Securitate excesivă în ziua moțiunii. Ziariștii, în țarc. Interzis la liftul lui Dragnea

Dora Vulcan | 27.06.2018

Puterea s-a asigurat că nu se va confrunta pe holurile Palatului Parlamentului cu unii dintre cei care răspund apelului la proteste lansat de USR.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Orice invitat are nevoie de aprobarea secretarului general al Camerei Deputaţilor ca să intre în clădire.

 

Iar, în această dimineaţă, lifturile principale pot fi folosite doar de parlamentari.

 

Jurnaliștii sunt și ei, astfel, pedepsiți după ce au încasat pumni, coate și lovituri la picioare date de parlamentarii PSD transformați în gărzi de corp pentru Dragnea în ziua discursului lui Dăncilă în parlament când un grup foarte mic dar vocal a intrat în parlament și a cerut demisia lui Dăncilă și a lui Dragnea. 

 

De asemenea, liftul de lângă biroul lui Liviu Dragnea nu poate fi folosit decât de parlamentari.

 

Jurnaliştii nu mai au voie să treacă din Camera Deputaţilor spre Senat, iar liftul de lângă biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor este disponibil exclusiv pentru parlamentari.

 

Tot lângă biroul lui Liviu Dragnea s-a făcut un "ţarc" pentru presă şi, de asemenea, jurnaliştii nu mai au voie să circule fără legitimaţia la vedere.

 

Miercuri dimineaţă, nici liftul de lângă Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor nu putea fi folosit.

 

Totodată, accesul jurnaliştilor între Camera Deputaţilor şi Senat, aflate la acelaşi etaj din Palatul Parlamentului, a fost restricţionat.

 

 

Context

 

Moţiunea de cenzură depusă de opoziţie va fi dezbătută şi votată, astăzi, în plenul Parlamentului. Pentru demiterea Guvernului Dăncilă este nevoie de 233 de voturi. În acest moment, PNL, USR şi PMP au împreună doar 153 de parlamentari.  

 

 PNL şi USR au anunţat, că în timpul şedinţei vor fi manifestaţii în faţa Casei Poporului. De cealaltă parte, PSD a spus că la Parlament ar putea veni susţinători ai coaliţiei.

 

Prezentarea moţiunii de cenzură a avut loc în şedinţa de luni a plenului reunit al Parlamentului,votul final fiind dat miercuri, începând cu ora 14:00. Moţiunea de cenzură a PNL, susţinută de USR şi PMP, este intitulată "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", iar liberalii critică Exectivul pentru rata record a inflaţiei, de 5.4%, creşterea ROBOR şi tentativă de subordonare politică a magistraţilor.

 

 

 

Raluca Turcan, liderul deputaților PNL: Şanse sunt, vom purta discuţii până în ultima secundă a votului

 

Totuşi, Victor Ponta şi parlamentarii care l-au urmat nu cred că demersul are şanse de reuşită. Aceasta este şi opinia liderului UDMR, care a discutat atât cu reprezentanţii Puterii cât şi cu cei ai Opoziţiei și care a anunțat prin vocea liderului său, Kelemen Hunor, că UDMR va participa la dezbateri dar va părăsi plenul în momentul votului.  

 

Şi, dacă liberalii încă mai negociază voturi, USR le cere românilor să-şi ia zi liberă şi să protesteze.

 

Claudiu Năsui, deputat USR: „Cel mai puternic om politic e un dublu condamnat penal. (Oamenii, n.r.) Să își ia o zi liberă, să vină și să ne susțină ca să sporim șansele ca această moțiune să treacă”.

 

Moţiunea de cenzură a PNL se intitulează ”Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!”.

 

Şedinţa Parlamentului va începe cu citirea moţiunii de cenzură, apoi premierul Viorica Dăncilă ar urma să prezinte punctul de vedere al Guvernului şi să aibă loc dezbateri. În final, Guvernul poate răspunde la critici. Votul este secret şi se exprimă cu bile, iar pentru ca moţiunea de cenzură să treacă şi, prin urmare, Guvernul să cadă, este nevoie ca 233 de parlamentari să voteze "pentru".

 

Unul dintre proteste ar urma să se desfăşoare în Parcul Izvor, iniţiatori fiind parlamentarii USR, care le-au cerut cetăţenilor ”să-şi ia o zi liberă pentru România”. Şi liberalii au făcut apel ca oamenii să iasă în stradă, iar pe reţelele de socializare au fost anunţate mai multe evenimente de protest, inclusiv un ”protest pe roţi”, cu autovehiculele, în jurul Palatului Parlamentului. De asemenea, manifestanţii vor să plece în marş de la Parlament în Piaţa Victoriei după aflarea rezultatului dezbaterii. Este posibil ca în zonă să manifesteze şi susţinătorii actualei puteri, conform afirmaţiilor senatorului PSD Claudiu Manda, care a spus că în ziua dezbaterii moţiunii de cenzură iniţiate de PNL, membrii PSD, dar şi simpatizanţii social-democraţi, alături de cei ai ALDE, vor merge la Palatul Parlamentului.

 

surse: Digi 24, Mediafax

 

foto Mediafax

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22