde și milostenie
2018-03-20
21
Putin e strâmtorat: dinspre Vest de extracțiile americane și dinspre Est de puterea economică și strategică vast superioară a Chinei. Soluția: destabilizarea Europei, centrul slab și confuz al lumii occidentale.

 

Nu e rău să trădezi în folosul Rusiei, dar e cum nu se poate mai rău să trădezi Rusia. Edward Snowden e, din 2013, undeva prin Rusia și nu se poate plânge: își poate bea ceaiul fără analize. Kim Philby a trăit în deplină siguranță, 25 de ani, până în 1988, la Moscova. Serghei Skripal n-a avut noroc. Ieșit la plimbare prin Salisbury, Skripal s-a întâlnit cu o doză de paralizant neurologic de producție rusă. Snowden și Philby trădaseră America și Marea Britanie pentru Rusia. Skripal trădase Rusia și lucra pentru serviciile britanice.

 

În spatele acestei fabule cu servicii (occidentale) caritabile și servicii (ruse) bestiale nu stă o chestiune de etichetă. Ce se întrevede e un asalt rusesc abil, pervers și, în parte, alimentat de slăbiciunile adversarului. Skripal e cazul cel mai recent într-o serie cu siguranță lungă și la fel de sigur imposibil de calculat. Date există despre 14 ruși și englezi uciși de agenți ruși în Marea Britanie. Restul, adică suplimentul de morți suspecte prin atingere cu interesele rusești, e greu de probat și își așteaptă sorocul. Mobilul acestor execuții în deplasare e tema unei literaturi care pendulează între realism cinic și science-fiction fără frontiere.

 

Ca întotdeauna, e bine de pornit de la prozaicul absolut. De ce Anglia? Elementar: o trupă măricică de fugari și oligarhi ruși au ales Anglia pentru a găsi adăpost și pentru a spăla bani. Primii au fost mânați de puterea cuvântului dat și de reputația serviciilor secrete britanice. Ambele ușor exagerate. Ceilalți au fost atrași de expertiza magnifică a lumii financiare britanice. City-ul londonez e capitala industriei globale de spălat bani. Aici, orice exagerare e imposibilă. 25 de miliarde de lire pe an e o estimare cuminte.

 

Intră în scenă Vladimir Putin, fostul, actualul și viitorul președinte pe viață al Federației Ruse. Nu singur, ci însoțit de un atelaj de fixații ideologic-genetice, presiuni economice și handicapuri geopolitice. E mai simplu și mai nevrotic decât pare. Putin atacă murdar pentru că pierde teren istoric, fără să fi pierdut un dram de toxină din demonismul pragmatic al întemeietorilor Lenin și Stalin. Cu alte cuvinte și aceleași mijloace, Putin știe că avansul de civilizație lasă în urmă valorile primare și își slăbește societățile. De aici șansa la viață a unor Philby și Snowden și tot de aici banditismul de succes garantat practicat sistematic de Putin. Asasinatele pe teritoriu britanic nu vor avea urmări. Lăsând la o parte sancțiunile relative și declarațiile ridicol-ultimative, lumea occidentală nu mai poate organiza o ripostă de neuitat.

 

Liderul opoziției britanice, socialistul Jeremy Corbyn, refuză să facă vinovată Rusia de asasinatele din propria lui țară. ONG-urile, actorii și puzderia de celebs care se agită în fața Ambasadei SUA, se îmbracă în straie cernite la festivaluri și denunță opresiunea trumpo-capitalistă sunt în concediu. Nimeni nu a auzit de conștiință civică și bărbăție oficială după ce Putin a invadat Georgia și Ucraina, a anexat Crimeea și a tocat tot ce mișca împotriva lui Assad. Lașitatea a atins o cotă dezgustătoare după MH17 - avionul malaezian doborât, cu 300 de nefericiți la bord, de o rachetă rusească. Niciun scâncet. Numai vorbe urmate de afaceri. Putin știe că va suferi, retoric, o săptămână până la o lună, timp în care Germania n-are cum să uite că 40% din energia pe care o consumă vine din Rusia. Aceeași statistică, valabilă și în Italia sau Franța, explică de ce apelurile la boicotarea produselor rusești sunt ridicole. Ce e de boicotat? Rusia exportă în Occident maximum trei produse: vampe, miliardari și energie. Ultimele două sunt indispensabile. Primele sunt de nerefuzat.

