Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDFRăul României de azi: o mafie camuflată în partid
2018-06-30
20
Am semnat și eu, ca mulți alții, după cea de a doua condamnare penală a lui Dragnea, scrisoarea societății civile prin care se cerea demisia acestuia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. Am semnat-o, fără să fiu convins că eliminarea lui din funcțiile publice ar rezolva în mod radical problemele României de azi.


Știu, îndepărtarea unui personaj atât de nociv ne-ar smulge un oftat de ușurare. Ne-am trage oleacă sufletul, ne-am ostoi după o vreme umilințele înghițite în acest an și jumătate, am reuși poate să uităm cu timpul rușinea de a fi fost conduși de un personaj subaltern carent în vorbire, care confundă potlogăria cu afacerea și vătăfia de județ cu cariera de om de stat. Dar după toate astea, puroiul la vârf s-ar reface negreșit, generat de alt microb născut din aceeași plămadă a răului. Va purta alt nume: după „microbul” Ion Iliescu, inculpat pentru crime contra umanității (și oare nu el, sub demagogia lozincii „Nu ne vindem țara!”, a dat pe mâna securiștilor punctele-cheie ale economiei românești?), a venit „microbul” Năstase, arhitectul rețelei de drenat bani a partidului; după „microbul” Năstase a venit „microbul” acoperit Ponta, „baschetbalistul”, care mințea (vorba lui Vlad Zografi) și când îl întrebai cât e ceasul. Cred că n-ați uitat nici azi frisoanele care ne-au zgâlțâit în 2014 la gândul că pe mâinile unui astfel de impostor zglobiu ar fi ajuns președinția țării. După „microbul” Ponta, a venit  „microbul” Dragnea (despre care am vorbit mai sus); iar după „microbul” Dragnea…
Acum alegeți dumneavoastră: l-ați prefera pe Nicolicea, cu limbaj și apucături de milițian? Pe Șerban Nicolae, grobian și lesne jignitor de femei? Pe Tudorel Toader, specializat în prostituarea științelor juridice? Adevărul e, prieteni, că fețele răului odată intrat în lume printr-o falie a societății sunt fără de număr. Sunt jucăușe, variate și colorate ca bucățile de sticlă ale unui caleidoscop. Dar sunt, toate, făcute din aceeași sticlă de proastă calitate. Sunt ca niște flori de câmp strânse într-un mare buchet care însă miroase a pucioasă. Buchetul se cheamă PSD. Florile răului poartă numele pe care le-am înșirat mai sus și altele, încă neștiute, care vor mai răsări din sămânța pământului bine îngrășat cu așa-zisa iubire de țară a „partidului” nostru majoritar.

