Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Procurorii DIICOT îi cer lui Iohannis să nu-l numească pe omul lui Toader la șefia structurii
Dora Vulcan - - - -
2018-06-18
Actualitate Interna
1

Adunarea Generală a DIICOT a votat cu 154 de voturi pentru, 47 împotrivă şi 17 voturi anulate să adopte un document prin care să-i ceară șefului statului să refuze numirea în funcţia de şef al DIICOT a procurorului băcăuan Felix Bănilă.

 

 

Votul de la audierea în CSM a fost prea strâns (4 la 3, din care unul favorabil chiar al ministrului care a făcut propunerea), spun procurorii, ca să justifice ”profesionalismul” invocat în formularea avizului. Iar, pe de altă parte, la audierea sa Bănulă a dovedit că nu are habar de stucturile din domeniul pe care va fi pus să-l gestioneze, mai spun procurorii DIICOT.  

 

 

Motivul de respingere a lui Felix Bănilă de către procurorii DIICOT ar fi neconcordanţele dintre prestaţia slabă a acestuia în interviul dat în faţa Secţiei pentru procurori a CSM pe 5 iunie 2018 şi motivarea avizului pozitiv dat de Secţie, cu un vot de 4 la 3, dintre care unul al ministrului Justiţiei Tudorel Toader şi în care se vorbeşte de “profesionalismul” procurorului Bănilă, scrie G4Media.ro care citează surse judiciare. 

 

 

Potrivit aceloraşi surse, procurorii DIICOT susţin în scrisoarea către preşedinte că această neconcordanţă ar fi un viciu care afectează legalitatea procedurii de numire a procurorului şef DIICOT.

 

Un exemplu dintre reproşurile pe care i le aduc procurorii DIICOT candidatului Felix Bănilă ar fi că acesta nu a putut răspunde unei întrebări formulate de unul din membrii Secţiei pentru procurori referitoare la Moneyval (organismul Consiliului Europei pentru combaterea spălării banilor şi a finanţării terorismului) sau Greta (organismul Consiliului Europei pentru combaterea traficului de fiinţe umane).

 

În scrisoarea către preşedinte, procurorii mai spun că şeful DIICOT trebuie să fie un om putemic, nu unul pe placul tuturor, care să aibă curajul să se împotrivească dacă se fac presiuni asupra lor. Procurorii DIICOT îi transmit preşedintelui că statul de drept nu are durata de viaţă a mandatului unui ministru numit politic şi că s-au obişnuit să lucreze într-un stat de drept garantat, de 11 ani de când România face parte din Uniunea Europeană.

 

 

TAGS : diicot iohannis scrisoare procurori felix banila refuz numire
Comentarii
emil 2018-06-19
Doar legea martiala mai salveaza tara din mainile infractorilor.
Total 1 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
2036
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22