Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Judecătorii CCR admit că propria lor superimunitate ar fi partial neconstițională
Redactia - - - -
2018-03-20
Actualitate Interna
2

Judecătorii Curții Constituționale au admis parțial contestația de neconstituționalitate a controversatului proiect de lege prin care li se asigura superimunitate. Judecătorii CCR nu vor mai putea fi arestaţi, reţinuţi şi percheziţionaţi fără aprobarea plenului CCR, cu o majoritate de două treimi. Legea a fost votată de majoritatea PSD-ALDE din parlamennt. Ulterior, PNL şi USR au contestat proiectul la CCR.

 

 

 

Președintele CCR, Valer Dorneanu a spus că „Judecătorii Curții nu vor beneficia de imunitate. Cererea de urmărire penală în cazul unui judecător CCR nu va fi făcută de Ministrul Justiției, ci de procurorul general, pentru actele penale, dar judecătorii se vor pronunța pe cererile de urmărire penală și pe suspendarea judecătorului trimis în judecată”.

 

Potrivit acestuia, pentru judecătorul în funcţie se cere aprobarea plenului, cu două treimi, pentru arestare, reţinere, percheziţie şi trimitere în judecată, dar nu şi pentru urmărire penală, o imunitate comparabilă cu a parlamentarilor. Dorneanu a explicat şi faptul că cererea de urmărire penală în cazul unui judecător CCR nu va fi făcută de ministrul Justiţiei, ci de procurorul general.

Potrivit acestuia, pentru judecătorul în funcţie se cere aprobarea plenului, cu două treimi, pentru arestare, reţinere, percheziţie şi trimitere în judecată, dar nu şi pentru urmărire penală, o imunitate comparabilă cu a parlamentarilor.

Citeste mai mult: adev.ro/p5waar
Potrivit acestuia, pentru judecătorul în funcţie se cere aprobarea plenului, cu două treimi, pentru arestare, reţinere, percheziţie şi trimitere în judecată, dar nu şi pentru urmărire penală, o imunitate comparabilă cu a parlamentarilor. Dorneanu a explicat şi faptul că cererea de urmărire penală în cazul unui judecător CCR nu va fi făcută de ministrul Justiţiei, ci de procurorul general.

Citeste mai mult: adev.ro/p5waar

 

Pe 23 februarie, PNL şi USR au sesizat Curtea Constituţională a României asupra modificărilor aduse Legii 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curții Constanționale.  

 

Semnatarii sesizării susţin că această lege a fost adoptată cu încălcarea mai multor dispoziţii constituţionale, şi anume, art. 124 alin. (1) şi (2) din legea fundamentală, care prevăd că justiţia se înfăptuieşte în numele legii şi că este unică, imparţială şi egală pentru toţi.

 

„Prin modificarea adusă alineatelor (1), (2) şi (3) ale articolului 66 din Legea nr. 47/1992, Parlamentul a încălcat principiul constituţional al înfăptuirii justiţiei, instituind o imunitate extinsă pentru judecătorii Curţii Constituţionale, cu privire la toate faptele penale comise de aceştia, atât înainte de exercitarea mandatului, cât şi în timpul exercitării mandatului, indiferent dacă faptele sunt realizate sau nu în legătură cu exerciţiul mandatului şi indiferent de forma de vinovăţie. Această imunitate reglementată de legiuitorul ordinar pentru judecătorii Curţii Constituţionale este mai extinsă decât oricare dintre imunităţile şi măsurile de protecţie stabilite de legiuitorul constituant pentru parlamentari, pentru preşedintele României şi pentru membrii Guvernului”, se explică în sesizare.

 

Potrivit semnatarilor, sub aspect teoretic, art. 66 alin. (1), (2) şi (3) din Legea nr. 47/1992, deşi face posibilă urmărirea penală şi trimiterea în judecată, respectiv reţinerea, arestarea sau percheziţionarea unui judecător al CCR, condiţiile legale în care se pot realiza aceste acte procesuale sunt dificil de realizat şi depind, pe de o parte, de voinţa exclusivă a unei autorităţi politice, Ministerul Justiţiei, iar, pe de altă parte, de voinţa autorităţii administrativ-jurisdicţionale, plenul Curţii Constituţionale, aspecte care conduc la aprecierea fermă a imposibilităţii înfăptuirii justiţiei cu privire la toate faptele penale comise de un judecător al Curţii.