 

Putin e, totuși, silit să accepte politic teoria fundamentată de superfizicienii secolului trecut: energia nu e ce pare. Piețele spun că energia rusească e o monedă devalorizată constant de ascensiunea fracking-ului american. Cu OPEC și Rusia îngenuncheate de explozia extracției americane, e, poate, un pic mai ușor de explicat militanților zglobii care blochează exploatările prin fracturare că au tot dreptul la salariu și pensie din Rusia. Cu sau fără idioții utili și puerili, Putin a dat de o problemă uriașă. Exporturile de energie nu mai sunt o armă și nu mai aduc venituri destule pentru a podi inexistența economiei ruse. În plus, oligarhii știu că patria lor nu e un loc de ținut bani și își exportă veniturile. Unde? La Londra. O economie compromisă duce direct la nesiguranță politică, intrigi de palat și manevre obscure în serviciile secrete. Putin nu are nevoie de lămuriri. Demonstrația de bestialitate gratuită din Anglia aduce respect în aparat și îngroașă patriotismul de stradă.

 

Economic, remediul pare reorientarea spre China. Conducta Siberia-Pacific promite Chinei 30 de milioane de tone de țiței pe an. Superconducta Puterea Siberiei promite 1,3 trilioane de metri cubi de gaz. Dar Putin e un licitant neputincios. Poftiți la afaceri, chinezii au ripostat tipic: oferă 9 miliarde pentru acțiuni la Rosneft. Morala inconfundabil chinezească: cine vinde la necaz e de cumpărat cu totul. În consecință, Putin e strâmtorat: dinspre Vest de extracțiile americane și dinspre Est de puterea economică și strategică vast superioară a Chinei. Soluția: destabilizarea Europei, centrul slab și confuz al lumii occidentale. Cu termeni perfect slavi și inteligibili în Rusia, samavolnicia vine din deznădejde. Nu avem, însă, pricină de milostenie. 

TAGS : rusia marea britanie Skripal spion servicii secrete america europa putin
Comentarii
Nea 2018-05-29
E clar ca KGB-iciul de la Kremlin e la anaghie. Intre SUA si China.. Din cauza asta isi exporta crimele pana la Londra. Analiza pertinenta. Toata stisma, d-le Ungureanu!
spectator 2018-03-25
" Skripal s-a întâlnit cu o doză de paralizant neurologic de producție rusă. "
Vai, vai ! Domnul Ungureanu o ia chiar inaintea doamnel May in materie de isterie si de certitudini "polcorecte".
Cu toate ca:

1. britanicii refuza cooperarea cu Rusia in timpul investigatiilor (oare de ce?)
2. rezultatele analizelor de laborator NU SE VOR PUBLICA decat in cca. 2-3 saptamani (declaratia britanicilor)
3. OPCW (Organizatia pentru Prohibitia Armelor Chimice) dispune de mostre rusesti din faimosul "Novitchok"
(copiat & studiat si de catre SUA, Marea Britanie, Suedia si Rep. Ceha)
Marea Britanie este f. reticienta sa efectueze comparatii mostra-contra-mostra , intr-o era cand micrograme de material sunt suficiente pentru analize exacte

Bag seama ca Dl. Ungureanu
- ori dispune de un laborator privat in care poate efectua analize muuult mai rapid decat britanicii sau
- are un INFORMATOR bine infipt in GRU, FSB sau ma-rog, alte servicii rusesti sau
- da doar asa "de-a moaca" din condei /tastatura , ceea ce ar fi foarte grav si dovada de dilettantism ieftin.
Amerlocu 2018-03-28
1. Evident că britanicii refuză participarea Rusiei la anchetă. Cum e posibil să-ți imaginezi că cineva cât de cât întreg la cap ar putea să-l invite pe principalul suspect al comiterii unei crime (prins cu rma crimei în mână) să participe la anchetarea ei?!

2. Fals. Otrava folosită de asasini ruși a fost identificată și făcută publică la nici trei zile după crimă. Englezii au anunțat doar că testele de laborator continuă, cee ce e firsc într-un cz atât de grav..

3. Minți din nou. De unde știi că UK nu a colaborat în acest caz cu alte țări ce au mostre de arme chimice rusești?! În fapr e exct invers. Administrația Trump a anunțat că serviciile secrete americane colaborează strâns cu britanicii în acest caz. Primul rezultat palpabil al colaborăeii a fost decizia lui Trump de a expulza 60 de „diplomați” muscali cu famigliile lor cu tot și închiderea definitivă a consulatului rusesc de la Seattle.

