Mitingul diasporei care-i pune pe jar pe Dragnea & ai lui. Diversiuni, jigniri si amenintari

Redactia | 10.08.2018

De câteva zile coloane de mașini, multe dintre ele cu steaguri tricolore, intră în țară, în principal prin vămile Borș și Nădlac. În mai multe orașe din țară celor veniți de afară li se alătură alte grupuri de protestatari care se deplasează împreună spre Capitală.

Pe aceeași temă

 

 

 

Încă de joi noapte în Piața Victoriei au început să se strângă protestatari pentru a participa la mitingul Diasporei. Manifestarea a fost anunțată pe rețelele de socializare cu două luni în urmă, după care românii plecați la muncă în străinătate au început să se organizeze.

 

Sosirea în Piața Victoriei, vineri, la mitingul Diasporei, la care se anunță o prezență masivă, este programată începând cu ora 10.00, însă majoritatea evenimentele de pe Facebook anunță mobilizarea începând cu ora 15:00 și 18:00.

 

Pentru ziua de vineri, din marile orașe ale țării - Galați, Iași, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Tg. Jiu, Alba Iulia, Brașov, Câmpina, Făgăraș, Râmnicu Vâlcea - oamenii s-au mobilizat pentru a pleca spre București. Aceștia se alătură celor din Timișoara, Cluj, Sibiu, Baia Mare care au pornit de joi spre Capitală. (Programul complet AICI)

 

Numărul jandarmilor care vor fi prezenți, vineri, pentru a asigura ordinea la mitingul din Piața Victoriei va fi dimensionat gradual în funcție de numărul protestatarilor, reprezentanții Jandarmeriei precizând că forțele de ordine nu se vor confrunta cu cetățenii.

 

"Jandarmeria nu va face estimare a numărului de participanți, nu avem obligația legală. Sunt afirmații, îndemnuri la violență, ură și intoleranță, amenințări cu moartea la adresa jandarmilor. Autoritățile nu tolerează astfel de atitudini, nu acceptăm insubordonarea civică și violența. Toți cei care vor lansa mesaje de instigare vor răspunde. Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetățenii, noi asigurăm ordinea, siguranța manifestanților și a celorlalți . Recomandăm tuturor să se delimiteze de astfel de atutudini. Jandarmeria este o instituția apolitică, nu suntem trupe pretoriene", a anunțat, joi, locotenent colonel Marius Militaru, șef comunicare Jandarmeria Română. Reprezentanții Jandarmeriei le cer manifestanților să protesteze pașnic.

 

În ziua de vineri, s-au anunțat, pe Facebook, mitinguri și în celelalte orașe ale țării, dar și în diaspora:

Arad: Primărie, 19:00

Baia Mare: Piața Revoluției, 19:00

Bistrița: Piața Petru Rareș, 19:00

Brașov: Piața Sfatului, 19:00

Craiova: Piața Mihai Viteazul, 19:00

Cluj-Napoca: Piața Unirii, 19:00

Constanța: Prefectură, 19:00

Galați: Prefectură, 18:00

Iași: Piața Unirii, 19:00

Oradea: Piața Unirii, 19:00,

Sibiu: Piața Mare, 19:00

Suceava: Prefectură, 18:00

Târgu Mureș: Prefectură, 19:00

Timișoara: Piața Operei, 19:00

 

Proteste în Diaspora:

Amsterdam - Olanda: Dam Square, 18:00

Bruxelles - Belgia: Ambasada României, 19:00

Castellón de la Plana - Spania: Consulatul României

Londra - Marea Britanie: Institutul Cultural Român, 16:00

Madrid - Spania: Ambasada României, 18:00

Roma - Italia: Palazzo Montecitorio, 16:00

Viena - Austria: Prinz-Eugen-Straße 60, 17:00

Zürich - Elveția: Rathausbrücke, 20:00

 

Marele miting, a rămas fără organizator oficial, Primăria Generală fiind notificată de mai multe asociații și platforme civice cu privire la marea întânire a românilor nemulțumiți de actuala guvernare.

 

Coincidenta sau nu, premierul Viorica Dancila a plecat in vacanta in aceasta saptamana si si-a delegat atributiile vicepremierului Stanescu, decizia aducandu-i o reclamatie la CCR din partea presedintelui Iohannis. Si controversatul ministru al Justitiei si-a luat oficial concediu si si-a delegat atributiile.

 

Liviu Dragnea: Iohannis vrea sa dea jos Guvernul

 

Seful PSD, Liviu Dragnea, si-a expus insa, chiar in seara de dinaintea marelui miting, parerea sa, sustinand ca "aceste proteste vor sa apere statul paralel", ar fi organizate in "laboratorul de la Cotroceni care da comenzi la (sic!) statul paralel", pentru ca "Iohannis vrea sa dea jos Guvernul prin violente". Cat despre cei care i-au transmis in ultima perioada mesajul consacrat de placuta de inmatriculare din Suedia, Dragnea a spus ca ei il transmit, de fapt, parintilor si bunicilor lor.

