Cultura vie îngropată, Asociația Capitală Culturală Europeană TM 2021 îngrășată

Festivalul Gărâna Jazz, ajuns la cea de-a XXII-a ediție, tocmai s-a încheiat, făcând loc în Poiana Lupului de pe Semenic altor manifestări care umplu muntele de sunet și de turiști. Deși a devenit o referință în universul jazzistic mondial, festivalul nu se bucură de simpatia Capitalei Culturale timișorene, iar de finanțare nici nu poate fi vorba.

Brindusa Armanca 24.07.2018

De același autor

 

Marius Giura, directorul festivalului, s-a împăcat cu gândul, însă asta nu face mai puțin nedreaptă și retrogradă atitudinea municipalității timișorene și a asociației care administrează proiectul capitalei culturale europene.

 

Peste câteva zile încep alte proiecte extrem de creative care au fost omise de la finanțare de Primăria Timișoara, pe motive birocratice stupide. Artă-n casă și Acces Art, două  proiecte cu pronunțat caracter educativ prin Școala de vară și prin compendiile de bune practici în managementul cultural, s-au văzut nevoite să se restrângă după ce au fost respinse de Casa de Cultură a municipiului, prin care se fac finanțările cu banii primăriei.„Acest proiect se implementează fără suport din partea Primăriei Timișoara, deși formarea culturală și profesionalizarea experților în cultură este punct prioritar în strategia culturală pe 2014-2024 a orașului”, se arată în comunicatul organizatorilor. Asociația Contrasens, ca organizatoare, se pregătește să cheme în instanța de contencios municipalitatea pentru a arăta că respingerea s-a făcut pe motive false. Dana Sarmeș declară că monopolul birocratic trebuie dinamitat, criteriile trebuie să fie simple și clare, de aceea trebuie creat un precedent prin instanță, dacă prin dialog nu merge. Nici proiectele amintite nu au suscitat interesul ATCCE2021.

 

 

Zilele acestea s-a desfășurat la Timișoara „cincinalul” Ceau Cinema, competiție de film documentar, vizionări, master-class, dialoguri despre film, puse sub sigla ironică a genericului Mosfilm unde tronează o lubeniță în locul stelei roșii în cinci colțuri. Lubeniță de Gottlob, firește, locația secundă a evenimentului. Organizatorii, Asociația Marele ecran și Pelicula culturală, au fost ceva mai norocoși fiindcă s-au aprobat ceva bani de la Primărie, dar nu i-au primit. Nu mai sunt bani, li s-a motivat în surdină. Au, în schimb, un număr de înregistrare și se bazează pe el, doar-doar li se vor deconta cheltuielile.„Suntem într-un joc absurd” - a explicat presei regizorul Florin Iepan, membru al juriului -, „fiindcă bugetul pe cultură al municipiuluiTimișoara se dispută între proiectele creatorilor de conținut și Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021. Primăria varsă bani acolo unde nu se întâmplă nimic relevant, iar sectorul independent rămâne pe dinafară”. ATCCE2021 nu are nici proceduri, nici dorință să deschidă open-call pentru proiecte, așa cum au arătat cei peste 80 de oameni de cultură semnatari ai unui amplu memoriu critic.

 

 

La fel de supărați sunt și organizatorii Festivalului Simultan care se va desfășura la toamnă. Deși e ediția a XIII-a, nu ghinionul a exclus festivalul dedicat artelor interdisciplinare de la finanțare, ci brambureala în care se fac evaluările și finanțările la Casa de Cultură. După ce anunțul privind finanțarea proiectelor culturale a întârziat vreo două luni, iar rezultatele s-au anunțat abia în iulie, când deja se desfășuraseră destule evenimente care nu puteau fi plătite retroactiv (subiect al unei scrisori deschise către primar semnată de mai multe ONG-uri) Simultan a fost eliminat administrativ fiindcă ar avea o datorie către Primărie. Organizatorii au publicat documentele care contrazic argumentul și au atras atenția că lucrurile nu merg bine:Deși s-au făcut numeroase sesizări și propuneri din partea operatorilor culturali în vederea îmbunătățirii regulamentului și a procedurii acordării finanțărilor, Primăria nu numai că nu a schimbat nimic, dar periclitează evenimente cu tradiție și proiecte importante pentru anii pregătitori pentru Timișoara Capitală Culturală Europeană în 2021. Se pare că nu mai contează nici prevederile din Strategia Culturală, asumată chiar de Primărie”.

 

Fiindcă jocul e absurd, cum bine zicea Iepan, cine țipă cel mai tare că nu are bani? Asociația TM2021 căreia Consiliul local i-a aprobat 7.000.000 lei pe 2018 și i-a vărsat în cont în 2017 2.150.00 lei, conform raportului de pe site. Ce a dat cetățenilor pentru acești bani, proveniți din taxele plătite de ei?„Asociația care gestionează dosarul a evoluat într-o direcție ce îngrijorează, proiectul și fondurile fiind utilizate fără control, fără transparență, în lipsa unor proceduri de lucru clare și fără rezultate culturale notabile...Fără apeluri deschise prin care se fac angajările, fără call-uri publice de proiecte prin care organizațiile din sectorul cultural independent să poată să acceseze cu șanse egale fondurile puse la dispoziție, fără un comitet director care să nu mai promoveze interesele unora dintre membrii săi în agenda Capitalei Culturale Europene, acest titlu riscă să devină un paravan în spatele căruia se poate produce o risipă masivă din cele 48 de milioane de euro alocate până în 2021, în una dintre cele mai sărace și mai corupte țări ale Uniunii Europene”, este răspunsul formulat în Memoriul semnat de peste 80 de personalități culturale ale urbei, care nu a primit răspuns consistent, în scris, de la niciuna din instituțiile finanțatoare cărora le-a fost adresat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22