Dăncilă, o nouă gafă: a compromis și ziua imnului. Primarul din Alba Iulia: luați o pauză!

Dora Vulcan | 30.07.2018

Premierul a transmis iniţial în mesajul de Ziua Imnului Naţional că imnul “i-a mobilizat pe cei care, la 1 decembrie 1918, s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia”, dar, de fapt, evenimentul a avut loc pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 În mesajul său transmis cu prilejul Zilei Imnului Naţional, Dăncilă a spus: “Marcăm astăzi Ziua Imnului Naţional al României, sărbătoare cu o încărcătură aparte în Anul Centenar al Marii Uniri. “Deşteaptă-te, române!” le-a insuflat curaj românilor în multe momente ale istoriei moderne. I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat pe Câmpia Libertăţii de la Alba-Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate”.

 

Adunarea de la 1 decembrie 1918 nu a avut loc pe Câmpia Libertăţii din Alba Iulia, ci pe Câmpul lui Horea din Alba Iulia, unde episcopul unit al Gherlei, Iuliu Hossu, a rostit un discurs, scrie News.ro.

 

Pe Câmpia Libertăţii din Blaj, judeţul Alba, au avut loc, în 1848, două adunări naţionale, în lunile mai şi septembrie, când zeci de mii de oameni au strigat “Noi vrem să ne unim cu ţara!”.

 

”Doar ca la 1 Decembrie 1918 adunarea a avut loc pe Câmpul lui Horea de la Alba Iulia. Campia Libertății e la Blaj și adunarea a fost in 1848”, amintește și Dan Ionescu, pe pagina sa de Facebook, citat de G4Media.ro.

 

Mesajul premierului a fost apoi modificat, fiind scoasă orice referire la Câmpia Libertăţii şi fiind menţinută doar formula "I-a mobilizat si pe cei care la 1 decembrie 1918 s-au adunat la Alba Iulia, acordurile sale exprimând atunci bucuria voinţei împlinite a românilor de unitate".

 

 

 

 

 

Această ultimă gafă confirmă ceea ce doar se bănuia, cu trimitere directă la calitatea consilierilor săi. Sigur că niciun consilier nu o poate împiedica pe Dăncilă să nu știe în ce oraș se află în vizită oficială de stat, niciun consilier nu o poate împiedica să comită agramatisme la posturile de televiziune obediente atunci când face imprudența să vorbească liber, niciun consilier nu o poate ajuta să facă distincția în direct între o inundație și o irigație sau să comită gafe odioase când este în conferințe de presă cu omologi. Ultima sa gafă confirmă fără putință de tăgadă că are consilieri pe măsura sa: nu doar inculți ci și foarte superficiali, pentru că recursul la istorie trebuia verificat cu rigoare de ceasornicar tocmai pentru ca autorul textului să nu îl expună ridicolului pe premierul României, indiferent cine ar fi acela. 

 

 

 

Primarul din Alba Iulia: în invitaţia pe care o va trimite de 1 Decembrie, ”din protocol, nu din convingere”, va ataşa coordonate GPS, să un se piardă Dăncilă la Blaj

 

”Dănchill out!Luați o pauză, doamnă!

Ăsta e singurul gând care îmi vine în minte după prestațiile halucinante ale prim-ministrei din ultima săptămână. Când nu te pricepi la nimic, ai măcar umbra de urmă de bun simț să stai „ la cutie”. Însă ea insistă să livreze gafă peste gafă, bulă după bulă, zi după zi. Că nu le nimerește pe alea internaționale, mai că am mai putea înțelege, că nu-i diplomat de carieră și, până la urmă, până și diplomatul, pentru ea, nu-i decât o prăjitură, cel mult un tort. Dar când din haosul gândirii se nasc confuzii între Alba Iulia și Blaj, intre 1848 și 1918, doamna merită o pauză. Mare. https://m.digi24.ro/stiri/actualitate Dănciloza pare să fie cea mai recentă afecțiune guvernamentală, iar dăncilul este noua unitate de măsură pentru minusul de cunoștințe generale. În invitația oficială pentru 1 Decembrie, pe care va trebui să i-o trimitem, din protocol, nu din convingere, o să-i rog pe colegi să atașeze coordonate GPS pentru Alba Iulia. Să n-o pierdem pe la Blaj. E momentul pentru un concediu plăcut pe plajă, la Sinaia!

P.S. Alba Iulia se scrie fără cratimă!” - a scris primarul Mircea Hava pe pagina sa de Facebook. 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22