Șase bombardiere ruseşti, interceptate de avioane ale Royal Air Force de la Kogălniceanu

Dora Vulcan | 16.08.2018

Șase bombardiere rusești au fost interceptate deasupra Mării Negre de avioane britanice de vânătoare amplasate în România pentru a securiza spațiul aerian al NATO, potrivit unui comunicat al Royal Air Force (RAF) citat miercuri de AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile Royal Air Force. Aparatele de tip Eurofighter Typhoon au decolat luni dimineaţa, de la baza aeriană Mihail Kogălniceanu (sud-est) ”în răspuns la prezenţa a şase bombardiere tip Sukhoi Su-24 Fencer care se aflau în apropierea spaţiului aerian al NATO, deasupra Mării Negre”, se arată în comunicat.

 

Bombardierele ruseşti s-au îndreptat apoi spre Crimeea, a menţionat sursa citată, relatează Agerpres.

 

Această operaţiune ”face parte din misiunea poliţiei aeriene consolidate a NATO în cadrul căreia acţionează Royal Air Force pentru a descuraja orice agresiune a Rusiei, pentru a da asigurări prietenilor români şi a pune în aplicare angajamentul Regatului Unit de a asigura apărarea colectivă”⁣ a ţărilor membre NATO, au precizat forţele aeriene britanice.

 

 

”Am fost avertizaţi în legătură cu o importantă activitate aeriană rusă care a avut loc aproape toată noaptea (...) înainte de a primi ordinul de a decola”⁣, a declarat unul dintre piloţi, citat de aceeaşi sursă.

 

Ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, a descris luna trecută drept ″frecvente″⁣ astfel de ″⁣provocări″⁣ din partea Rusiei, notează AFP. Patru bombardiere tip Typhoon sunt desfăşurate în cadrul acestei misiuni la baza militară din Mihail Kogălniceanu, unde se află sute de militari americani.

 

Royal Air Force este prima forţă aeriană a Alianţei Nord-Atlantice care asigură o misiune de poliţie aeriană din România şi sub comandamentul NATO, după prezenţa a patru avioane F-15C Eagle în cadrul US Air Force în Bulgaria, se precizează în comunicatul difuzat de RAF.

 

Rușii au negat informațiile

 

Ministerul rus al Apărării a negat informaţiile Royal Air Force potrivit cărora avioanele britanice de luptă ar fi interceptat pe 13 august şase bombardiere ruseşti SU-24 deasupra Mării Negre. Oficialii de la Moscova susţin că la acea dată, 4 aparate de zbor din escadrilele Flotei Mării Negre, printre care nu era niciun bombardier Su-24, au efectuat zboruri planificate anterior deasupra Mării, relatează agenția TASS, preluată de PRO TV.

 

“După ce au încheiat misiunea, a fost identificat un avion militar dintr-un stat NATO. Acesta nu a făcut nicio manevră, nu a deviat de la cursul său şi nu s-a apropiat de aparatele de zbor ruseşti care se întorceau la bază”, afirmă Ministerul rus al Apărării.

 

Oficialii de la Kremlin mai spun că zborurile avioanelor de luptă ce ţin de forţele navale ruseşti au loc cu respectarea strictă a regulilor internaţionale privind folosirea spaţiului aerian şi fără încălcarea graniţelor altor state.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22