PSD blochează audierea lui Carmen Dan în parlament pentru că Dragnea e în concediu

Dora Vulcan | 20.08.2018

Biroul Permanent al Camerei Deputaților a respins cererea opoziției de organizare a unei sesiuni extraordinare în care să se analizeze violențele jandarmeriei din 10 august și să se dezbată o moțiune simplă depusă împotriva ministrului de Interne Carmen Dan.

Pe aceeași temă

 

 

 

Printre motivele invocate pentru refuzul PSD se află conținutul capului de tabel folosit în solicitare și presupuse diferențe între semnăturile unor deputați.

 

În plus, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a plecat în concediu și şi-a delegat atribuţiile deputatului PSD Carmen Mihălcescu, vicepreşedinte al Camerei Deputaților, transmite Digi 24.ro.

 

La terminarea ședinței Biroului Permanent al Camerei, Carmen Mihălceanu a explicat că solicitarea de convocare a sesiunii extraordinară, semnată de peste 100 de deputați ai opoziției, „nu întrunește toate prevederile legale și regulamentare” și susține că ar prezenta „anumite inadvertențe de natură tehnică”.

 

„A fost depusă o solicitare de către liderii celor trei grupuri parlamentare - USR, PNL și PMP - pentru convocarea unei sesiuni extraordinare. Solicitarea a fost depusă marți, pe 14 august (...) Aceasta, potrivit articollului 72 din Regulament ar fi trebuit să fie însoțită de un proiect de hotărâre prin care să specificăm denumirea comisiilor de anchetă, obiectivele acesteia. Nu mai spun că sunt și de natură tehnică anumite inadvertențe, începând cu tabelele de care s-a făcut mișto într-adevăr în Biroul Permanent. Dar e o chestiune pe care, din câte îmi amintesc eu, fiind în Parlamentul României de atâta vreme, a fost respectată, adică acel cap de tabel la care noi am ținut și s-a făcut de fiecare dată. Mă rog, poate părea o chestiune neserioasă, dar în realitate nu este, este tot o procedură pe care trebuie să o respectăm”, a explicat deputatul PSD lăsat de Liviu Dragnea președinte interimar al Camerei.

 

Carmen Mihălcescu a invocat, ca motiv pentru respingerea solicitării opoziției, semnăturile „diferite” ale unor colegi. „În plus, s-a constatat că unele semnături sunt diferite. Din câte îmi amintesc eu, și sunt aici la al patrulea mandat, eu nu cred ca vreodată - și nu fac nicio acuză, pentru că nu am competența necesară - să fi semnat altfel decât am făcut-o până acum (...) Dacă vă veți uita pe solicitare, veți constata că domnul Năsui (Claudiu Năsui, deputat USR - n.r.) - și este doar un exemplu pe care îl dau - are însă o semnătură diferită pe solicitarea trimisă către Biroul Permanent și pe tabel. Noi nu avem competența necesară să stabilim, să facem vreo expertiză grafologică însă toate aceste lucruri loate la un loc (...) înseamnă practic că Regulamentul nu a fost respectat, motiv pentru care această sesiune extrordinară nu poate fi convocată”, a spus deputatul PSD.

 

Înlocuitoarea lui Dragnea a explicat jurnaliștilor că suspiciunile privind semnăturile s-au născut după ce „săptămâna trecută, colegii de la cabinet, întâmplător, fiind pe rețelele de socializare, au constatat că unii colegi care erau semnatari ai tabelului cu convocarea sesiunii extraordinare practic nu aveau fizic cum să o facă”, fiind plecați din țară.

 

Totuși, Carmen Mihălcescu susține că PSD își dorește convocarea unei sesiuni extraordinare și că „asta nu ar fi o problemă, este un proces absolut normal.”  Întrebată dacă PSD va cere convocarea unei sesiuni extraordinare, dacă tot și-o dorește atât, Mihălcescu a răspuns: „Este o chestiune pe care va trebui să o stabilim împreună”, fără a preciza dacă ”împreună” se referă la cel plecat în concediu, adică președintele PSD Liviu Dragnea.  

 

Deputatul USR Claudiu Năsui, nominalizat de înlocuitoarea temporară a lui Liviu Dragnea, a precizat că el a semnat solicitarea și tabelul și a acuzat majoritatea PSD-ALDE că stabilește „un precedent foarte periculos”.

 

 Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, că nu numai că preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, nu a convocat sesiunea extraordinară cerută de Opoziţie, ci, "într-un gest suprem de laşitate" şi-a delegat atribuţiile către Carmen Mihălcescu, "soţia consilierului său, Horia Mihălcescu".

 

"Liviu Dragnea nu numai că nu a convocat sesiunea extraordinară, săptămâna trecută, ci astăzi, într-un gest suprem de laşitate şi de lipsă de responsabilitate, a delegat atribuţiile către doamna Mihălcescu, soţia consilierului său, Horia Mihălcescu. Ea a fost delegată fără ca solicitarea sesiunii extraordinare să fie finalizată de preşedintele Camerei Deputaţilor. Sigur că reprezentanţii noştri solicită convocarea sesiunii extraordinare de către preşedinte, iar apoi biroul preşedintelui să aprobe", a afirmat preşedintele PNL, Ludovic Orban, la finalul şedinţei Biroului Executiv al partidului, care a avut loc luni la Parlament, citat de Mediafax.

 

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a discutat, luni, solicitarea PNL, USR şi PMP privind convocarea forului parlamentar într-o sesiune extraordinară, formaţiunile din Opoziţie dorind dezbaterea, marţi în plen, a unei moţiuni simple împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan.

 

PNL, PMP şi USR au depus pe 14 august la Camera Deputaţilor solicitarea de convocare a unei sesiuni extraordinare în perioada 20-24 august.

 

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, forul legislativ se poate întruni în sesiuni extraordinare la cererea Preşedintelui României, a Biroului permanent sau a cel puţin unei treimi din numărul deputaţilor. Convocarea Camerei Deputaţilor în sesiune extraordinară se face de către preşedintele acesteia.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22