Donald Trump cere reintegrarea Rusiei în G7. Noul premier al Italiei, de acord

Dora Vulcan | 08.06.2018

Președintele american Donald Trump a cerut vineri omologilor săi din G7 să reintegreze Rusia în această instanță internațională, scrie AFP.

Pe aceeași temă

 

  

 

"Au expulzat Rusia, ar trebui să reintegreze Rusia. Pentru că trebuie să avem Rusia la masa negocierilor", a declarat Trump, înainte de a zbura spre Canada, unde urmează să participe la summitul G7 din Malbaie (Québec), transmit AFP și Reuters.

 

"Că vă place sau nu, poate nu e corect politic, dar avem o lume de cunoscut", adăugat el.

 

Liderul american va fi ultimul care va ajunge la summit, la Malbaie, o pitorească localitate din Quebec, și primul care va pleca - după un conflict pe Twitter cu liderii canadian, gazda summitului, și francez sâmbătă dimineața, un semn al interesului pe care îl arată față de clubul celor mai dezvoltate 7 economii din lume care se ocupă de coordonarea internațională.

 

Acesta s-a arătat mult mai interesat, în ultimele săptămâni, de un alt summit: cel prevăzut în 12 iunie cu liderul nord-coreean Kim Jong Un la Singapore. Aici va pleca direct din Québec.

 

"S-ar putea să plec un pic mai devreme, depinde de ce se întâmplă", a avertizat Trump.

 

Președintele american a subliniat că nu are intenția unei flexibilizări a poziției sale în fața celorlalți șase lideri.

 

"Uniunea Europeană ne tratează foarte prost, Canada, foarte prost", a spus Trump, de la Washington.

 

Ș noul șef al guvernului populist italian Giuseppe Conte s-a declarat vineri "de acord" cu președintele american Donald Trump, care a cerut G7 să reintegreze Rusia, scrie AFP, preluată de Hotnews.ro. 

 

"Sunt de acord cu președintele Trump: Rusia ar trebui să revină în G8. Este interesul tuturor" a reacționat pe Twitter Conte. De notat că este prima pare poziție internațională asumată de noul premier italian.

 

Acesta participă și la primul său summit G7 (Statele Unite, Canada, Franța, Italia, Germania, Marea Britanie, Japonia), vineri și sămbătă, la La Malbaie, oraș turistic din estul Canadei.

 

Donald Trump, deja în conflict cu partenerii săi pe teme legate de comerț și Iran, a deschis un nou front vineri, cerând G7 să reintegreze Rusia.

 

Rusia a fost exclusă din G8, la care a participat timp de 16 ani,  după anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea. De atunci, instanța a redevenit G7.  

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22