De același autor
În noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 4, coaliția formată din SUA, Marea Britanie și Franța a lovit timp de câteva minute trei ținte de pe teritoriul Republicii Arabe Siriene. Aliații au tras 76 de rachete asupra Centrului de Cercetare și Prelucrare a Armelor Chimice de la Barzeh, din vecinătatea Damascului, din care 57 au fost rachete Tomahawk. Ținta a fost distrusă. Alte 22 de rachete au lovit un depozit de arme chimice de lângă Homs. A treia țintă a fost un bunker, la Shinshar, împotriva căruia s-au tras 7 rachete. Practic, toate cele trei ținte au legătură directă cu armele chimice. Potrivit unor experți militari, această operațiune a fost un bun prilej pentru a testa în condiții de luptă noile generații de armament. Americanii au tras 19 rachete JASSM-ER, de pe bombardierele B-1B, franco-britanicii au încercat noua generație de rachete trase din aer Storm Shadow/SCALP și de pe mare MdCN/SCALP naval. În total, coaliția a tras 105 rachete, împotriva a 3 ținte. Ca și anul trecut, atacul de acum a fost decis din cauza încălcării „liniei roșii“, stabilită de occidentali încă din 2013, adică a utilizării de către regimul Bashar al-Assad a armelor chimice împotriva civililor.
La 7 aprilie, în orașul Douma, din apropierea capitalei Damasc, armata guvernamentală a folosit arme chimice, cauzând moartea a zeci de oameni, mulți dintre ei copii. Regimul Assad și cel mai important aliat al său, Rusia, au respins categoric acuzațiile, spunând că nu există nicio probă care să confirme atacul chimic. În ultimele trei zile de dinaintea bombardamentului coaliției Moscova a spus că Douma este o înscenare a serviciilor secrete britanice. Niciun om serios n-a luat de bună declarația, între Marea Britanie și Rusia domnind de câteva săptămâni o tensiune fără precedent, în urma cazului Skripal, când un fost colonel GRU, care a spionat pentru britanici, și fiica sa, venită să-l viziteze la Salisbury, un orășel pașnic, au fost otrăviți cu noviciok. Evident, Moscova neagă categoric și acest fapt.
Obiectivul președintelui Trump a fost limitat: pedepsirea regimului Al-Assad pentru utilizarea armelor chimice. SUA au folosit această ocazie pentru a-și proiecta forța militară, a face o demonstrație de putere, dislocând în doar câteva zile, în apropierea Siriei, forțe navale și aeriene ce-i asigurau supremația militară. În fața Pentagonului au stat două obiective: o coaliție funcțională cu Marea Britanie și Franța și evitarea unei ciocniri cu forțele rusești dislocate în Siria.
În ultimele săptămâni, tensiunea dintre Moscova și Washington pe dosarul sirian a crescut în intensitate. Nu doar reprezentanta SUA la ONU, Nikki Haley, a acuzat Rusia că are mâinile pătate de „sângele copiilor sirieni“, ci și președintele Trump, care a atacat atât diplomația Kremlinului, care sprijină un regim dictatorial, cât și capacitatea militară a acesteia de a respinge rachetele „inteligente“ americane. De fapt, Trump răspundea în acest fel șefului Marelui Stat Major rus, generalului Gherasimov, care afirmase că va distruge nu doar rachetele, ci și platformele de pe care sunt lansate. Declarația lui Gherasimov e însă mai lungă, dar partea a doua, în care spunea că va distruge rachetele și instalațiile americane doar în cazul apariției unor amenințări la adresa militarilor ruși din Siria, n-a mai fost preluată de presă. Ambasadorul Rusiei din Liban a fost citat de o televiziune din Iran, cu afirmația că Rusia își rezervă dreptul de a lovi rachetele în cazul unei agresiuni americane împotriva Siriei, ceea ce provoacă răspunsul amintit al președintelui Trump. Numai că diplomatul rus neagă categoric afirmația, precizând că el doar a menționat declarația lui Gherasimov, nimic mai mult. Interviul a întărit temerea unei ciocniri între militarii ruși și americani.
