Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFAmbasada
2018-04-24
7
Chestiunea ambasadei la Ierusalim nu-i decât suprafața unei acțiuni perfide, de lungă durată, din partea lui Dragnea și a PSD, de a uzurpa pe rând funcțiile prezidențiale ori de a le goli de conținut, dacă ele rămân la președinte, și de a asuma astfel puteri nelimitate.

 

Intenția lui Liviu Dragnea, devenită deja politica Guvernului Dăncilă, de a urma exemplul american, mutând Ambasada României în Israel la Ierusalim, este grea de consecințe internaționale, așa cum e lesne să-și dea seama oricine. Dacă s-ar realiza, mutarea ar încălca mai multe rezoluții ONU (fapt inedit în istoria diplomatică a României din ultimele decenii), s-ar opune cursului actual al politicii externe a Uniunii Europene și ar crea ostilitate în lumea arabă. Ar rupe cu o tradiție prudentă urmată de România sub toate regimurile începând cu 1967, aceea de a întreține relații bune cu toate părțile din Orientul Mijlociu, atât cu Israelul, cât și cu palestinienii, cu Iranul și cu Siria.

 

Nu spun că ar fi neapărat o decizie rea în sine, dar e limpede că ea ar trebui cântărită îndelung, cu multă atenție și responsabilitate, și mai ales asumată de toți factorii constituționali implicați în elaborarea politicii externe.

 

Or, ce constatăm? Liviu Dragnea ia aparent singur această decizie, forțând guvernul să redacteze un „memorandum“ cu tema mutării ambasadei. La ședința de guvern de săptămâna trecută nu a participat nici măcar ministrul de Externe și se spune că nici d-l Meleșcanu, nici șeful lui de partid, d-l Tăriceanu, n-ar fi de acord. Dar încă și mai grav este că președintele Iohannis a aflat de obiectul ședinței din presă. Or, conform Articolului 91 (1,2,3) din Constituție, președintele României are prerogative semnificative în privința politicii externe și împarte cu guvernul anumite responsabilități, cum ar fi încheierea tratatelor internaționale, înființarea ambasadelor, trimiterea și rechemarea ambasadorilor. Mai mult, conform Articolului 80 (1), președintele „reprezintă statul român“.

 

Ceea ce se ascunde în spatele mișcării lui Liviu Dragnea nu e prea subtil: lipsit de orice credibilitate internațională, pe punctul de a fi din nou condamnat penal, Dragnea încearcă să câștige de partea sa SUA atât direct (urmându-le exemplul), cât și indirect, prin lobby-ul premierului israelian Netanyahu. Speră ca astfel să poată strangula DNA și să nu mai fie criticat dinspre Departamentul de Stat pentru corupție. Și – zicem noi – de ce n-ar fi înțeles și compătimit la Ierusalim și la Casa Albă de oameni aflați la rândul lor în conflict cu justiția? Într-adevăr, poliția israeliană a cerut deschiderea unui dosar penal împotriva premierului Netanyahu, decizia urmând să fie luată de procurorul general; iar Trump este sub ancheta procurorului special Mueller pentru „complicitate“ cu Rusia în alegerile din 2016.

 

Dar există și un alt aspect aici: procedând astfel, Dragnea își continuă campania de a-l lipsi pe președintele României de prerogative executive. Atacarea preconizată la CCR a deciziei de a nu o revoca pe d-na Kövesi pare, deci, să nu fie decât o etapă în acest marș lung. Cu complicitatea CCR, devenită tot mai partizană, și profitând de imprecizia terminologică a Constituției, România riscă să fie transformată foarte repede într-o republică parlamentară de facto, unde președintele statului rămâne decorativ, trebuind să contrasemneze automat deciziile guvernului și miniștrilor, ale căror „propuneri“ devin ordine. (Este ceea ce dorește Tudorel Toader în ceea ce privește revocarea procurorului DNA.) Alegerile prezidențiale din 2019 vor deveni nesemnificative, scăpând PSD și pe Dragnea personal de o dificultate peste care nu puteau trece ușor. Prin interpuși sau chiar direct, în calitate de prim-ministru – dacă va obține casarea condamnării sau schimbarea legii (vezi noile propuneri pentru modificarea codurilor penale) –, Dragnea, stăpân peste cel mai mare partid românesc, căruia nu i se opune decât o opoziție fragmentată, va putea conduce nestingherit România și 10 ori 12 ani de aici înainte. Guvernarea „bicefală“ sau semiprezidențialismul, care, de bine-de rău, au asigurat un anumit echilibru al puterilor și alternanța democratică la putere, vor fi de facto anulate. Nedivizată, puterea unuia singur va deveni tot mai absolută. Toate instituțiile autonome – justiția, Banca Națională, Consiliul Concurenței, Statistica, Universitatea, ba chiar și Meteorologia – vor deveni una după alta voci supuse baronului de Teleorman sau a celui care va deveni prim-ministru.

