SUA au anunțat că se retrag din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite

Redactia | 20.06.2018

SUA au anunțat oficial, marți, că se vor retrage din Comitetul ONU pentru Drepturile Omului, acuzând că este o „organizație ipocrită, care își vede doar propriile interese”, relatează agențiile de presă.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Susţinându-l pe Secretarul de Stat Mike Pompeo, ambasadoarea SUA la ONU Nikki Haley a criticat Rusia, China, Cuba şi Egiptul pentru zădărnicirea eforturilor depuse de Statele Unite în reformarea consiliului.

 

Ea a condamnat şi statele care împărtăşesc aceleaşi valori ca SUA, dar „nu sunt dispuse să schimbe starea actuală a comitetului.”

 

De asemenea, Haley a criticat atenţia sporită pe care consiliul o oferă politicilor Israelului faţă de palestinieni. Pe acelaşi subiect, Pompeo a menţionat că „de când a fost creat, consiliul a luat mai multe măsuri împotriva Israelului decât a tuturor celorlalte state la un loc.”

 

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a aplaudat decizia SUA, catalogând comitetul drept „o organizaţie părtinitoare, ostilă, anti-israeliană, care şi-a trădat propria misiune de a proteja drepturile omului.”

 

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a spus că regretă decizia SUA, adăugând: „Arhitectura ONU a drepturilor omului joacă un rol foarte important în promovarea şi protejarea drepturilor omului în toată lumea.”

 

Această retragere a Washingtonului este ultima acţiune din partea SUA de respingere a angajamentelor multilaterale, după ce americanii s-au retras din Acordul climatic de la Paris şi Acordul nuclear cu Iranul. Administraţia Trump şi-a manifestat intenţia de a părăsi consiliul încă de acum câteva luni, însă acţiunea vine acum în contextul în care aceasta este criticată pentru despărţirea copiilor de părinţii lor intraţi ilegal pe teritoriul american.

 

În fiecare lună, mii de persoane, alungate de violenţele şi sărăcia din ţările lor din America Centrală, încearcă să pătrundă în Statele Unite pe la frontiera cu Mexicul. Potrivit unei legi aflate în vigoare din timpul administraţiei Obama, imigranţii prinşi fără forme legale în Statele Unite sunt trimişi în închisoare până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti.

 

Dar autorităţile precedente făceau o excepţie în cazul părinţilor însoţiţi de copiii lor, eliberându-i cu o citaţie în instanţă. Noua administraţie a eliminat această excepţie, apreciind că nu descurajează în niciun fel imigraţia ilegală.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22