Fugara Elena Udrea, condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare in ”Gala Bute”

Dora Vulcan | 05.06.2018

Curtea Supremă a confirmat marți sentința de la instanța de fond în dosarul Gala Bute: Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare cu executare, iar Rudel Obreja, care primise patru ani la instanța de fond, a primit cinci ani de închisoare cu executare.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE - Udrea a scris pe Facebook că ”protocoalele și culoarele din justiție sunt în continuare eficiente, sunt încă judecători și procurori care execută ordinele și comenzile generalilor SRI” și că până nu decide ce va face în continuare nu va da nicio declarație. 

 

 

UPDATE - Elena Udrea a fost condamnată, în lipsă, la 6 ani de închisoare de judecătorii de la Curtea Supremă pentru abuz în serviciu și tentativă de fraudare a fondurilor europene. Instanța a menținut, astfel, sentința de la instanța de fond. În acelaşi dosar, fostul preşedinte al Federaţiei de Box, Rudel Obreja - cel care tocmai a făcut o plângere penală împotriva semnatarilor protocolului SRI cu DNA - a primit cinci ani de închisoare, cu un an mai mult decât la instanța de fond.  Și pentru Tudor Breazu s-a menținut sentința de la instanța de fond, de 3 ani cu executare, iar fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat.  Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare, tot ca la instanța de fond, pentru că a cooperat cu procurorii și și-a recunoscut vinovăția. Decizia este definitivă. 

 

 

Procurorii DNA spun că statul ar fi fost păgubit cu 2 milioane de euro, în 2011. Bani ar fi fost daţi ilegal de Ministerul Dezvoltării firmei care a organizat Gala de Box în care Lucian Bute îşi apăra titlul mondial.

 

Elena Udrea a anunţat în 17 februarie că se află în Costa Rica, iar în aprilie ea anunţa că are statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica.

 

Elena Udrea declara recent la un post de televiziune că ”ar fi absurd” să fie condamnată definitiv în dosarul ”Gala Bute” existând în acest moment un document care îi arată nevinovăţia. ”De ce m-aş duce şase ani la puşcărie doar pentru că vor Coldea şi Kovesi?”, a spus Udrea, care a anunţat că îşi va prezenta cazul Organizaţiei Naţiunilor Unite.

 

Udrea susţine că va reveni în România dacă dosarul va fi repus pe rol la o instanţă ”corectă”, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, va căuta mijloace ca ”acea sentinţă să fie desfiinţată la un moment dat”, potrivit News.ro.

 

La ultimul termen din dosarul Gala Bute, procurorul de caz a cerut instanţei pedepse majorate şi condamnare cu executare pentru cei care au primit pedepse cu suspendare pe fond. Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, la 6 ani de închisoare.

 

Avocatul fostului ministru a cerut la ultimul termen eliminarea probelor obţinute cu ajutorul SRI, menţionând că acestea sunt nelegale. El a mai solicitat rejudecarea dosarului.

 

"Am primit răspunsul pe care l-a formulat DNA în legătura cu activităţile desfăşurate împreuna cu SRI. Referitor la ce a învederat DNA privitor la faptul că a beneficiat de sprijin de la SRI, apreciem că justificarea oferită de organul de urmărire penală pentru a justifica administrarea probelor nu poate fi primită. (...) Prevederile la care fac referire autorii excepţiei au atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei nationale, neavând atribuţii de cercetare penală. (...) Conform deciziei CCR, probele organelor de urmărire penală sunt nelegale. Probele obţinute în mod nelegal nu pot fi folosite în procesul penal. Solutia juridică reglementată de Curte e obligatoriu a fi luată în considerare în această cauză. Soluţia e retrimiterea cauzei la instanţa de fond pentru a se discuta incidenţa probelor efectuate împreuna cu SRI", a spus, în sala de judecată, avocatul Veronel Rădulescu, citat de Mediafax.

 

DNA a răspuns solicitării instanţei supreme referitoare la implicarea SRI în dosarul Gala Bute, menţionând că, pe parcursul urmăririi penale, a cerut SRI sprijin pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere, o expertiză şi declasificarea unor interceptări pe mandate de siguranţă naţională.

 

Elena Udrea a anunţat, pe 17 februarie, că se află în Costa Rica, iar în aprilie fostul ministru transmitea că ar avea statut provizoriu de refugiat politic din 21 martie şi că una dintre obligaţiile pe care le are este de a nu părăsi teritoriul statului Costa Rica. Ea a declarat că este însărcinată, fiind logodită cu tatăl copilului.

 

În dosarul Gala Bute, Elena Udrea a fost condamnată, în primă instanţă, în martie 2017, la şase ani de închisoare pentru mai multe fapte.

 

În acelaşi dosar, fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, iar fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, Ana Maria Topoliceanu, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare.

 

Tudor Breazu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită, Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare, în timp ce fostul secretar general în MDRT, Gheorghe Nastasia, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

 

Fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja, a fost condamnat de instanţa supremă la patru ani de închisoare pentru complicitate la luare de mită, cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală şi trei ani pentru încă o infracţiune de evaziune fiscală, instanţa contopind pedepsele şi dispunând o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare.

 

Pe de altă parte, fostul ministru Ion Ariton a fost achitat pentru infracţiunile de participaţie improprie la abuz în serviciu şi folosirea influenţei.

 

 

 

Fugară dar acționară:Udrea vinde acțiunile de la Tim Rail Cargo și recuperează creditul

 

 

Elena Udrea, fugită în Costa Rica de la începutul anului, după ce a fost condamnată, în primă instanță, la șase ani de închisoare sub acuzația de luare de mită și abuz în serviciu în dosarul "Gala Bute", s-a retras din acționariatul companiei Tim Rail Cargo, operator feroviar privat.

 

La societatea ferofiară, unde controla 25% din titluri, și-a vândut toate acțiunile către Ioan Valeriu Trică, fost director general al CFR SA, pentru 500.000 euro, cerând totodată să îi fie rambursate și creditele de 526.733 lei și 60.000 euro acordate anterior societății, anunță profit.ro

 

Prin preluarea pachetului de 25% din acțiuni, Ioan Valeriu Trică a ajuns la o deținere de 50% din companie. Ioan Valeriu Trică a fost șeful sucursalei regionale CFR Timișoara, iar în 2010 a fost numit de ministrul Transporturilor de atunci, Radu Berceanu, în postul de director general al CFR SA. Trică era și vicepreședinte al Biroului Național al PDL Timiș.

 

Elena Udrea a făcut parte din acționariatul Tim Rail Cargo, cu sediul în Timiș, de la momentul înființării acesteia, în 2013. La acest moment, ea se află în Costa Rica, unde a cerut statut de refugiat politic după ce a fost condamnată, în primă instanță, la șase ani de închisoare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22