 

În opinia PNL şi USR, practic, înfăptuirea justiţiei nu mai depinde de judecător, ci de voinţa exclusivă, pe de o parte, a ministrului justiţiei de a da curs sesizării procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi, pe de altă parte, de voinţa plenului Curţii de a încuviinţa măsura procesuală cu o majoritate calificată de două treimi, cu atât mai greu de obţinut cu cât, în formularea actuală a legii, judecătorul vizat de cererea ministrului poate participa la vot.

 

Semnatarii consideră că legea încalcă atribuţiile constituţionale ale Ministerului Public cuprinse în art. 131 alin. (1) şi (3) din Constituţie, care prevăd că, în activitatea judiciară, Ministerul Public reprezintă interesele generale ale societăţii şi apără ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor şi că Parchetele funcţionează pe lângă instanţele de judecată, conduc şi supraveghează activitatea de cercetare penală a poliţiei judiciare, în condiţiile legii.

 

"Practic, ministrul justiţiei dobândeşte o atribuţie absolut discreţionară de apreciere cu privire la conţinutul sesizării formulate de procurorul general, putând să dea curs sau nu respectivei sesizări, în funcţie de aprecierea sa exclusiv subiectivă, fără a fi obligat să aibă în vedere criterii obiective şi transparente", se precizează în sesizare.

 

Conform parlamentarilor PNL şi USR, legea încalcă independenţa judecătorilor constituţionali, principiul separaţiei puterilor în stat, egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice şi recomandări ale Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept.

TAGS : curtea constitutionala proiect de lege imunitate
Comentarii
emil 2018-03-21
Ar fi prea prosti sa nu-si traga imunitate ca parlamentarii.
Jean-Paul 2018-03-20
Este clar ca penalii din parlament au incercat sa-i subjuge complet pe judecatorii ccr. Conferindu-le o super imunitate, nejustificata ori cum ai privi problema, penalii din parlament au semnalizat ca:
1) deoarece ei fac parte din puterea legislativa, cea mai puternica dintre cele trei, fiindca ei pot schimba legea cand vrea muschii lor, s-au decis sa ofere o super imunitate judecatorilor ccr pentru ca acestia sa-i apere impotriva oricarei actiuni exercitate de Parchetul General. Cum s-ar spune in limbajul mafiotilor, "eu sunt domn cu tine, tu esti domn cu mine", altfel spus, o mana spala pe alta, dar amandoua raman murdare.
Dorneanu ar fi trebuit din start sa spuna ca ccr nu vrea supeimunitate, dat fiindca judecatorii ccr sunt oameni integri, cu frica de Dumnezeu si cu simtul onoarei foarte dezvoltat, pe langa faptul ca sunt foarte responsabili.
2)Oferta asta otravita catre ccr, cere, la randul ei, ca si onorata curte sa inchida un ochi sau ambii, atunci cand este sesizata de catre adversarii psd& alde, prin care s-ar cere invalidarea proiectelor de legi cu dedicatie, si sa dea mereu decizii favorabile partidului care l-a trimis in postul cel mai inalt in care se afla acum.
3)Este imperios necesar ca ccr sa respimga drept neconstitutionala intregul proiect de lege, ce poate fi catalogat drept o mita perversa la adresa ccr. Legea actuala asigura suficienta imunitate membrilor ccr, astfel incat sa nu se incalce principiul constitutional conform caruia toti cetatenii sunt egali in fata legii si ca nimeni nu e mai presus de lege.
4) Acest proiect de lege este o adevarata hartie de turnesol pentru ccr: Daca va respinge marul otravit, mai exista o dara de speranta ca Romania chiar are o CCR, altfel ne confruntam cu o institutie fundamentala acaparata de penali. si nu se mai poate vorbi de democratie, stat de drept si onoare....
Total 2 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1018
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22