Iohannis: Procurorii nu pot fi în subordonați politic. Voi acționa să rămână independenți

Redactia | 05.06.2018

Președintele Klaus Iohannis a spus, întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, că preocuparea sa este să consolideze statul de drept și să se asigure că procurorii rămân independenți. Iohannis a adăugat că aceștia nu trebuie să fie în subordinea unui politician.

Pe aceeași temă

 

 

”Nu o să comentez (decizia Curții Constituționale-nr.). Așa cum am spus, aștept motivarea Curții pe care o vom citi până vom înțelege ceva din ea, după care vom comunica ce voi fac. Însă la momnentul acesta pot să vă spun două- trei lucruri care țin de această temă. Această decizie aparent vorbește doar despre o chestiune foarte concretă de revocare sau nerevocare a procurorului șef al DNA. În realitate sunt mult mai multe teme care apar sunt și sunt readuse în discuție, bunăoară statutul procurorilor. Eu personal sunt convins, și voi acționa în consecință, că procurorii trebuie să fie independednți. Ei nu trebuie în niciun caz controlați politic, nu pot fi în subordinea unui politician fie el și ministru”, a spus Iohannis.

 

Întrebat dacă ia în calcul să nu respecte decizia CCR în care se spune că ”președintele urmează să semneze decretul de revocare a procurorului-șef al DNA”, Iohannis a răspuns: ”Eu iau în calcul să respect statul de drept, să îl întăresc și să am grijă să rămână procurorii independenți”.

 

Cat despre referendumul sugerat de Dacian Ciolos, Iohannis a precizat ca nu se poate supune la referendum o decizie CCR. Insa, avand in vedere politicienii care acuza ca nu exista independenta in Justitie, "daca va fi nevoie, putem sa convocam un referendum".

 

La final, președintele a ținut să spună că nu-i este frică de nicio suspendare: "Apropo de suspendare. Am observat si vad in media ce se intampla. Foarte multi sunt preocupati, eu nu sunt preocupat. Nu exista niciun motiv de suspendare si nu imi e frica de nicio incercare de suspendare", a declarat prședintele.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22