Madonna de Voluntari și rozătoarele

Carevasăzică Suleyman, sultanul de Teleorman, nu mai are răbdare cu „partenerii noștri străini care au încurajat, ba chiar parțial au și finanțat acest stat paralel și acest sistem odios” și, mai sugerează el pe același ton prietenos, pe guzganii de la #Rezist.

Tereza Brindusa Palade 14.06.2018

De același autor

 

 Nici cu „păpușa faină” de la Cotroceni – aflată, cică, tot în mâinile partenerilor străini, recte UE și NATO. Marele patriot s-a săturat să fie băiat de gașcă. Așa că a trecut la amenințări clare și directe. Tot ce mișcă independent și critic va trebui disciplinat sau eliminat. Metoda e cunoscută. Unii activiști mai solizi de la mitingul PSD de sâmbătă, 9 iunie, au șuierat deja printre dinți duioase amenințări minerești, după modelul suprem al ordinii făcute de structurile paramilitare ale PSD în iunie 1990. Iar boss-ul care își așteaptă o nouă condamnare a împroșcat în toate părțile cu amenințări de la Antena de serviciu, chiar a doua zi după mitingul PSD. Băieții care l-au agresat pe jurnalistul de la Recorder care filma pe Valea Oltului deplasarea autocarelor cu pesediști spre mitingul de la București așteaptă numai un semn de la Șefu' ca să treacă la acțiuni pe scară largă. 

 

    Pentru a îngenunchea justiția, presa liberă și protestatarii care i se opun, Suleyman de Teleorman lasă așadar a se înțelege că nu va ezita să recurgă la clasica recuzită a PSD-ului din anii '90: hoardele de susținători cu bâte. Au început cu jurnalistul de pe Valea Oltului și cu un copil care se plimba nepăsător cu trotineta în Bucureștiul ocupat de detașamentele PSD. Brutele partidului, intacte după 30 de ani de experimente democratice, au dat semne că ar putea ieși din nou din văgăuni, pentru a face ordine în Capitală și în alte locuri invadate de „șobolani”. Adică, în traducere juridică, PSD nu mai e doar un partid al penalilor, cum a fost alintat de presa neînregimentată în ultimii ani. Dacă reînvie tradiția Mineriadelor, va redeveni partidul criminalilor neo-bolșevici – partidul celor care sunt astăzi urmăriți în justiție pentru crime împotriva umanității, al căror guru suprem rămâne Ion Iliescu. 

 

    Cuprins de euforia puterii, Suleyman speră că hoardele sale de mameluci susținute de Antene, de propaganda rusească, iordăcheii din Parlament și toaderii din Guvern, vor răpune definitiv justiția și democrația, astfel că el nu va urma calea lui Ion Iliescu „până la capăt”. Iar, ca „last resort”, mai există o Costa Rica sau un Madagascar pentru penalii mai șturlubatici din zilele noastre – mai ales a celor cu rafinate gusturi exotice. În mod sigur speră că va sorbi sucuri între cocotieri în compania fostei lui secretare, în loc să-și petreacă bătrânețea la Jilava. 

 

    Dar, până la cocotieri, Sugar Daddy încordează toți mușchii bolșevici ai partidului pentru a-și salva pielea. Amenințări, mitinguri, minciuni propagandistice – tot tacâmul. Afli uluit că unii din susținătorii lui aduși la București pe caniculă și plecați cu noaptea-n cap erau convinși că prețurile au crescut din cauza lui Kovesi și Iohannis. Spălarea creierelor și fabricarea țapilor ispășitori au funcționat pentru această populație neștiutoare și credulă, a cărei stare de mizerie și marginalizare a fost mereu exploatată și conservată cinic de PSD. 

 

    Pentru a se „legitima” în propria oglindă, partidul avea nevoie și de un show „all-white” la care Madonna partidului, cuvioasa Gabriela din Voluntari, a recitat versuri patriotice fluturând teatral un steag tricolor, mai ceva ca la festivalul „Cântarea României”. Pleșoianu a interpretat și el pe scenă un număr ritmic ciudat, cu versuri ermetice de compoziție proprie, care i-ar fi pus în dificultate și pe fanii lui Jay Z. Numai Daddy Mercury a dezumflat paranghelia cu o litanie despre securiști misterioși și telefoane ascultate – mai mult paranoică decât distractivă, chiar și pentru fidelii partidului.

