Dăncilă s-a întâlnit cu Mugur Isărescu în biroul lui Dragnea de la Camera Deputaților

Redactia | 03.05.2018

Premierul Viorica Dăncilă s-a întlnit joi cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu în biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților. La discuții mai participă prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu și ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

Pe aceeași temă

 

 

UPDATE: Întâlnirea din biroul lui Liviu Dragnea de la Camera Deputaților a durat trei ore și jumătate. La final, Dragnea a fost singurul care a ieșit la declarații. fără a spune însă mare lucru ziariștilor prezenți.

 

Adică mai mult decât scrie în comunicatul care a fost distribuit presei despre conținutul discuțiilor purtate. Dacă ar fi să ne luăm după spusele liderului PSD, Isărescu și Florin Georgescu s-au arătat entuziasmați de succesele obținute prin programul de guvernare pe care l-au apreciat la justa lui valoare. Dragnea a ținut să ne asigure că tot ce este în programul scris de Vâlcov și alții se îndeplinește la zecimală și economia bubuie mai tare ca în 2008.

 

„În cadrul întrevederii a avut loc un dialog constructiv privind situația și evoluțiile previzibile ale economiei, cu accent pe factorii de influență a ratei de inflație, precum și referitor la perspectivele acesteia pentru anul în curs și 2019. S-a subliniat faptul că o mare parte din creșterea prețurilor înregistrată în ultimele luni a fost cauzată de factori externi, exogeni raportați la acțiunea Guvernului și, respectiv, a BNR„, potrivit acestui comunicat.

 

La discuții au mai participat, pe lângă Dragnea și Isărescu, premierul Viorica Dăncilă, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul primului ministru, Darius Vâlcov.

 

Pentru asigurarea încadrării ratei inflației în intervalul programat pentru finele anului 2018 și perioada următoare s-a convenit că este necesară continuarea aplicării unui mix eficient și echilibrat de politici fiscal-bugetare și monetare, arată comunicatul publicat de cabinetul președintelui Camerei Deputaților. 

 

În acest comunicat se invocă un dialog „permanent, deschis, bazat pe argumente profesionale și cu respectarea competențelor fiecărei instituții dintre Guvern și Banca Națională a României”, pentru a permite „realizarea acestui obiectiv”. (Parcă am citat din „Scânteia” n.a.)

 

 

UPDATE: După cum s-a observat din imaginile luate la începutul discuțiilor la ora 17, este prezent și consilierul Vioricăi Dăncilă, Darius Vâlcov, prezentat de către Liviu Dragnea, drept unul dintre artizanii programului de guvernare. „E de o valoare economica rara, are dreptul sa traiasca", a declarat Liviu Dragnea despre Vâlcov. 

 

Darius Valcov a fost trimis in judecata de procurorii DNA în 2015, sub acuzațiile de trafic de influenta, spalare de bani si operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functiile ocupate de acesta: primar, senator si ministru. 

 

Întâlnirea de azi fusese anunțată încă de săptămâna trecută de ministrul Finanțelor, care a susținut că discuțiile fuseseră programate înainte de medierea cerută de președintele Klaus Iohannis: "joia viitoare va avea loc o intalnire intre doamna prim-ministru si domnul guvernator si echipa domniei sale. Va fi o discuție legata de ROBOR, dar si despre alte subiecte. Vom vedea care sunt argumentele BNR, astfel încât lucrurile sa se schimbe".

 

Discuțiile pe tema conflictului dintre Guvern și BNR au fost precedate de o întâlnire de o oră și jumătate între premierul Viorica Dăncilă și Liviu Dragnea, care a avut loc tot în biroul președintelui Camerei Deputaților.



Indicele Robor la trei luni, calculat joi de BNR a crescut la un nou record al ultimilor patru ani, la 2,49%.

 

Robor la trei luni este principalul indicator în funcâie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei.

 

Este o creștere zilnică, miercuri acest indicator fiind de 2,47%, cea mai mare valoare din din 23 octombrie 2014, când a fost 2,48%, joi nivelul acestuia a atins 2,49.

 

Totodată, valoarea indicelui Robor la şase luni, în funcţie de care se calculează dobânzile la credite ipotecare, este 2,58%.

 

Banca Naţională a României (BNR) a decis, miercuri, 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.

 

Ministrul de Finanțe, a spus că nici Ministerul de Finanțe și nici Guvernul nu sunt vinovați pentru creșterea continuă a dobânzilor și a dat vina pe BNR: "Stiti foarte bine ca nu e atributul ministerului nivelul ROBOR-ului in piata, este atributul Bancii Nationale",

 

Totodata, miercuri seara, Teodorovici a declarat ca Ministerul Finantelor si Banca Nationala colaboreaza si trebuie ca lumea sa inteleaga, dupa intalnirea care va avea loc joi, intre premierul Viorica Dancila si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, ca este o colaborare foarte importanta intre cele doua structuri, iar declaratii precum "Guvernul incaleca Banca Nationala", in afara tarii, unde oamenii au o alta logica, reprezinta ceva de speriat.

 

 

Background: Vineri, Viorica Dancila a fost invitata de presedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, pentru a discuta despre conflictul dintre Guvern si BNR, insa premierul a refuzat sa se prezinte la intalnire.

 

Ulterior, seful statului a sustinut o declaratie de presa in care i-a cerut demisia premierului Viorica Dancila, pentru ca nu face fata pozitiei de prim-ministru. Mai mult, seful statului a afirmat ca ii retrage increderea premierului.

 

Potrivit sefului statului, Viorica Dancila a preferat sa execute ordinele venite de la partid, transformand Guvernul intr-o vulnerabilitate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22