Mă pregăteam să scriu rândurile acestea, când un comentariu, semnat Josef Svejk, la un text pe care l-am publicat în urmă cu câteva zile pe Contributors, mi-a formulat întocmai gândul: „Până la urmă problema nu e atât Dragnea, cât PSD-ul în sine. Persoana lui Dragnea și soarta sa sunt lipsite de relevanță. Și dacă îl trăznește fulgerul mâine, nimic nu se va schimba în bine”. Ideea că răul se află în structură, și nu în accidentul persoanei pe care aceasta o generează, e dealtfel în mintea multor români. Am trăit mulți dintre noi răul ăsta pe pielea noastră, când partidul comunist a pus mâna pe țară. După Dej a venit Ceaușescu, iar după Ceaușescu, dacă nu dispărea comunismul, ar fi venit „Nicușor”. Comunismul e singurul sistem politic din lume în care dispariția unui dictator nu atrage după sine dispariția dictaturii. El este o dictatură în formă continuată, complet diferită de dictaturile punctuale. Hitlerismul, franchismul etc. au dispărut odată cu Hitler sau Franco. Comunismul sovietic nu a dispărut odată cu Lenin. Au urmat, generați de aceeași structură, Stalin, Hrușciov, Brejnev, Andropov, Cernenko, Gorbaciov… Prin alcătuirea lui diabolică, comunismul generează la nesfârșit primi-secretari de partid care perpetuează sistemul. Nu longevitatea liderului contează, ci a partidului. Comunismul are, ca balaurul din poveste, mai multe capete. Nu ajută la nimic să retezi un cap, trebuie anihilat balaurul în trupul și în inima lui. Când comunismul s-a prăbușit în Estul Europei, a pierit balaurul, nu a căzut doar unul dintre capetele lui.
Tehnica de perpetuare a structurii și de încatenare a liderilor a fost preluată de PSD de la PCR. Dar în timp ce partidele comuniste sunt mafii care joacă pe o scenă din care pluralismul politic lipsește pe față, PSD este o mafie care evoluează într-o societate în care, deși decorul democrației și pluralismul sunt prezente, democrația reală e doar simulată. Decorul e cel important. El camuflează mafia, el e masca menită să dea onorabilitate unor pungași care apar pe scenă nu ca devastatori de bugete, ci ca parlamentari, miniștri, avocați ai poporului, președinți ai Curții Constituționale, ai televiziunii publice, ai CNA-ului, funcționând într-o democrație închipuită. Decorul e atât de bine făcut, încât dă iluzia (o vreme chiar și la Bruxelles) că ar fi un peisaj natural, chiar dacă el rămâne un simulacru, o simplă butaforie.
Trecut prin metamorfoze onomastice și prin vreo șapte președinți, PSD nu și-a schimbat nici o clipă esența și tehnicile mafiotice de conducere, jaf și îmbogățire. Le-a rafinat doar. De aceea, la mitingul organizat de USR în fața Parlamentului în ziua moțiunii de cenzură din 27 iunie, s-a strigat  „Afară cu PSD din țară!”, iar sloganul care s-a auzit cel mai mult în manifestațiile din acest an a fost „PSD ciuma roșie”. Sintagma „ciuma roșie” trimite în primă instanță la ideologia comunistă.  Lucru, desigur, incorect. PSD nu este un partid comunist, nici un partid socialist și, cu atât mai puțin, un partid social-democrat.  PSD este o mafie camuflată în partid a cărei singură „ideologie” este lăcomia și a cărei pragmatică e furtul.

Voi face acum o digresiune despre ceea ce am numit cu altă ocazie „fiara lăcomiei”. Spuneam atunci că fiara lăcomiei, care se ascunde în viscerele ființei umane chinuind-o în cele mai hidoase chipuri, e veche de când lumea. Ea nu poate fi domesticită cu vorbe frumoase, cu precepte de morală sau religie, cu aluzii la rușine și cu trimiteri la cantitatea de suferință existentă pe lume. Fiara lăcomiei se trezește în mai toți oamenii care vin în contact cu locurile unde apar banii. Fiara lăcomiei nu poate fi ținută în frâu decât de reguli, legi și justiție. Trebuia cumva controlată și supravegheată natura umană mușcată, imediat după „izgonirea din rai” – când fluviul istoriei a început să alerge vesel printre măceluri, jafuri și urgii de tot soiul – de fiara lăcomiei. Din această pricină s-a născut în societățile moderne „statul de drept”. Din cauza asta Uniunea Europeană țipă întruna înspre câteva țări din Estul Europei „justiție, justiție, justiție!”.
Fiara lăcomiei a conviețuit în acești 28 de ani cu clasa politică a României. Dar nicăieri mai mult decât cu PSD. Nu pot să uit vorbele pe care mi le-a spus  Radu Vasile, prim-ministru între 1998-1999, la vreun an-doi după ce PNȚCD-ul plecase de la guvernare și Iliescu redevenise președinte, iar Năstase, prim-ministru: „Furam și noi, domnule Liiceanu, dar furam ca găinarii. Ăștia fură ca profesioniștii.”