Ce ar fi să mai încerci să-ți croncăni propaganda putleristă și pe la alte mese?
UK 2018-03-25
In Anglia gasesti instalatorul polonez, oligarhul rus si aurul romanesc.
Gioni Uacar 2018-03-22
Si totusi Skripal nu a fost omorat de rusi... :)
Gioni Uacar 2018-03-22
Amuzant titlul.
Felix 2018-03-22
In plus chiar si atunci cand cunpara doar gaze si petrol fara a pune mana pe producator, China nu plateste preturile pe care le plateste Europa. Marele contract anterior cu rusii garanta cumprarea pe x zeci de ani... dar la un pret ridicol fata de cel de pe pietele occidentale. Strans cu usa, Putin a semnat.
toma necredinciosu' 2018-03-21
Putem sa visam cit vrem la leaderi occidentali , care sa dea de pamint cu Putin. Nu tine. Putin are in spate nu numai bombe atomice ci si 140 de milione de rusi, in majoritatea lor, adepti ai acestuia. Poporul rus trebuie schimbat, educat sau cel putin scapat de doctrinele de indobitocire la care este supus de plutocrati, de ideologi a al Dughin, de biserica ortodoxa care ii conduce catre un nou ev mediu.

Daca poporul rus ar cere de la proprii conducatori faurirea unei democratii liberale, adica alegeri libere si respectarea statului de drept, atunci si Putin, sau oricare alt conducator, ar actiona altfel. Pina una alta. rusii sufera de mania grandorii iar Putin se complace in a dirija acest cor de zdrenturosi cu mofturi de mare putere mondiala.

Si fara gaze sau petrol lucrurile tot asa ar sta, vezi cazul Coreei de Nord.

Pina una alta, poate conducatorii europeni nu sint chiar asa de idioti tratindu-l cu manusi pe probabilul criminal Putin. A nu cumpara energie de la rusi ar insemna sa destabilizezi Rusia. Are domnul TRU un plan pentru un viitor european cu o Rusie instabila politic si economic. Sa ne spuna si noua cum ii arata planul, iar noi vom merge cu milioanele in piete pentru ai arata-o lui Putin pe aia adevarata. Daca planul nu exista, atunci sa le fim lasilor de Corbyn, Merkle si Junker recunascatori.

Anglistul TRU isi va aduce aminte cum descria Hobbes viata; "..... short, nasty and brutish". Asa era pe vremea cind Europa era condusa de Regi absoluti, baieti dintr-o bucata nu al de Merkel.


Planu' domnule Ungureanu si dupa aia putem face cioara mare. Nu invers.


spectator 2018-03-26
"Daca poporul rus ar cere de la proprii conducatori faurirea unei democratii liberale"

Evident una foarte liberala , de sorginte Made in USA !
Draga "toma necredinciosu" nu va ajunge ce au distrus americanii in Orientul Apropiat ?
(Afganistan, Irak, Libia , Siria si livrari de arme catre sauditi, care macina Yemen-ul)

Nu va potoliti pana nu creste fluxul de refugiati orientat in mod primar catre Europa asa, la sa zicem 2-3 milioane de persoane /an ??'
Vorbiti de "democratie liberala" ca un Martor al lui Iehova de "Venirea Tarii Domnului "!

Adica nu se stie cand, dar o data se va intampla !
Eu sper ca poporul rus sa nu puna botul, ba din contra ;-)
spectator 2018-03-25
"Daca poporul rus ar cere de la proprii conducatori faurirea unei democratii liberale"

Evident una foarte liberala , de sorginte Made in USA !
Draga "toma necredinciosu" nu va ajunge ce au distrus americanii in Orientul Apropiat ?
(Afganistan, Irak, Libia , Siria si livrari de arme catre sauditi, care macina Yemen-ul)

Nu va potoliti pana nu creste fluxul de refugiati orientat in mod primar catre Europa asa, la sa zicem 2-3 milioane de persoane /an ??'
Vorbiti de "democratie liberala" ca un Martor al lui Iehova de "Venirea Tarii Domnului "!

