Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Antena 3 a intrat la guvernare. Dancila ii scrie lui Juncker pentru lista lui Gâdea
Redactia - - - -
2018-03-21
Actualitate Interna
4

Saga „listelor negre” nășită în studiourile Antenei3 intră într-o nouă etapă: chemarea la ordine a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Junker de către premierul Viorica Vasilica Dăncilă, după ce Liviu Dragnea a spus că „este o imixtiune ilegală în actul de justiție din România”.

 

 

Viorica Dăncilă a spus că Ministerul Justiției a confirmat existența a mai multor cereri făcute de Comisia Europeană, asemănătoare cu documentul datat octombrie 2012 prezentat de Gâdea. Ea a precizat că datele cerute părții române adică numele și situațiile dosarelor de înaltă corupție aflate pe rolul instanțelor de judecată i se par a fi de o gravitate „extremă”.

 

„În spaţiul public a apărut un document al Comisiei Europene (CE) datat cu 10 octombrie 2012 (publicat de Adrian Năstase pe blog în 2017 și prezentat de Gâdea la „Sinteza zilei” de duminică n.r.) în care erau  solicitate nişte dosare, dar şi nişte nume ceea ce mi se pare extrem de grav. Am solicitat Ministerului Justiţiei o analiză a cererilor pe care le-a făcut CE, să vedem dacă au mai existat astfel de solicitări. Documentele de la Ministeru Justiţiei primite astăzi confirmă faptul că au mai fost astfel de solicitări. Am hotărât să îi trimit preşedintelui Comisiei Europene Jean-Claude Junker o scrisoare pentru a clarifica ce înseamnă aceste scrisori care mi se par foarte grave şi să solicit detalii care ţin de aceste aspecte care mi se par nepotrivite şi în neconcordanţă cu MCV.  Societatea noastră trebuie lămurită în această situaţie”, a declarat miercuri Viorica Dăncilă.  

 

Documentul care a inflamat Antena 3 și PSD-ul este o solicitare a CE către ministrul Justiției din  acea perioadă, Mona Pivniceru, și nu era destinat publicității. În această scrisoare, erau menționate numele mai multor inculpați, unii dintre ei condamnați definitiv între timp. Printre aceste nume era și cel al lui Adrian Năstase, cel care a și publicat documentul integral pe Internet, în urma cu mai multe luni.

 

„Azi o să trimit o scrisoare domnului președinte Juncker în care o să solicit detalii și informații legate de aceste aspecte, care mi se par total nepotrivite și în totală neconcordanță cu ceea ce presupune MCV. Este foarte important pentru noi, pentru Romania, sa lamurim aceste lucruri”, a sustinut Viorica Dăncilă.

 

Viorică Dăncilă a primit sarcina de a se adresa lui Junker de la Liviu Dragnea care susține la rândul lui că a aflat și el de la Mihai Gâdea de „lista neagră”. Deagnea declarat luni că este „o imixtiune gravă în actul de justiție și se poate spune că s-a dat direcția în care să se rezolve dosarele unor inculpați celebri”.

 

Astfel, la solicitarea lui Dragnea, Dăncilă i-a cerut public lui Tudorel Toader să-i spună, ceea ce se știa de mult, dacă au mai fost astfel de cereri venite de la Bruxelles. Toader a răspuns rapid: „Da au mai fost astfel ce cereri în perioada 2012 – 2018”. Drept urmare Dăncilă i-a scris lui Junker ca să-i ceară socoteală de ce se bagă peste justiția din România.

 

Luni, Comisia Europeana a precizat ca nu comenteaza documente care nu sunt oficiale, iar marti a revenit cu noi precizari, la solicitarea unui cotidian din Romania.

 

„(Documentul - n.red.) a fost parte, in urma cu mai multi ani (2012), din schimbul normal de mesaje tehnice in cadrul MCV, cu referire la criteriul 3 care vorbeste despre 'consolidarea progresului, continuarea investigatiilor profesioniste, non-partizane in cazul acuzatiilor de coruptie la nivel inalt'. Asa cum stiti, MCV-ul este un proces, bazat pe tratat, menit sa masoarea progresele facute de Romania raportat la o serie de criterii de comun agreate”, a declarat Christian Wigand, purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Libertatea.

 

De altfel, singurele documente publice emise in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare sunt rapoartele care sunt prezentate oficial si remise autoritatilor de la Bucuresti.

TAGS : mihai gadea antena 3 lista neagra liviu dragnea
Comentarii
Isoscel 2018-03-21
Eu sper ca Doamna Monica Macovei si Domnul Cristian Preda, si daca mai sunt alti romani demni in Parlamentul European, sa nu se impiedice de "legea defaimarii lui Dragnea" (citit asa in toate sensurile !) si sa informeze PE exact de unde a pornit diareea penalului Dragnea si apoi a caprei Dancica ! De la postul tv al unui ocnas ticalos care continua sa datoreze milioane de euro romanilor, milioanre din care isi platesete slugoii de la haznaua 3 , ca sa inventeze mizerii si sa invenineze mintile slabe ale votantilor PSD-isti.
Rada Alexandrina 2018-03-21
TOT CE SE INTAMPLA ACUM ESTE OPERA VARANULUI SI A PARTENERILOR SAI.
SI NICI NU PUTEM SA NE IMAGINAM CE VA MAI URMA.
Marius Nicolescu 2018-03-21
Ne desconsiderăm iremediabil. Rămânem cei din 1991 când Mircea Dinescu scria în Academia Cațavencu: " O lume de kkt într-o țară de kkt ". Și ne afundăm tot mai mult în această mizerie. Tot înainte, tovarăși! N-aveți pic de educație. Și dacă blestemul lui Ceaușescu a căzut asupra noastră, noul blestem se va rostogoli peste voi.
UE 2018-03-21
Hotaraţi-vă odată, si popă si hoţ nu mai merge.
Total 4 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1688
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22