Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


PSD îi dă un ultimatum lui Iohannis pentru a o revoca pe șefa DNA: O săptămână
Laurentiu Gheorghe - - - -
2018-06-12
Actualitate Interna
3

Florin Iordache, președintele comisiei speciale pentru legile justiției, îi solicită președintelui Klaus Iohannis să o revoace pe șefa DNA, conform deciziei CCR, în maximum o săptămână, în caz contarar urmând să fie suspendat „fără demitere”.

 

 

 

Deoarece „termenul rezonabil” nu este explicat în Constituție, Iordache spune că PSD interpretează acest termen ca fiind „în funcție de cât de repede reușește să citească și să înțeleagă”, adică o săptămână, scrie HotNews.ro

 

După acest termen, Florin Iordache spune că PSD-ALDE are posibilitatea de a-l suspenda pe președinte „fără demitere”, fără a da alte detalii.

 

Ulterior, întrebat dacă președintele se află în afara Constituției, după publicarea motivării Curții Constituționale, Iordache a răspuns: „Bineînțeles că da, președintele are un termen rezonabil să aplice decizia Curții. Nu e stabilit și poate când modificăm Constituția ar trebui să explicăm și ce este termenul rezonabil”, a spus el.

 

Cât privește sancțiunile pe care le riscă Klaus Iohannis, dacă nu semnează decretul de revocare, Iordache a spus că una dintre variantele care pot fi luate în calcul ar fi suspendarea, fără demitere.

 

„Bineînțeles. Haideti să citim în integralitatea Constitutia și o să găsiți acolo sancțiuni și pe această chestiune. Deci pana la acel referendum de suspendare (demitere-nr., sunt si alte sancțiuni”, a spus el.

 

Florin Iordache nu a detaliat, însă, potrivit Constituției, șeful statului poate fi suspendat și în cazul punerii sub acuzare pentru înaltă trădare, cu votul a două treimi dintre parlamentari. De la data punerii sub acuzare, șeful statului este suspendat de drept, până Curtea Supremă se pronunță.

 

Articolele din Constituție în care se prevede procedura de suspendare:

 

ARTICOLUL 95 Suspendarea din funcţie

 

(1) În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(2) Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

(3) Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

 

ARTICOLUL 96 Punerea sub acuzare

 

(1) Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, cu votul a cel puţin două treimi din numărul deputaţilor şi senatorilor, pot hotărî punerea sub acuzare a Preşedintelui României pentru înaltă trădare.

(2) Propunerea de punere sub acuzare poate fi iniţiată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui României pentru a putea da explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

(3) De la data punerii sub acuzare şi până la data demiterii Preşedintele este suspendat de drept.

(4) Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Preşedintele este demis de drept la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare

TAGS : psd klaus iohannis suspendare
Comentarii
?????? 2018-06-13
Remarcați totuși că, dacă președintele doar veghează și mediază ,așa cum îi stabilește rolul articolul 80 din Constituție, nu încalcă Constituția ?
emil 2018-06-12
Nu disperati tovarasi, graba va strica treaba.
?????? 2018-06-12
Domnul Florin Iordache este și dumnealui președinte, și președinții se pare că ar fi în competiție între ei, cei din liga superioară a președinților, cei de la asociațiile de locatari nefiind invitați să participe ?
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
5105
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22