Adica nu se stie cand, dar o data se va intampla !
Eu sper ca poporul rus sa nu puna botul, ba din contra ;-)
Gheorghe Popescu 2018-03-22
Pentru Toma Necredinciosul: Rostul jurnalistilor e sa semnaleze problemele, nu sa-ti prezinte dumitale un plan. Planul il poti cere de la conducatori. Nu poti inchide gura jurnalistilor pentru ca nu vin si cu o solutie.La planul ala ar trebui sa se gindeasca tot romanul. Si inca ceva: Daca nu ai o rezolvare, nu inseamna ca trebuie sa accepti situatia existenta. Ce spui dumneata seamana foarte mult cu ce a facut Romania pina acum, cind s-a dat ca o curva pe mina celui mai puternic. De fiecare data, acuzindu-i intotdeauna pe alti pentru propriile fapte. Poate n-ar strica Romania sa invete cite ceva de la englezi. De exemplu in 1940, cind o Europa intreaga s-a dat batuta, iar englezii n-au acceptat asta niciodata. Depinde din ce material e facut fiecare, nu crezi? Domnul Ungureanu are perfecta dreptate. Mai sint insa destepti pe aici care stiu ei mai bine.
BASCA 2018-03-21
Auzind pe fundal sunetul Internationalei socialiste,intreb:care inteligenta bre?
BASCA 2018-03-21
Intr-adevar Rusia e incapabila sa exporte tehnologie si masini performante,suta de ani de marxism-leninism a despuiat-o de tot ceea ce inseamna rigoare,bun simt si adevar.Indragesc doar rusii care i se opun lui Putin si regimului lui oligarhic.
Sorin Muncaciu 2018-03-20
Domnule Ungureanu, ati vazut dumneavoastra vre-o dovada ca avionul malayesian a fost doborat de o racheta sol aer ruseasca??? Nu, nu aveti nico dovada, continuati sa perpetuati o minciuna , in speranta ca a devenit adevat. Avionul a fost doborat ziua in amiaza mare, rachetele sol aer lasa o dara pe cer care se mentine 2 ore, nu a fost nicio dara pe cer dupa prabusirea avionului. SUA a sanctionat Rusia, desi daca avea o dovada de la supravegerea satelitilor , ar fi folosit-o , nu credeti ?? Zilele acestea , pilotul ucrainian care a fost acuzat de "aia din teoria conspiratiei" ca a doborat avionul malayesian s-a sinucis! Asta poate fi o dovada indirecta?? Toata propaganda propagandista occidentala , din care faceti parte, continua sa minta fara nerusinare : arme de distrugere in masa in Irak, nou nascutii aruncati din incubatoare in Kuweit, viagra soldatilor lui Gaddafi, etc.etc.cretinismele propagandei occidentale care s-au dovedit minciuni sfruntate!! Ne insultati inteligenta fara nicio remuscare pentru sfidarea adevarului !!
Gheorghe Popescu 2018-03-21
Ai fost acolo, rusnac, de sustii ca n-a fost nici o dira? De-aia si-a retras Putin lansatoarele de rachete, date idiotilor racolati sa lupte pentru ruperea Ucrainei? Stati naibii pe blogurile voastre si nu mai imprastiati balegarul pe aici. Nu va inghite nimeni, si nu vrea nimeni sa mai stea cu voi. Pentru ca sinteti ingimfati, betivi si imputiti. V-ati ales un satrap de conducator si va inchipuiti ca va mai merge inca o data. Popoarele s-au desteptat si nu va mai vor in ograda. Si daca indrazneste unul sa miste in front ii otraviti familia. Vai de capul vostru de idioti. Duceti-va dracului, cu seful vostru cu tot.
profesoru 2018-03-20
Aiurea "logică".
Într-adevăr, Rusia se teme de ascensiunea Chinei şi e expusă presiunilor politice, economice militare din partea Americii (propagandă anti-Rusia, sancţiuni, patrulare aero-navală lîngă ţărmurile Rusiei, instalarea de trupe la graniţele Rusiei etc.)
Şi atunci de ce ar vrea să destabilizeze Europa?! Din contră, Rusia promovează bunele relaţii cu Europa, are nevoie de prieteni, trebuie să-şi vândă gazul şi petrolul.
Ciudat e că, din isterie rusofobă, tocmai tentativele Rusiei de a promova bunele relaţii cu Europa sunt denunţate drept tentative de subminare şi destabilizare!
Ex: gazoductul NordStream2, de care Rusia are nevoie pentru a vinde gaz Europei fără a mai depinde de tranzitul prin ţări profund anti-Rusia (Polonia, Ucraina) e denunţat de propaganda anti-Rusia drept nu ştiu ce tentativă diabolică de subminare şi dominare a Europei.
profesoru 2018-03-23
@Ioan Vlad Nicolau:
1.Fostele ţări comuniste sunt în NATO, Rusia n-are cum să "pună ghiara" pe ele, chiar dacă ar vrea. Şi orice tentativă în direcţia asta ar deteriora şi mai mult relaţiile cu ţările vest-europene, de care Rusia are nevoie ca să-şi vândă gazul. La fel şi eventualele încercări de destabilizare în Vestul Europei - ar însemna ca Rusia să-şi bată singură cuie în talpă, fără nici un beneficiu.

