Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Tăriceanu cere scoaterea abuzului în serviciu din Codul penal: e o moștenire stalinistă
Dora Vulcan - - - -
2018-05-17
Actualitate Interna
1

Tăriceanu este de părere că infracțiunea de abuz în serviciu este o moştenire din perioada stalinistă, care nu are echivalent în legislația europeană, dar care denotă nostalgia după acea perioadă și folosirea incriminării în cauză ca instrument politic de eliminare a celor incomozi.

 

 

”Eu cred că ar trebui să ne raportăm la legislaţia europeană care constituie un model fără îndoială şi pentru România, să ne uităm că sunt ţări în care nu există această prevedere de abuz în serviciu. Să ţinem cont de faptul că această prevedere este o moştenire din perioada comunistă şi stalinistă şi să facem un Cod penal care să fie modern comparabil cu prevederile care se regăsesc la nivel european. Am discutat cu reprezentanţii unor mari ţări din UE, unde nu există această prevedere în Codul penal. La noi moştenirea comunistă, vedeţi că suntem la 30 de ani de la căderea comunismului şi încă suntem nostalgici. Nu eu. Văd că sunt mulţi nostalgici după acea perioadă. De ce? Pentru că aceste precăderi din Codul penal erau folosite cu precădere ca instrumente politice e eliminare a unora care sunt incomozi. La fel cum s-a întâmplat în ultima perioadă şi în România. Nu e nicio diferenţă”, spune Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE.

 

 

”Putem să ne orientăm foarte bine după legislaţia care funcţionează în alte state. La noi rezultatele aceste campanii pe care am văzut-o desfăşurată în ultimii ani se văd. România stă prost la absorbţia fondurilor europene, stă prost la cu implementarea proiectelor. De ce? Din acest motiv, pentru că funcţionarii din ministere nu mai vor să semneze pentru că au toţi grija familie, grija locului de muncă şi în final a propriei libertăţi şi nu vor să se mai angajeze în nici un fel. Dacă vrem să stăm pe loc şi după aceea să ne plângem tot timpul că nu absorbim fonduri europene, că nu se fac proiecte, menţinem chestiunea aceasta. Cred că trebuie să facem o alegere. Până la urmă, politica penală o face Parlamentul şi nu o face sistemul juridic”, mai spune Tăriceanu. 

 

 

TAGS : guvern psd alde tariceanu cod penal abuz serviciu cerere dezincriminare
Comentarii
emil 2018-05-17
Daca tatal lui Tariceanu a fost securist in vremea lui stalinismului baiatul e mincinos notoriu in vremea capitalismului
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1274
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22