 

Chestiunea ambasadei la Ierusalim nu-i, deci, decât suprafața unei acțiuni perfide, de lungă durată, din partea lui Dragnea și a PSD, de a uzurpa pe rând funcțiile prezidențiale ori de a le goli de conținut, dacă ele rămân la președinte, și de a asuma astfel puteri nelimitate.

 

Mingea e acum la președinte. A protestat deja, dar nu-i de ajuns. Are în spate votul popular masiv. Are nu numai dreptul să se împotrivească și să conteste prin orice mijloace legale și politice acțiunea de uzurpare, dar chiar și datoria, ca unul care trebuie „să vegheze la respectarea Constituției“. Pe scurt, cred că d-l Iohannis e dator să găsească pe undeva, prin podul Cotrocenilor, sabia de luptător a lui Traian Băsescu, s-o curețe de rugină și s-o folosească neîntârziat. Milioane de concetățeni îl vor susține.

TAGS : ambasada ieruusalim dragnea iohannis dancila israel ONU orientul mijlociu melescanu DNA trump Netanyahu rusia
Comentarii
?????? 2018-04-26
Și considerați că ar fi ceva "rost" de obținut capital politic din chestiunea israeliano-palestiniană ? Deci, Israelul ar acorda favoruri politice pentru rezolvarea unora dintre propriilei interese , contribuid astfel și la promovarea activităților unor "antipatici" care ar mai putea fi corupți, printre altele ?
emil 2018-04-28
Ambasada nici nu mai are rost cata vreme tinerii romani isi parasesc definitiv tara.
Cititor 2018-04-26
Politicieni romani mai stimati s-au folosit de relatia cu Israel pentru a se gudura la picioarele marilor puteri. Caci nu ii costa nimic.

1. Presedintele Iliescu a aprobat raportul Comisiei Wiesel despre Holocaustul din Romania la amenintarile voalate ale Dl. Wiesel ca va bloca integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.
2. Presedintele Constantinescu a blocat procesele de reabilitare a celor condamnati pe nedrept de catre justitia comunista la amenintarea senatorilor americani Alfonse D'Amato si Christopher Smith sub pretextul acuzatiei de antisemitism.
3. Presedintele Iohanis a aprobat asa zisa lege antilegionara care, prin arestarea celor ce incearca sa se apere de acuzatia de Holocaust, nu poatea avea ca efect decat falsificarea istoriei.

Rezultatul?
1. Se incepe cu o acuzatie si amenintari
2. Apoi justita este blocata sa exonereze pe cei condamnati pe nedrept
3. In final, cei ce au curaj sa se apare de acuzatie sunt arestati.

Asa se scrie istoria astazi. Atunci ce pretentii sa avem de la baronul de Teleorman?
petru roman 2018-04-28
Probabil ca nu sunteti un " Cititor " al Revistei 22 " ! Printre rinduri se poate vedea clar ca negati Holocaustul din Romania ceea ce in nici un caz nu corespunde valorilor exprimate de revista !
petru roman 2018-04-26
Excelent articolul , doar ca e necesara o precizare extrem de semnificativa : Bibi Netaniahu e deja anchetat de peste un an in 3 dosare de coruptie iar in cateva luni Procurorul General va hotari in privinta capetelor de acuzare !
emil 2018-04-24
Netanyahu profita de banda mafiota romaneasca.
BASCA 2018-04-24
Planul,daca are asa ceva,dupa care merge (pedaleaza) dl Johannis,pare prost.Incepand cu sustinerea doamnei Gorghiu,cea care a initiat aprinderea obuzului pesedist prin pierderea rusinoasa a Bucurestiului, mergand pana la cedarea in fata lui Dragnea fara sa traga un foc de arma.Nu stiu pe ce si pe cine se mai bazeaza pentru un al doilea mandat,care-i mai sunt sustinatorii?Pare un fel de motocoasa care nu mai porneste indiferent de cat efort depui,fix atunci cand te-au napadit balariile dupa o ploaie sanatoasa.
Total 7 comments.
Recomandari
3417
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22