2.Timp de 14 ani Putin n-a avut nici o treabă cu Crimea. A încercat tot posibilul pentru a menţine bunele relaţii cu Ucraina: gaze la preţuri mici, condiţii comerciale avantajoase, le-a lăsat şi Crimea. N-a folosit la nimic: Ucraina a cerut să intre în NATO, NATO a fost de acord (2008, summitul de la Bucureşti), iar revoluţia Maidanului făcea ca aderarea să devină posibilă, ceea ce ar fi afectat grav securitatea Rusiei. Sevastopolul ar fi devenit bază NATO! De-aia a intervenit militar Rusia. Dacă Ucraina şi Occidentul îşi vedeau de treabă, nu se întâmpla nimic. Ucraina a dus o politică externă catastrofală, şi suportă consecinţele.

3. Rusia nu mai are nici o treabă cu Ucraina. A ocupat exact cât i-a trebuit pentru a securiza baza de la Sevastopol şi pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO. Din februarie 2015 încoace n-a mai ocupat nici măcar un sat în plus. Desigur nu datorită" rezistenţei eroice" a armatei ucrainene, ci pentru că şi-a atins de mult obiectivele.
Ioan Vlad Nicolau 2018-03-23
Profesore! Hai nu te mai da pe dupa...... naivitati catastrofale! Dece ar vrea sa destabilizeze Rusia Europa? Ca sa puna din nou ghiara pe ce-au avut, nestingheriti. Nu este clar? Nici acum dupa ce au jefuit Crimeea si incearca sa faca la fel cu Ucraina? Nici acum nu va este clar?
Ioan Vlad Nicolau 2018-03-20
Bravo domnule Ungureanu! Articolul este corect scris, la obiect si la momentul oportun, fara retineri penibile, fara sa tina seama de obraznicia, nesimtirea si grosolania tipic ruseasca, fara a tine seama de amenintarile miriite printre picaturi, cuvinte, fraze, de catre mizerabila propaganda ruseasca ce incearca sa intimideze sau sa sperie, ca o cotarla inghesuita de hingheri intro-nfundatura, miriind, aratindu-si coltii si latrind amarnic.
Pacat ca putini sunt acei ziaristi ai momentului dat, gata sa spuie lucrurilor pe nume, gata sa faca ziaristica si mai putin politica. Adica mai gata sa-si faca datoria rostind adevarul si mai putin dispusi sa dea tircoale brinzei, aburind publicul cititor, in loc de a-l pune la curent cu evenimentele din ce in ce mai greu de inteles, mai complexe si mai escamotate sub explicatii sofisticate, facute mai mult sa ascunda decit sa scoata adevarul la lumina incercind sa-l constientizeze publicului. Bravo!
?????? 2018-03-20
Considerați că extracția de hidrocarburi induce dezechilibre eologice reflectate în sănătatea populațiilor și în calitatea vieții ?
Ioan Vlad Nicolau 2018-03-20
Domnule Mister! Nu stiu daca semnele de intrebare sunt o sigla, un simbol, sunt puse ca semn de nedumerire la continutul articolului, la ceva numai de dumneavoastră cunoscut, sau numa-sa de kiki de miki de trii lei ridichi!?
Oricum scurta dumneavoastra interventie, este alaturi cu drumul! In articol nu este vorba in esenta despre extractiile petrolifere, ci despre agresiunea nerusinata a Rusiei impotriva Europei in general. In speta si in articolul de fata a Angliei in special. Ori n-ati citit articolul, sau daca da, in orice caz nu pina la sfirsit si atunci v-as sfatui sa-l cititi ca merita, sau comentariul dumneavoastra se refera la un alt articol referitor la extractiile petrolifere si efectul lor asupra mediului, ca si asupra sanatatii oamenilor. Apropos! Ce virsta aveti? Controlati mai des! Interventiile vreau sa zic! Nu dac-ati tras apa!
Total 21 comments.
Recomandari
3985
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22