 

O măsură de intimidare: Echipe pirotehnice ale Poliției verifică mașinile parcate în Piața Victoriei

 

Poliţia Capitalei anunţă vineri dimineaţă că a cerut IGPR efectuarea unui control pirotehnic preventiv al maşinilor parcate în zona Piaţa Victoriei de către participanţii la mitingului diasporei, programat pentru ora 17.00.

"În această dimineaţă, la solicitarea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratul General al Poliţiei Române, prin Biroul Pirotehnic, ne oferă sprijin pentru efectuarea unui control pirotehnic preventiv. Verificarea vizează autoturismele parcate în zonă Piaţa Victoriei şi are drept scop asigurarea protecţiei cetăţenilor ce se vor afla în această zonă, precum şi a celor care o vor tranzita", a transmis Poliţia Capitalei.

 

Alina Mungiu-Pippidi: Această mahala nu reprezintă diaspora!

 

Bine aţi venit în lumpendiaspora românească, aceea care conduce în topul precarităţii economice şi sociale în mai multe ţări europene, ca să nu mai vorbim de topul educaţiei, şi care face coadă pe 1 august la intrarea în ţară cu remorci de junk cars ataşate – că asta e marea afacere a românului, vînzarea unei rable. Lumpendiaspora noastră e cauza directă a votului populist şi de extremă dreaptă din mai multe ţări europene şi nu mulţumim suficient stîngii liberale europene care apără taberele noastre din Paris sau Roma şi se opun expulzării cetăţenilor români fără mijloace reale de subzistenţă sau prinşi în flagrant, în numele egalităţii europene.

 

Întregul articol îl puteți citi aici

 

Un alt mesaj jignitor l-a transmis Maria Grapini: „Fără certificat de prost nu puteţi participa la miting”

Europarlamentarul Maria Grapini a distribuit pe pagina sa de Facebook un mesaj în care ironizează românii din diaspora care vor să participe la mitingul de vineri.

 

Grapini i-a numit „proști” și i-a îndemnat să meargă la sediul USR pentru a-și ridica „certificatul de prost”.

 

„Informăm diasporenii că taxa de prost se plătește la sediul USR. Fără certificat de prost nu puteți participa la miting!”, este mesajul redistribuit de Maria Grapini.

 

Maria Grapini a șters la scurt timp postarea, din cauza comentariilor internauților revoltați.

 

 

Dumitru Buzatu (PSD): Protestatarii visează revoluție. Nu au niciun țel precis

 

Dumitru Buzatu, președintele PSD Vaslui, a declarat la Digi24 că „unii sunt în permanență nemulțumiți că nu ajung ei să dirijeze treburile în această țară”. El a adăugat că „nu facem revoluție în toată ziua” și i-a îndemnat pe cei nemulțumiți să se organizeze ca să câștige alegerile.

 

 „Din toate intervențiile pe care le-am auzit, unele sunt absolut excentrice și este clar că frizează deja comiterea unor infracțiuni sau cel putin ideea de a acționa ilegal”, a susținut Dumitru Buzatu, fără să prezinte dovezi în acest sens.

 

„Oamenii visează revoluție. Ce fel de revoluție?”, a adăugat președintele PSD Vaslui.

 

Întrebat dacă o revoluție este ilegală, el a răspuns că „manifestările care sunt în afara legii sunt ilegale”. „Eu sunt și profesor de istorie. Nu putem vorbi de o revoluție ilegală”, a continuat Buzatu.

 

„Cred că destul în România s-au tolerat abateri de la lege în cadrul manifestărilor publice și lucrul acesta a adus la discursul pe care l-am auzit la câțiva care au reușit să își exprime părerea. Un discurs care seamănă puțin cu discursuri din alte vremuri, cu discursuri din anii '30. Trebuie să ne fie clar că nu facem revoluție în toată ziua, că cei care exprimă într-un sistem democratic votul, aceia au și ei dreptul să trăiască într-un stat în care regulile sunt respectate”, a mai spus Dumitru Buzatu.

 

Bâlbele Primăriei în legătură cu mitingul

 

Federaţia Românilor de Pretutindeni a depus o cerere la primărie pentru autorizarea mitingului Diasporei în ziua de 14 iunie. Trei zile mai târziu, primăria trimite o negaţie, spunând că Piaţa Victoriei este prea mică pentru un milion de oameni, aşa cum estima organizatorul.

 

Pe 23 iulie, primăria se răzgândeşte şi anunţă printr-un comunicat de presă că aprobă protestul. Organizatorul susţine că el nu a primit însă nimic oficial care să confirme că are autorizaţie până marți, 7 august.

 

Emanuel Cioacă, preşedinte Federaţia Românilor de Pretutindeni: “Acest protocol era semnat de două săptămâni de când s-a lăudat Firea. Noi nu putem să ne asumăm un miting cu două zile înainte. Nu avem timp să ne organizăm, e un miting de 1 milion de persoane şi sigur o să vină atâţia.”

 

“Nu am nimic împotriva unor manifestaţii, dar făcute legal”, spune viceprimarul Bădulescu. Întrebat ce se întâmplă dacă nu există organizator, dar există o manifestare, el răspunde: „Asta trebuie să întrebaţi jandarmeria şi forţele care au în competenţa sancţionarea şi supravegherea acestor manifestaţii.”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22