Arhivă PDF începând din 1990 I Abonamente Revista 22 I Access Abonați PDF


Parchetul General: Modificările Codului penal încalcă Convenția ONU împotriva corupției
Dora Vulcan - - - -
2018-07-03
Actualitate Interna
3

Ministerul Public avertizează că modificările Codului penal votate în Senat astăzi, în special în ceea ce privește abuzul în serviciu, restrâng „nepermis de mult” sfera de aplicabilitate a acestei infracțiuni. Se încalcă astfel Convenția ONU împotriva corupției, arată Parchetul General.

 

 

 Comunicatul Ministerului Public:

 

 

„La nivelul Ministerului Public a fost finalizată o analiză privind impactul modificărilor legislative ale Codului penal care vizează infracțiunile de abuz în serviciu și de neglijență în serviciu, din perspectiva încălcării obligației statului de a asigura, prin politica sa penală, o protecție efectivă a cetățeanului în fața faptelor de natură ilicită care îi aduc atingere drepturilor sau intereselor sale legitime.

 

În ceea ce privește incriminarea propusă pentru abuzul în serviciu, analiza a evidențiat că textul final restrânge nepermis de mult domeniul de aplicabilitate al infracțiunii, fiind încălcate dispozițiile Convenției Națiunilor Unite împotriva corupției, adoptată la New York la data de 31 octombrie 2003.

 

Totodată, forma propusă pentru modificarea articolului 297 din Codul penal (abuzul în serviciu) excede aspectelor analizate de Curtea Constituțională, care nu a pus în discuție limitarea sferei de aplicabilitate a infracțiunii.

 

Ca urmare a restrângerii sferei subiectului activ al intracțiunii de abuz în serviciu, o categorie largă de funcționari va fi exceptată de la răspunderea penală în condițiile în care aceștia și-ar încălca atribuțiile reglementate în mod expres prin lege, consecința imediată fiind adoptarea unor soluții de clasare în cauzele aflate în cursul urmăririi penale și de achitare în cauzele în care s-a dispus trimiterea în judecată. De asemenea, reducerea limitelor pedepselor va opera asupra reducerii termenului privind prescripția răspunderii penale, ceea ce va conduce la încetarea procesului penal în multe dosare. Totodată, restrângerea sferei beneficiarilor folosului material necuvenit doar la soț, părinți, frați și afini până la gradul II, legalizează practic celelalte fapte de abuz în serviciu ale funcționarului public săvârșite cu scopul de a obține un folos material necuvenit pentru alte rude apropiate sau alte persoane.

 

Pentru a sublinia dimensiunea impactului pe care îl pot avea modificările aduse textului, menționăm că, în perioada 2014-2017, la nivelul Ministerului Public, au fost trimise în judecată 2099 persoane, prejudiciile cauzate prin faptele comise de către acestea fiind în sumă totală de 4.017.356.809 lei.

 

În ceea ce privește abrogarea infracțiunii de neglijență în serviciu, analiza a relevat că aceasta nu se justifică din perspectiva dispozițiilor Curții Constituționale, lăsând în afara sferei incriminării penale faptele ilicite săvârșite din culpă care aduc atingere drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice. În perioada 2014-2017, au fost trimise în judecată, la nivelul Ministerului Public, pentru săvârșirea infracțiunii de neglijență în serviciu 233 persoane, iar prejudiciul creat prin activitatea infracțională a fost în cuantum de 5.381.726 lei.

 

Ca urmare a analizei codurilor penale ale mai multor state membre ale Uniunii Europene, a rezultat că multe dintre acestea conțin incriminări generice ale faptei de abuz în serviciu și neglijență în serviciu.

Statele care nu au în legislația lor penală astfel de incriminări, cu caracter generic, au în schimb o pluralitate de alte infracțiuni, care, în dreptul penal românesc ar fi calificate ca abuz în serviciu.”

 

(sublinierile aparțin redacției)

TAGS : justitie tudorel toader abuz serviciu dezincriminare cod penal modificari parchetul general augustin lazar
Comentarii
emil 2018-07-03
Cam pretentios domnul Augustin Lazar, mafia n-a respectat niciodata Conventia ONU impotriva coruptiei.
MIHAI 2 2018-07-03
Parchetul generala FURA !
Ideea ca noul Cod Penal incalca Conventia ONU
a fost lansata mai inatai de VEVERITA LANCRANJAN de la DNA.

Este deci meritul ei pe care TZARANII de la Parchetul General il eclipseaza.

Bine - Conventia se refera
de la un capat la altul la infractiunile de DARE si de LUARE de MITA.

Dar pentru bizoNI Statul Paralekl considera ca orice manipulare este utilizabila.


Si pe buna dreptate - tot lor li s-a servit si cioaca
cu FURT = ABUZ IN SERVICIU , iar bizonii
nu s-au prins nici acum. la un an jumate de atunci.

?????? 2018-07-03
Opinați că Procurorul General se va adresa și în mod instituțional către ÎCCJ, pentru formularea de ÎCCJ către CCR , îninte de promulgarea legilor, de excepții de neconstituționalitate a modificărilor făcute legii ,excepții care să cuprindă și motivațiile pe care dumnealui le-a afirmat public ?
Total 3 comments.
Mai multe din Actualitate Interna
1471
 Bref
 Media Culpa
 Numarul Curent
DESENAND (CA) LUMEA
 Vis a vis
 Scrisori de la cititori
 Prieteni 22