Nu e întâmplător că Dragnea a apărut când puroiul s-a copt. Când furtul a luat amploare de la o generație de pesediști la alta și a devenit parte componentă a guvernării, când punctele de drenaj a banilor publici s-au înmulțit, când nici o investiție publică,de la sălile de sport ale lui Năstase și până la panseluțele lui Robert Negoiță, nu a scăpat nedijmuită. Și când, iată, brațul Pavel și insula Belina urmau să fie date cu chirie în eternitate unei firme teleormănene. Când, în fond,  în mod concertat, ni se pregătea statutul de iobagi pe moșia PSD-ului.
Noutatea cu care a venit Dragnea în istoria PSD ține de tehnicile puse la punct pentru a fi evitată încătușarea fiarei lăcomiei în reguli, legi și justiție. Spre deosebire de predecesorii săi, Dragnea s-a văzut pus în situația de a evolua pe un teren pe care ei nu-l cunoscuseră: DNA-ul și judecătorii au aruncat abia în anii din urmă lasoul spre gâtul fiarei lăcomiei. Ea apucase să devoreze cam toată bogăția țării.
Nu le vom fi niciodată îndeajuns de recunoscători magistraților noștri că au aruncat lasoul asupra fiarei lăcomiei, fie și în acest ceas târziu al lungii noastre tranziții. Ajunși în acest punct, Dragnea-și-ai-lui nu au găsit decât o singură ieșire: să pună la cale distrugerea regulilor, legilor și justiției spunând că ameliorează regulile, legile și justiția. Ingeniozitatea constă, printre altele, în faptul că, în această operă de devastare a justiției, a fost cooptat un jurist care, de câte ori ia cuvântul, înainte de a trece la speță, își trece în revistă cariera strălucită. Lucrurile se petrec cu el exact ca într-un dialog din Platon: „Nu va minți oare mai bine cel care știe adevărul decât cel care-l ignoră?”, îl întreabă Socrate pe unul dintre interlocutorii lui. Oare nu cel care știe să facă cel mai bine binele e cel în stare să facă cu maximă competență răul? Când e vorba de a amputa un picior (dar nu pentru a curma răul, ci pentru a-l genera), cel care o va face cel mai bine nu va fi oare un medic bun mai degrabă decât unul prost?
Or, asta se întâmplă în clipa de față în România: fiara lăcomiei este eliberată din chinga justiției sub auspiciile justiției. Un jurist-ministru și o armată de avocați (aflați în culise) ai infractorilor vin și ne spun, prin gura clienților lor parlamentari, că ameliorează justiția când de fapt o distrug. Fiara lăcomiei are colți și ghiare de oțel. Cu ele smulge prada și tot cu ele se apără. PSD-ul condus de actualul său șef este această fiară a lăcomiei care, după ce a prăduit România, se luptă cu colții și ghiarele pentru a nu fi prinsă în lanțurile justiției. Sau, odată înlănțuită, pentru a scăpa din ele. Iar în această luptă finală, ea e pornită să sfâșie tot ce-i iese în cale. Asta înseamnă „până la capăt” în mentalitatea lui Dragnea-și-ai-lui.

 