 

   Hermeneutica paranoică a lui Daddy oferă totuși, la vârful partidului,  explicații  și soluții propagandistice universale. Dornică să-și adjudece o parte din simpatia publicului bucureștean pentru Simona Halep după victoria ei spectaculoasă la Roland Garros, Madonna partidului a riscat să apară în fața unui public neînregimentat politic: circa 20.000 de oameni care au mers luni, 11 iunie, la Arena Națională să o salute pe campioană. Asurzită de huiduieli în timp ce îi oferea sportivei cheia Bucureștiului, Firea a fost nevoită să se retragă de pe scenă. Nu fără a posta imediat pe Facebook un mesaj tăios despre conspirația sorosistă a unei „echipe de cetățeni cu venin” infiltrate pe Arena Națională, care ar fi răspândit o serie de „știri false” prin „organele de presă” tributare lui Soros – ieftinul vocabular populist și conspiraționist pe care îl auzim azi, de la râul Potomac până la Dâmbovița. Organele de propagandă ale PSD de la centru și din teritoriu n-au ezitat să meargă mai departe și să răspândească un trucaj video în care era decupată grosolan doar imaginea Simonei Halep și se afirma că bucureștenii, instigați de protestatarii #Rezist, ar fi huiduit-o pe campioană – în locul primăresei pline de ambâț ce a fost obiectul real al huiduielilor.

 

    Cucoana iubitoare de show-uri care nu mișcă un deget ca să rezolve problemele  administrative ale Capitalei ar fi putut, dacă n-ar fi luat-o valul propagandei conspiraționiste, să cugete puțin asupra unei situații similare. La scurtă vreme după câștigarea alegerilor prezidențiale din 2016, vicepreședintele ales al SUA, Mike Pence, și el un creștin evlavios, a asistat cu una din fiicele sale la un spectacol muzical la teatrul newyorkez Broadway. La intrare, o parte a publicului l-a huiduit și o alta l-a aplaudat. Fiind întrebat de postul conservator Fox News cum comentează incidentul, Pence a relatat că, în timp ce intrau în sală și oamenii se manifestau în acest fel, i-a șoptit fiicei sale că „așa sună libertatea în țara asta”. Președintele ales Trump a reacționat mai nervos, în stilul său caracteristic, după același incident. Dar reacția lui Pence ar putea rămâne o lecție de decență democratică, chiar și pentru cei care nu-i împărtășesc credințele politice. 

 

    Dar, dacă în umbra Statuii Libertății se mai aud asemenea glasuri, în Capitala teleormanizată huiduitorii sunt „plini de venin” și criticii puterii – „șobolani” (un up-grade de la „golanii” dlui Iliescu). Campania de deratizare propagandistică a „șobolanilor” de către partidul majoritar nu ezită să murdărească, în plus, și reputația unor valori ca Angela Gheorghiu și Simona Halep, pentru a o salva pe cea a Madonnei din Voluntari, care nu poate admite că a fost huiduită sincer de mulțimi. Supărată după episodul de la Arena Națională, cucoana cu pricina și-a șters contul public de socializare (Facebook) și a dispărut, dar a mai scos capul din când în când, să vadă dacă s-a potolit urgia. Între timp, propagandiștii partidului au mușcat în jur defensiv, răspândind trucajele lor grosolane cu „huiduirea Simonei Halep”. Printr-un gest populist magnanim, agentul mistificării mediatice a fost demis între timp de Suleyman. Dar probabil că mulți followers ai partidului au rămas cu impresia –nedezmințită oficial, deși postările au fost șterse – produsă de mizerabilul trucaj. După sunetele libertății de pe Arena Națională, s-au auzit multe chițăituri disperate... Pentru a evita alte confuzii între  subiect și complement, chițăiturile nervoase nu proveneau de la hashtagrezist.    

   

 

   

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22