Variantele PSD pentru codurile penale: OUG sau Asumarea răspunderii pe legile justiției

Redactia | 23.06.2018

Așa cum a lăsat să se înțeleagă Liviu Dragnea din declarațiile de după ședința de vineri a Comitetului Executiv al PSD, este de așteptat ca modificările la legile justiției și la codurile penale să fie adoptate în perioada imediat următoare prin OUG.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Operațiunea de pregătire și aprobare a Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală este în plină desfășurare, dezvăluie Stiripesurse.ro.

 

De altfel, Stiripesurse.ro, citând pe unul dintre cei care au participat la ședința Comitetului Executiv al PSD de vineri, spune că 90% din cele patru ore cât a durat întâlnirea, s-a discutat deschis despre cum să se procedeze pentru ca modificările la codurile penale să intre cât mai repede în vigoare. „Cum să facem să trecem cât mai repede modificările la CPP și CP”, a declarat sursa mai sus citată.

 

Acesta a mai spus că s-a ajuns la concluzia că lupta pe cale parlamentară este pierdută din cauza președintelui Iohannis care a dovedit că poate tergiversa aprobarea acestora zădărnicind intențiile social-democraților.

 

Așa că singurele variante rămase valabile sunt Ordonanța de Urgență sau asumarea răspunderii Guvernului pe întreg pachetul legislativ. Însă fiecare din cele două variante au avantaje și dezavantaje.

 

În acest sens vicepreședintele Adrian Țuțuianu a propus și s-a și adoptat constituirea unui comisii care să studieze problema și să prezinte în scurt timp o concluzie cu cea mai bună variantă care să fie pusă de îndată în aplicare. Această comisie va și avea o primă întâlnire chiar Duminică - 24.06.2018. Comisia este compusă din specialiștii în drept ai PSD.

 

Caest lucru a fost confirmat și de Gabriela Firea la ieșirea de la lucrările CEX-ului. Întrebată ce s-a hotărât, Firea a răspuns că o decizie în acest sens va fi luată săptămâna viitoare.

 

Premierul Viorica Dăncilă și-a luat solemn angajamentul în cadrul întâlnirii că va aplica de îndată orice decizie va reieși din analiza comisiei și care va primi undă verde din partea Biroului Permanent Național.

 

Variantele prezentate sunt:

 

Angajarea răspunderii Guvernului: Guvernul prezintă legile în Parlament și ele sunt considerate adoptate dacă în 3 zile Opoziția nu va contesta prin intermediul unei Moțiuni de cenzură. Dacă moțiunea este respinsă întreg pachetul de legi este trimis spre promulgare.

 

-Avantajul e că procedura este parlamentară și se termină în câteva zile,

 

-Dezavantajul major e acela că se va ajunge tot la președintele României pentru promulgare și atacurile la Curtea Constituțională sau reexaminările nu vor putea fi evitate. Un alt dezavantaj e acela că se oferă pe tavă opoziției pretextul pentru o nouă moțiune de cenzură.

 

Prin OUG: Pachetul legislativ este prezentat în cadrul unei ședințe de Guvern și cel care asumă integral prin propria semnătură este prim-ministrul (întreg pachetul va trebui să fie avizat de Ministerul Justiției). OUG-ul intră în vigoare și produce efecte imediat ce este publicat în Monitorul Oficial aflat acum în subordinea directă a Camerei Deputaților.

 

Singurul care poate contesta o Ordonanță de Urgență la Curtea Constituțională este Avocatul Poporului (mulți susțin că actualul Avocat al Poporului, Victor Ciorbea, nu va mișca un deget după facilitățile de nivel de Curte Constituționale care i-au fost acordate în ultima lună). OUG-ul va fi transmis apoi în Parlament spre dezbatere și aprobare și va fi adoptat sau respins printr-un proiect de lege care va avea un traseu obișnuit.

 

De menționat însă că până la deveni lege aprobată de Parlament ordonanța de urgențe va produce efecte.

 

-Avantajul e procedura ultra-urgentă și mai ales faptul că intră imediat în vigoare.

 

-Dezavantajul e puternica contestare de care ”se va bucura” pachetul legislativ. Foarte rar se fac modificări legislative de caracter organic prin ordonanță de urgență. Sunt de așteptat proteste puternice în stradă din partea cetățenilor nemulțumiți și a Opoziției (care sigur va sesiza Avocatul Poporului), a președintelui României și a organismelor internaționale.

 

O decizie urmează să se ia foarte curând în cadrul PSD. E de așteptat de asemenea ca președintele Klaus Iohannis să reînceapă și el Operațiunea Elefanții și premierul Viorica Dancilă să se trezească în plină ședință de guvern cu președintele României care potrivit Constituției României atunci când participă la ședința de guvern prezidează această ședință (prin urmare va putea împiedica adoptarea OUG-ului).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22