Articol publicat si pe contributors.ro

TAGS : dragnea iliescu nastas ponta rau nicolicea PSD democratie ciuma rosie fiara lacomiei justitie legi
Comentarii
?????? 2018-07-03
Cum ați comenta domnule Liiceanu despre faptul că Obama ar fi dat mâna cu Băsescu și că fotografia cu Oprea ar putea fi și trucată, din perspectiva filozofică a faptelor ?
ronea 2018-07-02
Dar care e terapia? Cred ca e util sa ne amintim ceva isorie.Dupa ce Hitler s-a sinucis a fost Nurenberg, Germania a primit o Constitutie dicata de SUA si a fost tinuta zeci de ani sub ocupatie. Nu s-a consttuit repede un Parlament "democrati" cu Goering, Himmler etc parlamentari. Desigur, caderea comunismului s-a facut prin razboi rece nu cald dar tranzitia la democratie trebuia sa aiba loc similar. Cheia e deci la Bruxelles. Au fost multa ingaduinta, complicitate cu comunistii, idilism - si acum vine scadenta: Romania, Polonia Ungaria etc. Nu si RDG unde s-a procedat cum trebuia: democratie imusa cu forta.
Chitu Constantin 2018-07-01
Domnule, singura idee (concluzie) care se desprinde din acest comentariu acid e ca urati de moarte PSD. Noroiul cu care improscati acest partid nu are nicio legatura cu democratia. Nu va face cinste, ca filozof si intelectual consacrat, aceasta maniera de a oborda un astfel de subiect politic. Un filozof ar trebui, zic eu, sa fie o leaca mai lucid, mai obiectiv si mai relativ in pareri. Nu exista adevaruri imuabile, absolute. Exista doar adevaruri pe care omul le construieste strict pentru nevoile lui materiale si spirituale. Nu-s nici pro si nici contra PSD. Eu v-as adresa o intrebare simpla, sincera si cat se poate de obiectiva: vi se pare normal ca pentru faptele savarsite de Liviu Dragnea, pe care sunt convins ca le cunoasteti, sa i se dea 3 ani si jumatate cu executare? Daca un judecator nu are in vedere, in deplina armonie cu constiinta lui de om si judecator, si cu balanta judecatii in mana, atata litera, dar mai ales spiritul legii, atunci independenta justitiei si inamovibilitatea judecatorului nu-si mai au ratiunea de a exista. La ce bun sa mai facem din aceste principii fundamentale ale statului de drept un fetis al filozofiei politice? Doar sa dam putere de aplicare a legii unor insi si ei sa se joace cu destinele oamenilor? Principiile de guvernare, ca forme ideatice, sunt ca o cochiie din care a murit melcul. Daca oamenii care aplica legea nu-s oameni in primul rand si judecatori in al doilea rand, elogierea statului de drept si a democratiei, a independentei justiei si a votului universal nu-s decat o litera moarta
Adrian G 2018-07-02
EXCEPTIONAL l-at pus la punct pe acest domn Liiceanu care face de ras scriitorii romani... BRAVO
Dan 2018-07-02
Avetu dreptate domnule Chitu! Nu e normal sa i se dea 3 ani si jumatate! Sa furi dintr-un sistem care are grija de cei mai vulnerabili cetateni, copiii, e o crima grotesca. Din pacate pentru spiritul legii este limitat de litera legii, unde pedeapsele sunt clar delimitate. Altfel, cu cat mai multi ani in puscarii, cu atat mai eficient scapam de un astfel de "microb".
Aveti dreptate, judecatorii trebuie sa fie oameni. Dar nu acolo vad eu probleme. Mai degraba, in aceasi serie de intrebari: cum sa dam putere de modificare a legilor unor insi si ei sa se joace cu destinele si proprietatea oamenilor? Daca oamenii care scriu si modifica legi nu-s oameni in primul rand......
ciumacima 2018-07-02
in loc de 'psd - ciuma ro-si-e!' sa se strige de-acum, 'psd - ciuma tarii e!'
emil 2018-07-01
Nesimtirea acestui puscarias recidivist nu are limite ! Fura sute de mii de euro din banii celor mai nevolnici copii si isi cere scuze tot hotilolor ca n-a ridicat pragul mai sus....
silenzio-stampa 2018-07-01
un comentariu de bun simt ... inutil in contextul revistei "scanteia 22" ... exista undeva in gandirea filosofico-artistica o linie in care victimele isi intrec calaii ... liiceanu pare sa fie un astfel de exemplu.
JOS PSD 2018-07-01
chitule:

1) si NOI uram de moarte PSD-ul, aceasta emanatie urat mirositoare din fundul PCR-ului
2) da, unul care fura de la gura copiiilor orfani sa isi plateasca sexetarele merita MAI MULT DE 3 ANI DE INCHISOARE CU EXECUTARE. vreo 6 ani sa stea in dosul gratiilor hotul asta nenorocit.
3) DNA, pune mana pe PSD si decapiteaza-l
4) JOS PSD & ALDE
va aratam noi, batranilor, ce inseamna tinerii romaniei, care nu se sperie de o sleahta de derbedei instalati in fruntea guvernului
BASCA 2018-07-01
De la codoi la he-he sau douazeci-douazeci,istoria romaneasca,croiala ei, e tesuta cu firul gros al nesimtirii ticaloase.Si ca aceasta haina zdrentuita sa aiba aparenta unei natii onorabile s-au mai pastrat pe la guler si buzunarele interioare etichetele de origine cu insemnele regale.Scotocitorii dupa comori ascunse n-ar trebui sa obosesca.
DAC 2018-07-01
Diagnostic corect. Lipseste terapia, si e marea pb a Romaniei de dupa 89.
Darie 2018-06-30
Nu e chip să ieșim de unde ne aflăm acum. Pentru boala noastră nu e leac, nu există nici măcar o lebădă neagră. Suntem absolut seduși de bunăstarea materială și de posesia cu orice preț a unei astfel de bunăstări, asta fiind tot ce ne mână-n luptă, iar disprețul față de lege chiar ne delectează și chiar îl afișăm, ca să nu existe dubii și să ne știe bine toată lumea, da. Este o idolatrie de care nu vom scăpa decât atunci când vom pipăi idolul și vom vedea că e mort și sortit prafului care-l va acoperii indiferent de dorința minții noastre alienate. Ne vom opri. Măcar de oboseală și tot ne vom opri într-o zi! Ne vom opri într-o zi și de curiozitate vom pipăi idolul. Până atunci voi veți urla ca Ioan Botezătorul, iar țara va continua să se scufunde.
emil 2018-06-30
Pareti usor confuz...Partidul nu-i atat de mafiot cat sunt structurile ce-l sustin.
Dan 2018-07-02
E clar ce spuneti aici: structurile de sustinere sunt partidul. Caci fara ele partidul s-ar prapadi. Deci partidul e atat de mafiot cat sunt structurile ce-l sustin.
soarec 2018-06-30
Multumesc ca existati domnule Liiceanu.
MIHAI 2 2018-06-30
Primul ATAC SANGEROS LIPSIT DE SCRUPULE
dat DE FIARA DEZLANTUITA SI MAFIOTA
numita PSD
consta in MARIREA PENSIILOR.
Dumnezeule , astia trebuie opriti cumva !
MIHAI 2 2018-07-01
Oare dl Liiceanu sau eu vorbim in desert ?

Chiar nu reusim sa generam un CURENT de opinie revolutionar ?

Este o cerinta minimala - macar un CURENT de opinie ?

Si asta urgent - pentru ca pana sa generam noi CURENTUL de opinie
vad ca Fiara PSD a lovit iarasi fatal poporul
ieftinind CURENTUL electric.


JOS PSD 2018-07-01
marirea pensiilor cu 3 lei, in conditiile in care costurile traiului si inflatia vor face insesizabila aceasta majorare, vremelnica si ea. da, HOTII astia din PSD trebuie opriti CU FORTA.
Liviu din Timisoara 2018-06-30
Politica se face prin libertatea cuvantului si prin vot. Politica se face si prin jocul intereselor si egalitatea sanselor. Le-a bagat cineva pumnul in gura celor de la PNL, PNTCD,PDL, PMP si ETC ? Deunazi, PNL s-a facut de ras cu acel " miting ". Dumnevoastra, elita intelectuala, posibili formatori de opinie ... aproape ca nu sunteti cunoscuti decat ca niste nume, nu ca idei intelese bine de cei care asteapta lideri autentici. Stolojan, spre exemplu ... a capitulat inainte de linia de sosire ; Cristian Preda , fost PSD-ist, se multumeste sa fie analist politic ... altii, cu carte ...au disparut rand pe rand undeva in spatele unor editoriale care,cel putin la prima vedere,nu vor insemna nimic in istoria tarii.Si da,atunci tara ajunge pe mainile uneia ca Viorica Dancila.
Asa este,totusi, politica.MAFIA.este un cuvant greu,excesiv.Pastrati-va modestia in exprimare,ca sa putem afla ce-i de facut.
Marian 2018-06-30
IN ROMANIA ESTE DICTATURA ESCROCILOR, CU AJUTORUL PROSTILOR!
ROMANII S-AU OBISNUIT CU MINCIUNA SI HOTIA SI LI SE PARE CEVA NORMAL!
HOTIA SI PROSTIA, GUVERNEAZA ROMANIA!
SINGURA SOLUTIE, ESTE-O REVOLUTIE!
FARA VIOLENTA, DAR CU INTELIGENTA! :)
Total 20 comments.
Recomandari
17046
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22