Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


CE cere respectarea prezumției de nevinovăție, nu reforma justiției. Iordache ar vrea o OUG
Dora Vulcan - - - -
2018-05-25
Actualitate Interna
3

Comisia Europeană a informat reprezentanțele sale din 11 state membre, printre care și România, că în aprilie 2018 a expirat termenul până la care trebuie transpusă în legislația națională directiva care obligă autoritățile să protejeze prezumția de nevinovăție a justițiabililor.

 

 

Subiectul a fost speculat politic și manipulat în raport de interesele în justiție ale celor care s-au folost de el. Cum stau lucrurile cu adevărat explică tot reprezentanții Comisiei. În cazul Românei, Comisia Europeană nu a solicitat în niciun fel reforma generală a codurilor penale, au declarat, pentru HotNews.ro surse europene.  În schimb, modificările solicitate de CE pentru transpunerea directivei au fost deja transmise la Parlament de către Ministerul Justiției, încă de la finalul anului trecut, însă nu au fost adoptate până acum. Modificările trenează pentru că la Comisia Iordache altele sunt prioritățile: mutilarea legilor Justiției. 

 

România și celelalte 10 state în cauză au fost notificate de Comisia Europeană pentru declanșarea automată a procedurii de infringement precontencioase, ca urmare a faptului că în aprilie 2018 a expirat termenul de transpunere a Directivei 343 din 9 martie 2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale.

 

Această directivă prevede, printre altele, că prezumția de nevinovăție ar fi încălcată în cazul în care declarații publice ale autorităților publice sau decizii judiciare, altele decât cele privind stabilirea vinovăției, se referă la o persoană suspectată sau acuzată ca fiind vinovată, atât timp cât vinovăția persoanei respective nu a fost dovedită conform legii. „Aceste declarații și decizii judiciare nu ar trebui să reflecte opinia că persoana respectivă este vinovată” - mai prevede directiva.

 

Fostul președinte Traian Băsescu a semnalat pe Facebook că „astăzi, Comisia Europeană a declanşat procedura de infringement împotriva României pentru neintroducerea în Codul de Procedură Penală şi în Codul Penal a prevederilor acestei directive”.

 

Băsescu vorbește de prag pentru abuz în serviciu, ceea ce e fals: directiva nu se referă la abuzul în serviciu sau la introducerea vreunui prag valoric privind această faptă.

 

Surse din Comisia Europeană au precizat pentru HotNews că „nu există nicio conexiune” între directiva europeană privind prezumția de nevinovăție și actualul proces de reformă a legilor justiției desfășurat de coaliția PSD-ALDE în România. „Comisia a subliniat că nu solicită o reformă amplă în justiție”, au mai spus sursele.

 

Între timp, la București Ministerul Justiției a transmis Parlamentului un proiect de lege pentru transpunerea directivei europene în legislația națională, dar acesta trenează la Comisia parlamentară privind legile justiției, condusă de Florin Iordache (PSD), care este preocupat exclusiv de modificarea legilor Justiției.

 

”Comisia Europeană a cerut doar transpunerea directivei, nu și alte modificări legislative”, au mai precizat sursele.

 

 

 

Iordache, nostalgic după OUG 

 

Deputatul PSD, Florin Iordache, președinte al comisiei privind legile justiției, a precizat pentru HotNews.ro că Directiva europeană privind prezumția de nevinovăție va fi transpusă în legislație în săptămânile următoare și a susținut că, deși există și varianta emiterii unei ordonanțe de urgență, PSD dorește ca procesul să fie unul transparent, prin dezbatere parlamentară.

 

”Codul de Procedură Penală se află în dezbatere parlamentară. Estimez că vom transpune directiva și vor elabora un raport în acest sens în următoarele săptămâni. Sigur că există și varianta prin ordonanță de urgență, dar procedurile parlamentare sunt demarate deja și vom merge pe aceasta variantă pentru că ne dorim un proces transparent. Putem avea un raport pana la finalul sesiunii legislative, un raport care va cuprinde atât Directiva cât și decizile Curții”, a declarat Florin Iordache.

 

 

 

TAGS : justitie comisia europeana prezumtie vinovatie adoptate amanare comisia iordache
Comentarii
FLORIAN D. MIREA 2018-05-26
Cand hotii PSD-ALDE conduc tara, sa nu te astepti niciodata la vreun gest de onestitate din partea lor.
emil 2018-05-26
Noile coduri penale vor consfintii prezumtia de nevinovatie ceruta de Comisa Europeana.
?????? 2018-05-26
Articolele 20 și 148 din Constituție ?
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
3736
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22