„Numai să nu fie război!“ se auzea pe toate canalele propagandei rusești, de la televiziunile moscovite, la „idioții utili“ de pe rețelele sociale din Occident. Sloganul datează din anii ’30, a mai fost măcinat și de mașina de propagandă stalinistă. Nicio rachetă nu a atins spațiul aerian controlat de ruși, în zona portului Tartus și a aeroportului Khmeimim. La rândul său, Moscova și-a retras navele militare sub pretextul unor exerciții.
Rusia a fost activă pe frontul propagandei și diseminării fake news, care e tot un teatru principal de luptă. Pe lângă trolli, a căror activitate a crescut cu 2.000% în răspândirea știrilor false, instituțiile rusești, începând cu ministerele Apărării, de Externe, media au jucat un rol esențial. Kremlinul vrea să impună o altă realitate, în care atacurile chimice n-au avut loc, în care SUA e stat agresor, iar două treimi dintre rachete au fost doborâte de apărarea antiaeriană siriană, care ar fi tras cu arme de pe vremea URSS.
În realitate, în afară de propagandă, Rusia n-a făcut nimic pentru a-l ajuta pe Al-Assad, principalul său aliat din Orientul Apropiat. În ciuda declarațiilor zgomotoase, Moscova și-a trimis oamenii în adăposturi, deși putea să-i dispună pe teren la obiectivele militare de pe întregul teritoriu controlat de Al-Assad, pentru a le proteja.
Comentarii 6
Filbert - 04-19-2018
Da, foarte elaborat acest articol. Singura mica (mare?) problema e ca n-a fost nici un atac chimic la Douma. Ar fi bine daca mai multa lume ar citi articolele privind Orientul Apropiat/Mijlociu scrise de doamna Munteanu. Ultimul e aici: www.gandul.info/puterea-gandului/la-duma-siria-n-a-fost-nici-un-atac-chimic-17133879. Atacul 'devastator' a fost doar o sceneta de camin cultural facuta la intelegere cu Rusia, cel mai probabil. Darimarea citorva cotete goale a avut loc pentru ca trumpsky sa arate americanilor, in special celor din comisia Mueller, cum rupe el lantul cind e vorba de rusii care l-au ales si care il au la mina. Wag the dog.
Răspundeprofesoru - 04-17-2018
”Atacul chimic” fost o înscenare gen ”cazul Skripal”. Assad tocmai câștiga războiul, nu se mai vorbea de înlăturarea lui de la putere, Trump voia să se retragă. Assad nu avea nici un motiv pentru un atac chimic. Asta spune și fostul ambasador britanic în Siria, Peter Ford, spre disperarea jurnalistului BBC (filmuleț pe Youtube). Obiectivele înscenării și loviturilor ulterioare au fost: - pedepsirea lui Assad pentru cucerirea enclavei jihadiste East Ghouta și descurajarea lui de a mai cuceri alte enclave - o demostrație de forță a Occidentului, care a vrut să arate că încă mai conteză în regiune - material pentru propaganda anti-Rusia și anti-Assad ”Centrul de Cercetare și Prelucrare a Armelor Chimice de la Barzeh” -?!? - Centrul de cercetare științifică de la Barzeh, unde Pentagonul și mass-media mainstream susțineau că Assad produce armament chimic, a fost distrus de rachetele americane. O simplă căutare pe Wikipedia arată că ”Barzah scientific research centre” fusese anterior inspecat de OPCW, care nu a găsit acolo nimic suspect. Wikipedia postează și link-ul către raportul OPCW. Tocmai Occidentul a reușit să impună o realitate paralelă, prin propagandă, dezinformare, manipulare și cenzură. E pe Youtube un filmuleț unde se vede cum Sky News îl scoate din emisie pe generalul Jonathan Shaw (comandant în Iraq, responsabilități în domeniul chimic-nuclear-bilogic) atunci când acesta demasca înscenarea cu ”atacul chimic”.
