Dragnea blochează numirea lui Vlase la șefia SIE și amână votul din parlament

Dora Vulcan | 17.06.2018

Liviu Dragnea blochează învestirea lui Gabriel Vlase în funcția de director al Serviciului de Informații Externe (SIE), deși nu are în acest moment un alt nume cu care să meargă în fața președintelui Iohannis. Dragnea îl asimilează pe Vlase cu statul paralel iar acesta pune la cale debarcarea lui Dragnea de la șefia Camerei Deputaților.

Pe aceeași temă

 

 

Unul dintre motivele refuzului este că Liviu Dragnea, luat prin surprindere de nominalizarea făcută joi de Klaus Iohannis, ar fi pus în postura de executant al deciziilor luate la Cotroceni, imagine de care liderul PSD se ferește, au mai declarat sursele citate pentru G4Media.ro. Dragnea nu are în acest moment o alternativă la Gabriel Vlase, un alt nume pentru șefia SIE pe care să-l propună președintelui Iohannis, au adăugat sursele amintite.

 

Informațiile despre blocarea învestirii noului șef SIE vin la o zi după ce secretarul general al PSD, Marian Neacșu, a anunțat public că Vlase va fi votat marți de Parlament și că PSD îl consideră pe drept o persoană foarte potrivită pentru a conduce serviciul de spionaj, adăugând că varianta numirii sale a fost discutată în partid înainte ca președintele Klaus Iohannis să facă nominalizarea.

 

Deși vreme de două zile de la nominalizarea făcută de președintele Iohannis, Liviu Dragnea nu a avut nicio reacție, el a ieșit public vineri seară cu o ironie la adresa șefului statului și la propunerea pe care a făcut-o pentru șefia SIE:

 

"Într-adevăr, am primit o adresă de la preşedinte, eu şi Călin Tăriceanu, o propunere pentru SIE. Şi acum, ca să citez un clasic în viaţă: această adresă aduce mai multe întrebări decât clarificări. O să o citesc până o să înţeleg, poate e nevoie să facem o dezbatere pe această temă şi o să vă comunic. Ăsta e răspunsul la întrebarea încă nerostită în legătură cu nominalizarea la SIE", a spus Dragnea la Şcoala politică de vară a Tineretului Social Democrat, citat de Agerpres. 

 

Potrivit surselor G4Media.ro, Dragnea a aflat abia miercuri despre intențiile președintelui, chiar din gura lui Vlase, care primise la rândul lui propunerea. Asta în condițiile în care liderul PSD se pregătea să adauge pe lista capetelor de acuzare pentru suspendarea lui Klaus Iohannis refuzul acestuia de a-și exercita atribuțiile prezidențiale lăsând un serviciu secret fără conducere de aproape doi ani.

 

Joi, la câteva ore de la anunțul public făcut de Palatul Cotroceni în legătură cu nominalizarea directorului SIE, Antena 3 și Bogdan Chireac, actori mediatici apropiați de agenda lui Liviu Dragnea, au început să acrediteze ideea că Gabriel Vlase, ar avea legături cu ”statul paralel”. Primul a fost Bogdan Chireac, proprietarul site-ului DCNews.ro, care a spus că dacă liderii majorității nu sunt de acord cu dl Vlase la SIE rezultă că dl Vlase era parte a statului subteran”.

 

 Un grup de deputați PSD fideli lui Gabriel Vlase ia în calcul să ceară un vot pentru schimbarea lui Liviu Dragnea de la șefia Camerei Deputaților dacă cel nominalizat de președintele Iohannis pentru SIE nu va primi votul de învestitură în Parlament, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Ar fi vorba de circa 30 de deputați PSD dispuși să sprijine la vot schimbarea lui Dragnea din fruntea Camerei Deputaților.

 

În acest moment, Liviu Dragnea caută soluții pentru a-l împiedica pe Vlase să devină directorul SIE. Liderul PSD nu a fost consultat de președintele Iohannis înainte ca acesta să facă nominalizarea pentru șefia SIE, iar Dragnea nu îl vrea pe Vlase pentru a nu permite crearea unui pol de putere în interiorul partidului.

 

Cu toate astea, lui Liviu Dragnea îi este dificil în acest moment să explice liderilor partidului de ce Vlase ar trebui picat la votul din Parlament. Vlase, vicepreședinte PSD și al Camerei Deputaților, a fost lăsat chiar de Dragnea să conducă nenumărate ședinte ale deputaților, l-a însoțit pe șeful PSD în ultima vizită externă din Elveția și a respectat întotdeauna ordinele de partid. Mai mult, Vlase are o relație personală bună cu mulți dintre deputații și liderii PSD.

 

 

**

 

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis joi o scrisoare preşedinţilor Parlamentului în care propune numirea lui Gabriel Vlase în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe.

 

Gabriel Vlase este vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi membru al Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

 

În septembrie 2016, Mihai Răzvan Ungureanu a demisionat din funcţia de director al SIE.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22