De același autor
„Rețetele” devenite clasice sunt aplicate cu precădere la televiziuni ca Antena 3, RTV sau B1 TV, apărătoare a penalilor de la putere, dar și în publicații online imunde, unele obscure, altele cunoscute ca Evenimentul zilei, DC News, Cotidianul, Jurnalul național. De obicei, se lucrează în haită: una lansează, celelalte preiau, dezvoltă și răspândesc. Mahalaua mediatică s-a extins toxic peste țară, cu posibilă înrâurire asupra relațiilor dintre oameni. Atacul la persoană, la onoare, la imagine, încălcarea intimității pentru a distruge reputația „inamicului” sunt doar câteva dintre tacticile abordate de o presă care a părăsit cu totul etica profesională și menirea mass-media.
Cum se face: se iau mai întâi defectele fizice ale celui vizat, se produc colaje foto sau clipuri batjocoritoare, se iau în derâdere statura, îmbrăcămintea, mimica, într-o operațiune de umilire publică.Vine la rând biografia care e întoarsă pe dos și manipulată prin omisiuni și adăugiri mincinoase, aluzii, zeflemele, flegme. Opera sau afirmațiile publice sunt citate trunchiat pentru a se arăta că personajul e antiromân sau idiot. Dacă e profesionist, i se aduc acuzații fără temei că ar fi ori plătit de cineva, preferabil de Soros, ori că ar fi făcut ilegalități niciodată dovedite. Dacă e femeie, orice aluzie la moralitate sau, după caz, la vârstă, vine de la sine. Familia nu poate lipsi din bălăcăreală, soțiile, soții, odraslele, toți sunt puși la zid pentru fapte imaginare și vicii inexistente. În fine, pentru un tablou complet „fake”, se adaugă suspiciuni că ar aparține de ceva „servicii” sau de „Statul paralel”.Toate acestea se produc anonim, fără semnătură asumată, ba mai mult, citând, chipurile, vreun site obscur unde aceeași autori au postat josnicia, tocmai pentru a o putea cita cu un aer candid, ba chiar cu o mimată uimire.La televiziune citarea e asociată cu exclamații alarmiste pe burtiere enorme și vândută ca „investigație”. Falșii jurnaliști care se pretează la mârșăvii au învățat să se ferească de procese, prin anonimat, insinuări, formulări impersonale și limbaj aluziv. Astfel, adevărul și viața sunt răsturnate iar netrebnicii jubilează. Mizeria e atât de adâncă, încât cei atacați ezită să dea vreo replică sau să se adreseze justiției. Foarte rău! Presa care practică josnicia trebuie adusă la judecată, cu orice risc.
Mircea Marian este unul dintre jurnaliștii luați în vizor de televiziunile și publicațiile fidele PSD/ALDE. Gâdea declara la Antena 3 că Mircea Marian ar face exact ce practică el însuși, seară de seară, împreună cu Badea, Ciuvică și alții. O fac fără rrictus, în vreme ce stau în poziția echerului când vine Dragnea în studio.„Degeaba încearcă Mircea Badea un aer de dur îndopat cu steroizi, când îi vorbește lui Dragnea îi tremură vocea. De frică să nu-l supere. E aproape trist să îl vezi în poziția asta de eunuc în haremul lui Dragnea”, iată o descriere exactă a situației. Însă, când atacă pe cineva, nu aduc nicio probă, bazându-se pe încrederea oarbă a unui public dependent de discursul urii. Întrebat de Stop Fake News România cum comentează aceste asalturi periodice, jurnalistul Mircea Marian a răspuns așa:„Pe vremuri, când Mafia se supăra pe un ziarist, trimitea o gorilă să-i rupă oasele.Din păcate, aceste frumoase obiceiuri au dispărut. Azi, dacă Mafia vrea să te termine, îți pune figura pe wall-ul unui studio, cheamă câțiva inși care își spun ziariști și te îngroapă în calomnii. Dacă nu pricepi mesajul, urmează soția, copilul, părinții...M-am obișnuit. Problema este că statul român este cel care a acordat o licență de emisie TV domnului Dan Voiculescu, fost turnător al Securității. În schimbul acestei licențe, domnul respectiv și-a luat o serie de angajamente, inclusiv referitoare la pluralitatea opiniilor, la dreptul la replică și la difuzarea unor informații corecte. Antena 3 nu respectă aceste angajamente și aștept ca CNA-ul, instituție cu un buget de 2,5 milioane de euro, să îi apere de calomniile difuzate de Antena 3 pe toți cei care nu se pot apăra cu aceeași măsură. Nu se pot apăra cu aceeași măsură fiindcă CNA-ul nu ar da licență unui post TV care să nu facă decât să răspundă mincinilor spuse la Antena 3, deși sunt convins că un asemenea post ar avea și finanțare, și audiență. Dacă CNA-ul acționa corect, sancțiunile aplicate Antenei 3 creșteau gradual și azi Felix ar fi rămas fără licență. Credem că cei care trec prin aceeași situație nu trebuie să renunțe în a cere instituțiilor competente să ia măsuri în aceste cazuri. Dar și că noi ca Oameni, nu trebuie să fim pasivi când asistăm la astfel de abateri. Chiar dacă nu suntem noi celor cărora li se aduc astfel de injurii, trebuie să fim o comunitate unită și să avem o voce și în a-i apăra pe cei de lângă noi”.
Deși suntem tentați să nu apărăm demnitari, actuali sau foști, mai expuși în mod firesc atacurilor, totuși uneori resimțim că sunt nedreptățiți. Fostul ministru al educației, Daniel Funeriu a fost tăvălit în noroi de o publicație din Timișoara care a semnat curajos „Redacția”. Cu aluzii și verbe impersonale, l-au scos pe Funeriu „scandalagiu prin cluburi”, „netimișorean”, ministru slab, una peste alta un neisprăvit.Timișorean de baștină, olimpic la chimie în liceu, șef de promoție la Universitatea din Strasbourg și ministru al educației reformator, Daniel Funeriu e foarte departe de imaginea creată de opiniatimișoarei.ro. Cel puțin, „redacția” s-a abținut să comenteze replica, așa cum se practică adeseori în presa noastră, în răspărul oricărei reguli profesionale. Pagina a fost ștearsă de pe Internet, poate de frica unui proces.„Nu uitați că, dacă nu sancționăm minciunile din presă, mâine voi sau copiii voștri pot să fie victimele”, avertizează Funeriu.
Scopul acestor campanii este intimidarea și reducerea la tăcere. Cei atacați sunt de cele mai multe ori neșantajabili. Cu ce să îi șantajezi pe Patapievici, pe Liiceanu, pe Pleșu, pe Șora, ca să amintim doar câteva din numele cele mai hulite de diviziile presei aliniate. Dar atacurile pot induce repulsia și sentimentul de neputință în fața banditismului mediatic. Unii aleg să se retragă din viața publică, alții continuă. Atât timp cât comunitatea media din România a eșuat în a se autoreglementa, e musai ca victimele atacurilor să se apere cu legea, cu sesizări la CNA (chiar dacă...), prin replici, în instanță. În absența reacției, canaliile presei vor lua tăcerea drept confirmare.