Răspundemike - 04-17-2018
" O sa plece si ei ca sa-i lase pe europeni sa preia ruina Siriană, ca astia crestini si humanitari cum sunt..." Exact, europenii vor "linge ranile" Siriei iar procesul deja a inceput cu Macron care va aloca 50 de milioane de euro pentru reconstructia Siriei (ajutoare umanitare). Asadar, americanii sunt precum marii chirurgi care opereaza "chirurgical" evident, iar apoi pleaca, urmand ca asistentii sa "inchida" bolnavul, respectiv UE. Asadar, se va forma o mare prietenie europeano-ruseasca cu firme europene de "reconstructie" si rusesti, cu scopul de a opri exodul migrantilor in UE.
Răspundemike - 04-17-2018
" O sa plece si ei ca sa-i lase pe europeni sa preia ruina Siriană, ca astia crestini si humanitari cum sunt..." Exact, europenii vor "linge ranile" Siriei iar procesul deja a inceput cu Macron care va aloca 50 de milioane de euro pentru reconstructia Siriei (ajutoare umanitare). Asadar, americanii sunt precum marii chirurgi care opereaza "chirurgical" evident, iar apoi pleaca, urmand ca asistentii sa "inchida" bolnavul, respectiv UE. Asadar, se va forma o mare prietenie europeano-ruseasca cu firme europene de "reconstructie" si rusesti, cu scopul de a opri exodul migrantilor in UE.
RăspundeIoan Vlad Nicolau - 04-17-2018
Cum si-ar putea permite unu' care-i cu un picior in groapa din punct de vedere economic si cu perspectiva de a le avea curind pe amindoua, sa suporte un razboi de anvergura unuia general, mondial? Asta-i un motiv si al doilea, la fel de important, daca nu chiar si mai important este diferenta de avans tehnologic, care-i mai mult decit semnificativa. Asa se explica scoaterea tuturor vaselor rusesti din Latachia, scoaterea bombardierelor din Siria si trimiterea lor in Iran ca si ordinul dat trupelor de a se adaposti, nu de a lupta? In schimb in cea ce priveste propaganda, minciuna si dezinformarea, da! Sunt neintrecuti! Aici fara gluma, sunt campioni mondiali! Numai cu asta insa....., se poate pacali lumea o vreme, dar nu se poate cistiga un razboi. Ma intreb ce-o sa faca rusii, daca americanii, intr-adevar isi scot efectivele militare din Siria? O sa continuie porcaria inceputa? Ca asta costa bani! O caruta de bani! O sa plece si ei ca sa-i lase pe europeni sa preia ruina Siriană, ca astia crestini si humanitari cum sunt, să pompeze sute de miliarde de dolari pentru aducerea cit de cit a catastrofalei ruini cit de cit mai aproape de normal? Ar fi capabili! Sau o sa-i roage frumos pe chineji sa preia dezastrul provocat de ei. Ca aia au bani si stiu ce sa faca cu ei! Numai ca aia, ar putea sa le promita ca preiau ruina, dar daca le dau gratis si o bucata din Siberia! Pai nu? Au mai vindut ei nu de mult, la scara istorica privind lucrurile, Alaska! De ce nu si un pic de Siberie? Ca prietenul..... la nevoie se cunoaste!
RăspundeLorena - 04-17-2018
Nu sunt convins daca acel atac chimic a avut loc sau nu, dar cu certitudine stim ca nu a fost confirmat de o cercetare internationala independenta. Orasul Duma, in momentul presupusului atac deja a fost cucerit in proportie de 95% de trupele guvernamentale. Ce interes sa fi avut Assad in aceste conditii cu un presupus atac chimic? Se repete scenariul mincinos din Irak, unde au murit 1 milion de nevinovati, o tara a fost distrusa si sute de mii au luat calea pribegiei spre Europa? Nu stiu..., dar sunt convins ca nu cei vinovati platesc intotdeauna factura finala. Este posibil ca cineva sa fi dorit sa plateasca o polita regimului Assad si rusilor?
Răspunde